Quantcast
МВР предлага сирените да се тестват в 11, а не в 13 ч. | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

18 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МВР предлага сирените да се тестват в 11, а не в 13 ч.

Сирените за ранно предупреждение и оповестяване вече ще се тестват в 11 ч., а не в 13 ч., както досега. Това ще стане, ако правителството приеме, предлаганите от МВР промении в Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (Наредбата). Измененията са публикувани на Портала за обществени консултации. 

В момета по закон, в 13 ч. на всеки първи работен ден от месец април и месец октомври сирените се тестват. Според МВР при всяка такава тренировка имало много сигнали и обаждания с искания за промяна на времето за тест. Причината била, че "голяма част от сирените са разположени върху детски градини и ясли и по това време децата спят".

Предлагат се и още промени в Наредбата, свързани с това, че тя не съответства на направени изменения през 2016 и 2017 г. в закона за МВР, в закона за устройство на територията, в закона за защита при бедствия.

С предложените изменения и допълнения в Наредбата се определя редът, по който се извършва ранното предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, съставните части на единната спасителна система и населението при опасност от възникване на бедствия и правомощията на длъжностните лица. Стеснен е кръгът на категорията обекти, в които се изграждат локални системи за оповестяване съгласно измененията в Закона за защита при бедствия.

Във връзка с изграждането, развитието и поддържането на националната система за ранно предупреждение и оповестяване в Наредбата са определени необходимите изисквания, които локални системи за оповестяване трябва да осигуряват при работа, както и необходимите документа за издаване на становище за съответствие на проектите за изграждане на локални системи за оповестяване от юридическите лица, едноличните търговци, собствениците и ползвателите, пише още в мотивите.

 

Към статията във в. СЕГА
Звън®
снимка на Звън®

Много точна забележка! Задачата за намиране на подходящо време за тестване на оповестителни сирени е с NP сложност. Върху решаването й работят учени от БАН. Възможно е решението да наложи промяна на работното време. Засега има предложение зимният тест на сирените да е на връх Нова година.

Penchobre

Сигурно, предложението е в резултат от усилията на цял научен институт, работил по въпроса? ???

Звън®
снимка на Звън®

Писали сме почти едновременно.

Penchobre

Американска поговорка: "Великите умове мислят еднакво." ?

 

 

 

Solace

По кварталите ми се е случвало да не чуя сирена, защото детската градина, върху която е инсталирана уредбата е заградена с нови високи блокчета на разни "инвеститори". 

А откак гербериатът дерибейства из законовата уредба, много закони не отговарят на други. За подзаконовите актове дори не отварям дума...

Дохс_Читем

Сирените трябва да се изпробват не по-късно от 06:50 ч сутринта. За избягване на стреса у гражданите, тестът да бъде предшестван от сигнала на "Ранобудното петленце":


https://www.youtube.com/watch?v=ftwogzSYBm8

 

След това за успокоение и окончателно събуждане Гланият секретар ще прочете приказката "Чук-чук яйчице, имаш ли си сърчице". Точно в седем и петнадесет, нула, нула, Цветан Цветанов ще води предаването "България - дела и апартаменти", в което многократно и не на мясрто ще употреби наречието "защото".

Звън®
снимка на Звън®

Предложението е напълно приемливо, докато се намери кардинално решение на въпроса. Например, оповестителните сирени да се монтират на покривите в специално звукоизолирани отсеци.

 

Позволете една дребна забележка - "Чук-чук яйчице" не е приказка, а весела детска песничка, наредена по стихче на Дора Габе

https://www.youtube.com/watch?v=16P67crq_qQ

 

маргаритка2

Няма никакво значение в колко чада ще ги тестват след като не се разбира и дума от гласовото съобщение.

 

Накъде да бягаме бързо без паника?

 

При пожар надолу, при наводнение нагоре, при газова атака бягаме на място.. Но как да разберем събитието?

маргаритка2

Какво им слагат в млякото на тези деца, спят в 13 ч.?

СвКащей
снимка на СвКащей

Колкото по-pано, толкоз по-pано - нъл е система за pанно оповестяване... на кво баче? Тва мвpето... по стаpа тpадиция... 

авер4е

Тестовете могат да бъдат седмично с промоционалните оферти на Кауфланд, Лидъл и Била...или който плати повече 

Звън®
снимка на Звън®

Ето примерен сценарий за подобна проверка.

 

Внимание, внимание! Техническа проверка на оповестителната Била система! Ще чуете сигнала "Пазарувай в Била".

(Следва непрекъснат вой от сирени с продължителност 3 мин. със скокообразно изменение на честота от 700 до 1000 херца с период на повторение 8 секунди.)

 

Внимани, внимание! Ще чуете сигнала "Промоция на млечни продукти в Била".

(Следва непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 2 минути с честота 450 херца)

 

Край на провелката на оповестителната Била система
 

mi6osp.

Тренировките ,а и самите сирени, нямат никакво значение за безопасността на българите.

Герберите разбиха и разкрадоха системата на гражданската отбрана, вкараха я в МВР и я наситиха с калинки.

Ако в България стане нещо като земетресение, наводнение, крупна авария,война, веднага ще стане ясно, че намаме нищо за защита на населението.

САТЪР
снимка на САТЪР

и колко са децГрадинките  оцелели?

а колко часните дето вземат и дотацийки от общините?

ИвКо

По астрономическото ли време или по сезонното?

peniko

Аз викам да ги пускат в 24 ч., заедно с химна....

НЕРВЕН

A бе Janetty Littley щом толкова печелиш кво дремеш тук???