facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пловдивчани ще плащат по-висок данък за колите си от столичани

Пловдивчани ще плащат по-висок данък за автомобилите си от столичани дори и с новия начин на изчисляване на налога. Общинският съвет на втория по големина град гласува вчера новите ставки за 2019 г., въпреки настояването на опозицията те да бъдат по-ниски.
От тази година формулата за определяне на данък МПС е променена, като освен досегашните компоненти, отчитащи мощността на двигателя и възрастта на автомобила, тя вече включва и неговата екокатегория. Промяната бе направена, за да се утежни налогът за старите и замърсяващи околната среда коли без евростандарт или с Евро 1, 2 и 3, а за новите коли с по-високи екостандарти да има по-голямо облекчение от сегашните налози.
Тъй като над 60% от автомобилния парк в страната е на възраст над 20 години, голяма част от кметовете заявиха предварително, че ще приложат най-ниските ставки, които законът определя, за да може данъкът да е социално поносим. Освен това тази година са и местните избори, което също е причина общинарите да бъдат предпазливи.
Така например Столичната община ще наложи минимални ставки по водещия компонент в определянето на данъка - мощността на двигателя. За разлика от столицата обаче пловдивските общинари вчера гласуваха по-високи данъци, което предизвика недоволство сред опозицията. Оттам поискаха изравняване със столицата. Всъщност и до момента пловдивчани плащаха по-висок данък за един и същ вид автомобил.
"За коли с мощност 100 конски сили до 5 години в Пловдив ще начисляват 105 лв., докато в София данъкът ще е 75 лв. За същите коли, но на възраст от 5 до 10 г. данъкът за пловдивчани е 68 лв., а за софиянци - 46 лв.", посочи вчера общинският съветник Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Голяма разлика се получавала и при по-мощните автомобили. За кола с мощност 140 к.с. до 5 г.  данъкът в Пловдив е 142 лв., а в София - 104 лв. При 110 к.с. от 15 до 20 г. сумата в Пловдив е 131 лв., а за София - 89 лв. Собствениците на автомобили с мощност 204 к.с. от 5 до 10 г. трябва да внасят 344 лв., ако са регистрирани в Пловдив. В София за същите коли данъкът е 217 лв., изброи Каназирева.
Междувременно вчера зам.-кметът на София по финансовите въпроси Дончо Барбалов обяви чрез профила си във Фейскбук, че столичани вече може да плащат данъка за автомобилите за тази година.  Очакванията са, че за една трета от колите - по-новите, налозите ще паднат в сравнение с миналата година. За останалите две трети ръстът ще е различен според възрастта на автомобила и мощността на двигателя му. Столична община предлага и електронен данъчен калкулатор, на който всеки собственик на автомобил може да изчисли новия налог. "Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора са вписани в документите за автомобила - в малкия или големия талон", обяснява зам.-кметът.
Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък МПС е 30 април 2019 г., при условие че дължимата сума се плати наведнъж. Ако собствениците на МПС изберат плащане на вноски, сроковете са до 30 юни за първа вноска и до 31 октомври за вторавноска.

Към статията във в. СЕГА
Ай Сик TIR

Тия 50% над столичните данъци са нищо в сравнение с лакомията и апетитите, които имат тия. Всичко разорано и разкопано, работи се рачешката, Филибето почти във военно положение, затова и данъците такива.

В същото време КАТ ми издаде талони с "икономисан" евростандарт. Сега трябва сам да ходя и да доказвам, че не съм камилче, а ония само да клатят глави като кираджийски коне. Сладурска работа...

Wolf ACE

А къде има Евро компонент в тези цени? Нищо не виждам - само по старому коне и години?

nikcv

За никакъв евро компонент не става дума!Целта беше да се увеличат данъците!Тук до морето където командва герб е още по лошо!

Paco Pacov

Възможно е. Все пак столицата винаги е по-облагодетелствана. 

https://iconomicabg.blogspot.com