Quantcast
Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта

Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи. Забраната е въведена, докато проектите не се приведат съответните проекти със Закона за биологичното разнообразие и със Закона за опазване на околното среда. Това обясни председателят на  Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред bTV.

Действащата забрана за извършване на строителни и монтажни работи е наложена през 2014 г. със заповед на министъра на околната среда и водите. Заповедта  е обжалвана във ВАС от инвеститори, собственици на парцели в района. През февруари м.г. ВАС окончателно потвърждава строителната забрана.

Това, което се случва по Черноморието не е добре, но важното е дали е допустимо и по закон, отбеляза още той.

"Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени  разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните съдебни производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт", посочи Чолаков. И допълни, че съдът проверява дали това разрешение за строеж от 2007 г. е било законосъобразно издадено към онзи момент.

"Едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно, ако е издадено при допуснати груби нарушения на правилата", обясни Чолаков. За пример той посочи, че нарушение е ако разрешението е трябвало да бъде издадено от главния архитект на община Царево, а го е издал главният архитект на община София. "Втората предпоставка е, ако разрешението е издадено там, където изобщо не може да се строи - като защитена територия. Това обаче не е защитена територия", отбеляза съдията.

"В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите трябва имат права", посочи съдията.

Решенията на Върховния административен съд по нашумелите дела, свързани с екологията, не са взимани под натиск, каза още председателят на ВАС Георги Чолаков. Като доказателство той посочи, че последните две решения са предизвикали и критики - за "Корал", и похвали - по повод парк "Пирин".

Към статията във в. СЕГА
Foton4ik
снимка на Foton4ik

Който не знае какво е дюна 'къв го дири на брега на морето?!спа

Дюната или я има или я нама, а кадастърът е модерна измислица за балъци. Аспарух ако чакаше византийския кадастър да му урбанизира територия нас намаше да ни има.

Zmeja

Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта

Разрешението е дадено при едни, но строителството е започнало при други условия. Не случайно в друг случай на нас ни казаха, че скицата ни важи само 6 месеца и се наложи да вадиме нова.

Drum-Bass

Куче влачи рейс...

TheBahurKing

Баси, пак тая 2007-ма година изплува, тея май всичките са се наговорили, където гръмне скандал със строителство по морето, все тя изплува...

Penchobre

Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи.

 

То пък не знае и си се строи! Гледай, ти!

Invisible

   Мръсници!

Starboard

Скоро за да видиш морето ще се иска разрешение от ВАС

Звън®
снимка на Звън®

Снимчицата е запечатала как председателят на ВАС Георги Чолаков бодро крачи към юридичската си бърлога. Виждаме типичен представител на фауната от началото на 21-ви век - семейство Magna Ventrem Legalis Голямокоремни юристи, род Магистрати, вид Фекално попръцквало. Характерно за този вид е, че принадлежи към едни от най-устойчивите паразити. Живее охолно, не ловува, жертвите му сами влизат в устата му, като преди това си плащат входна такса. През деня тези паразити се забавляват с изработване и поставяне на юридически капани, които носят в специални кожени чанти като тази на снимката.

Костюмите си шият при модния дизайнер Красьо Черничкия. Ризите, вратовръзките и чепиците им са избор на техните любовници. Изключително похотливи са и подържат метреси и от двата пола. Често се любят помежду по офиси, тоалетни и съблекалните на съдебните зали. Вечер пируват и играят голи хора. 

 

Чолаков, честит ти празник! Поздрави на всички анални бойци от ВАС!

авакум 78

 

 

 

 

                      Ми нали неналапалият се Лапчев беше категоричен , че всичко е законно ? И миналата година за Силистар пак тъй . Не се наядоха , не си напълниха гушите а после Йончева им е виновна .

тЪп idiot

Тоя няма ли кой да му забие въпроса когато възникне нов закон (промяна) трябва ли документация, планове, договори .... да се съобразят с него.

И ако не са то какви могат да бъдат освен нищожни.

 

Баси наглото .....

Да проверят, че "върховните" съдии и техни роднини прихващат "социална слабост" по морето.

Имаше неколко случая.

hamer

Че кога ВАС, ВКС  и КС са се произнесли по същество? Тяхното е винаги казуистика и чепкане на процесуални пропуски. Така, хем вълкът сит, хем агнето цяло, хем рушветът не подлежи на връщане.

циникЪтхедонист

Как се става собственик на дюна,която е изключителна държавна собственост, заради което после същата държава трябва и да те обезщети? 

Penchobre

Колега същото е и в "Агенцията по заетостта". Русенският слагач, чиятоединствена компетентност била портрет на Бойко Борисов и затова е шеф, докарал лелки на средна възраст за директори в поверената му агенция. Милите прескачат трамвайните линии, ама са им осигурени жилища, но в петък след обяд не ги търси. Бегали са си по Русенско!

"Цъфнал Герб..."

Джиджи

Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта

Естествено. След като са били насипани. Иначе няма как. ?

Danibus

Май ме е срам. Това просто не е истина.

Devil in Exile

Какво да кажем за кадастралната карта на шефа на ВАС. Там все още не е нанесена компетентността да бъде съдия, за сметка на корупцията, която отдавна е нанесена.