facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Давос: пропадане на върха

Ежегодният преглед след поредната среща на Световния икономически форум в швейцарските градчета Давос и Клостерс е просто задължителен за всеки, който държи да се ориентира в днешния и утрешния свят. Конгресният център на Давос остава единственото място, където за четири дни се събират заедно шефовете на „големите 1000“ корпорации с главите на десетки правителства. И тази среща винаги е от значение за световната икономика и финанси, тя определя дневния ред на новата година. Това невинаги са темите, които организаторите определят за водещи. Най-често горещите въпроси се поставят от ораторите – авторитетни имена в науката, политиката и бизнеса. Същото се случи и тази година, когато водещата тема на форума в Давос бе

„Глобализация 4.0“

със замисъла „духът на съзидателния глобализъм“ да бъде впрегнат в търсене на нови ниши за растеж. За онези като мен, които гледат скептично на опитите през година-две да ни пробутват поредната епохална революция, сякаш са нови модели на марка телефонни апарати, организаторите обясняват тяхната номерация на епохите в глобализацията. Версия 4.0 идвала от четвъртата индустриална революция, свързана с използването на изкуствен интелект и нашествие на роботите в производството. Но участниците във форума не споделиха планирания ентусиазъм. В речите и дискусиите главният въпрос бе глобалното забавяне на икономическия растеж. Страхът, че приближава нова рецесия, се усеща все повече на пазарите. С него се обяснява декемврийският срив на борсите, както и бързата промяна в очакванията на висшия мениджмънт: само преди два месеца мнозинството беше уверено, че рецесия може да се очаква чак 2020 г. Но вече преобладават опасенията, че още тази година може да настъпи не само забавяне, но и стагнация, особено в страните от еврозоната. И макар че борсите почти се възстановиха от бързото обезценяване на акциите, с което изпратихме 2018 г., настроението остава нервно, минорно. То се пренесе и в Давос. Няма и следа от ентусиазма на миналогодишната среща.

Тревога смени оптимизма

и това се вижда във всички репортажи и пътеписи от Давос, до един. Личи и потресаваща липса на идеи, дума не може да става за решения. Напук на претенциите да планират четвърта индустриална революция гласовете на форума предписваха само вехти икономически рецепти: ниски лихви да стимулират предприемчивите инвеститори, намаляване на данъците, дерегулация. Стандартно меню в стила на деветдесетте години. От него единствено предложението за дерегулация заслужава внимание. Продънените бюджети на затъналите в дълговото блато държави не могат да си позволят намаление на данъците, след десетилетие борба с депресията монетарният инструментариум е доста изхабен, икономиката е резистентна към ниските лихви. Лекарството обаче ще продължи да се прилага поради липса на друго. Неслучайно броени часове след прощалното шампанско в Давос шефът на ЕЦБ Марио Драги обяви решението банката да запази статуквото на реално отрицателните лихви. Значи

„забравете всичко, което говорихме“

миналата година. Преди година светът бе във възторг от перспективите за растеж, борсите цъфтяха, печалбите се увеличаваха. Тогава в Давос гостуваше президентът на САЩ със своята примамлива покана към глобалните компании, които да върнат предприятията си на американска земя. Тази година в Давос гост-звезда липсваше. Президентът Тръмп отмени пътуването на цялата си делегация, същото направиха доста други правителствени лидери като президента Макрон, вкъщи си остана и г-жа Тереза Мей. А бяха години, когато в Давос дефилираха китайският лидер Си Дзинпин и руският президент. Тази година без височайше присъствие

блясъкът на форума е помръкнал,

дори британският принц Уилям, който представи в Давос инициативата за психическо здраве на кралското семейство, не успя да привлече очаквания интерес. Оказа се, че с най-голяма популярност на световния връх в Швейцарските Алпи се ползват сините плетени шапки, раздавани от "Цюрихер Иншурънс" като подарък за гостите на форума. Но не стигнали за всички, макар да били доставени достатъчно за всички регистрирани. Значи прагматизмът на световния елит – милиардери и свръхзнаменитости, е стигнал дотам, че доста от тях са си свили по някоя шапчица отгоре. Потънал в дотам дребни битовизми, върхът на глобалния бизнес и политика изглежда износен, овехтял и издребнял.

Мнозина наблюдатели побързаха да обявят форума в Давос за отживелица без бъдеще. Сп. "Политико" оприличи давосианци на хора в „шейна, летяща към ада“. Безсилни да я спрат и да я управляват. Такива оценки сме чували и преди. Но Давос се очаква и обсъжда с интерес всяка година отново, защото тази среща, където висшите лидери на бизнеса и политиката могат да общуват пряко, е нужна. Това е изключителна възможност дори тогава, когато над света е надвиснала сянката на приближаваща криза, а неговият елит е безпомощен да я овладее.

Към статията във в. СЕГА
JKMM
снимка на JKMM

Още една хубава статия. ?

Г-н Хърсев е склонен да проявява обективност, особено ако не става дума за банки. Но последното е разбираемо, поради което аз пък не съм склонен да му връзвам кусур за това.

Архангел

Пълни глупости.

Статия не казваща нищо съществено. Абсолютно нищо.

wreckage
снимка на wreckage

както кажеш, Рангеле.

annetaz

Сравнително обективно и   компетентно. И какво от това? Няма  решение! Докато  богатите печелят от  този хаос и  катастрофа, не  само няма да има промени, но  ще  настояват  за още повече от същото. И го правят! Защо да им  дреме за  дълговете на държавите като повече пари им остават? Стачките и  бунтовете засега не заплашват правителствата. Полицията  бие и  пуска  сълзотворен  газ, а управляващите се крият в резиденциите си.

сталкер пустиняк

Може Хърсев да покаже на тия псевдоикономисти как се правят нещата с, например, икономическия възход на ВИС-2. Доколкото помня, той беше нещо като личен съветник на Г. Илиев или греша?

geni1

. И тази среща винаги е от значение за световната икономика и финанси, тя определя дневния ред на новата година

Вече не е !

Тези които трябва да вземат политическите решения не присъстват !

Думи думи

„...дори британският принц Уилям, който представи в Давос инициативата за психическо здраве на кралското семейство, не успя да привлече очаквания интерес...„

 

? ?  Знаехме си ние, че британското кралско семейство има проблеми с психическото здраве..., но така, откровенно изразена позиция ... ?

 

„.Оказа се, че с най-голяма популярност на световния връх в Швейцарските Алпи се ползват сините плетени шапки, раздавани от "Цюрихер Иншурънс" като подарък за гостите на форума..„

 

Разбираме, че синият цвят все още се харчи, но не е за всички.

Да бяхте сложили поне една снимка, та да видим тези шапчици. ?

wreckage
снимка на wreckage

От него единствено предложението за дерегулация заслужава внимание.

единственият бенефициент од дерегулациите е единият процент.

Фсички други губят.

JKMM
снимка на JKMM

Дерегулациите са желани конкретно и от банкерите, wreckage, така че не бъди придирчив.☺️

Augereau

Абе зависи за дерегулация на какво става въпрос.
 

В България примерно от прекалената регулация страдат десетки хиляди малки и средни бизнеси, а оттам стотици хиляди хора. Питай малкото магазинче в блока, което трябваше да смени няколко касови апарата за няколко години. Щот, нали, борим укриването на приходи. 

JKMM
снимка на JKMM

Вт., 05/02/2019 - 12:37

Augereau

Абе зависи за дерегулация на какво става въпрос.

Прав си. Има регулации в полза на обществото, има в полза на администрацията, вкл. управляващите, има в полза на едрия бизнес. Проблемът е, че най-големи мераци за ограничаване има към регулациите в полза на обществото, вкл. да не се допуска въвеждане на такива.

Ай Сик TIR

Това е изключителна възможност дори тогава, когато над света е надвиснала сянката на приближаваща криза, а неговият елит е безпомощен да я овладее.

Това ми звучи като знаменитото " Ще се о&ерем, но няма да се изложим".