facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Две девойки в битка за британската корона

Докато чакаме българската премиера на фаворита за тазгодишните награди "Оскар" "Фаворитката", можем да подгреем с друга история за интриги и опасности в английския кралски двор. "Кралицата на Шотландия" разказва за турбулентната история на Мария Стюарт. Сложната лична и семейна биография на шотландската кралица е пречупена през призмата на отношенията й с друга силна жена от епохата и нейна съперница за короната на обединена Британия - Елизабет I. 

Лондонската театрална режисьорка Джоузи Рурк дебютира на екрана с този филм и затова той - закономерно - на моменти страда от театралност, хаотично действие и твърде много герои, които влизат и излизат на сцената без особено стройна логика. Други детайли в "Кралицата на Шотландия" обаче са изпедепцани по всички правила на седмото изкуство, той получи заслужени номинации "Оскар" за костюми и грим. 

Колкото и да са посредствени историята и драматургията, една пищна костюмна драма винаги има своите изкушения и своята публика. Особено ако картите се разиграват от две от най-талантливите и ефектни млади актриси на нашето време. В ролята на Елизабет влиза импозантната руса красавица Марго Роби ("Вълкът от Уолстрийт", "Аз, Тоня"). Мария Стюарт, по-сложният и нюансиран образ, е поверен на Сърша Ронан - блеснала още като дете в "Изкупление" на Джо Райт, вече на 24 години, с над 30 филмови роли, три номинации "Оскар" и напълно овладяно екранно присъствие. 

"Кралицата на Шотландия" е типичен пост-MeToo филм, в който цялата власт е поверена на нежния пол, макар действието да е ситуирано в средата на мракобесния XVI век. И двете героини са образци на протофеминизма - опитващи се с различни средства да защитят позициите и правата си в един враждебен мъжки свят. Особено Мери, при все трите си брака, е представена от сценаристите и автори на диалога (мъже, все пак) като прогресивна либерална икона. В същността си обаче тя е едно подрастващо момиче (Стюарт се завръща в Шотландия, след като френският крал Франсоа я оставя вдовица на 18 г.), търсещо себе си сред генетично предначертаните амбиции за британския престол. В "young adult" ключ донякъде е издържан и образът на нейната братовчедка Елизабет I - макар обезобразена от шарка и клоунски грим в края на филма, тя също е едва на двайсет и нещо: предстои й да се втвърди до желязната лейди, изиграна от Кейт Бланшет в "Елизабет" в края на миналия век, и управлявала острова близо петдесет години чак до 1603 г. 

Мъжките персонажи от своя страна са аморфна маса в черни дрехи, сред която не липсват и сиви кардинали, и предатели, и религиозни фанатици, и домогващи се до властта, и гейове, и дори чернокожи; но дали заради авторското решение, или заради величественото присъствие на двете титулярни актриси и незабележимата игра на останалите (макар сред тях да не липсват известни имена като Гай Пиърс и Дейвид Тенант), ни един не успява да се отличи. "Кралицата на Шотландия" от начало до край е спаринг между Роби и Ронан, в който с харизма и твърдост печели втората, макар в крайна сметка - известен от историята факт - Мария да е екзекутирана от Елизабет по подозрения в държавна измяна. Логично, поанта и връх на продукцията е единствената сцена, в която двете споделят екрана след дълго дистанционно съперничество и епистоларно общуване.
 

Към статията във в. СЕГА
67

"Други детайли в "Кралицата на Шотландия" обаче са изпедепцани по всички правила на седмото изкуство, той получи заслужени номинации "Оскар" за костюми и грим. "

Аааааа!!!! Това пред портата на обора ли се обсъждаше, че оттам довлякохте лексика, а?!

"Логично, поанта и връх на продукцията е единствената сцена, в която двете споделят екрана след дълго дистанционно съперничество и епистоларно общуване."

Определете се, ако можете!

SvSophia
снимка на SvSophia

Мдаммм, като прочетох заглавието, се зарадвах - предположих, де - на играта с герба и английския фолклор (nursery rhymes, да си припомним и едно от Алисините приключения в Огледалния свят): лъвица и еднорожка в битка за английската корона, вместо лъва и еднорога - нооо постмодерно, нооо истанбулски-конвентно, викам си.

 

Но като прочетох какво и най-вече как е 

изпедепцано

по-надолу, се разколебах. Случайно невям се е получило заглавието?

SvSophia
снимка на SvSophia

Особено е пострадал от изпедепцването (очевидно най-вече холиуудското)

мракобесният XVI век,

Ако и той именно да е породил Шекспир, Марлоу, Кид, останалите Юнивърсити Уитс, театър “Глобус”...

 

Мъ кво са некви си ренесанси в сравнение с постМеТоо културата на мракобесния XXI век. ?

SvSophia
снимка на SvSophia
  • Прочее иронията на метатекста не се е получила, пардон, не се е “случила”, да вляза в стилистиката му. 
Предводител на ...

В 16 век немаше да можеш да пишеш такива глупости. Въобще немаше да можеш да пишеш. Това благо ти връчиха мракобесният XX и още по-мракобесният XXI век.