Quantcast
Край на живописната борова гора край Арапя | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

66 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Край на живописната борова гора край Арапя

Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщи Флагман. В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации. Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж. Работниците и машините са на "Северни води"АД, с адрес в Бургас, жк "Братя Миладинови", бл.38. Възложител е друга бургаска фирма "Арапя Билд" ЕООД, регистрирана на бул."Хр.Ботев" 93.

На камък удари опитът да се разговаря с управител на фирмата-инвеститор, но се оказа, че на този адрес се намира само счетоводната къща, която обслужва едноличното дружество. Ето какво съобщи директорът на РИОСВ-Бургас инж.Тонка Атанасова: "Спазена е цялата процедура за извършване на промяна в ПУП-а. Това не е защитена територия или зона по Натура 2000, имат становище от Агенцията по горите, че земята не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Издадено е решение-преценка от страна на РИОСВ. Няма нарушение на екологичните норми".

В същото време розов пеликан е намерен прострелян по време на традиционното зимно преброяване на водолюбивите птици. Птицата е докарана в спасителния център в Стара Загора от района на Бургас, предаде БГНЕС. "Направихме мамография на тялото на пеликана. Оказа се, че в него има три сачми от въздушна пушка. Засегнати са двете криле, едното е със счупени кости, вътрешността на тялото, където има сачма. За истинските поражения на крилете е ясна ситуацията, но не знаем какво се случва вътре в тялото, тъй като е възможно да е засегнат жизненоважен орган и вследствие на прострелването да има голям кръвоизлив. В момента пеликанът е на медикаментозна терапия, под наблюдение в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“”, обясни д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар от Спасителен център за диви животни - "Зелени Балкани". Крилото на птицата ще бъде оставено да зарасне от само себе си, без хирургическа интервенция. Ветеринарните лекари призовават всеки, който забележи бракониерство да подаде своевременно сигнал, тъй като именно това е една от причините, водещи до застрашаването на защитените видове у нас.

Като цяло ето какво се случва по българското Черноморие, обобщава репортаж на "Дойче веле". Разорана дюна на къмпинг "Смокиня". Строеж на "Градина". Бетон до защитената зона Алепу. Строителство до Иракли. Унищожаването на природата продължава и често напълно законно.  Южното Черноморие, къмпинг "Смокиня". Само малкото останали бунгала и каравани напомнят за някогашната му слава. Къмпингът отдавна се е променил. Само плажът е същият. По-точно: беше същият - до 11 януари, когато и той осъмна променен. Днес на мястото на една от дюните се виждат следи от багер. А дюната... я няма. Благодарение на музиканта и екоактивист Васил Гюров, който получава снимки на разораната дюна от свой приятел, се разчува за случилото се. Той публикува фотографиите в социалните мрежи. Ефектът е мигновен. Прокуратурата и екоинспекцията в Бургас се самосезират. Ден по-късно има арестувани. "Подбудителят е бургаски гражданин, бизнесмен Иван Нончев", казва пред ДВ Ангел Георгиев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас. "Багеристът Манол Пазвантов е бил нает от Иван Нончев, заплатена му е сумата от 1000 лева - няколко дни преди унищожаването на дюната", добавя Георгиев.

 

"В България това е прецедент"

 

На мястото все още има колчета, с които теренът е ограден за заравняване. "Нарушената територия е с площ от 1295 квадратни метра, от тях 1200 са унищожени. Те са от различен характер - подвижни, сиви и бели дюни. В България това е прецедент, нещо такова се случва за първи път в защитена територия", казва инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас. Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев обяснява, че наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 000 лева. "Дюната е върху морски плаж, а двете са изключителна държавна собственост", подчертава Георгиев.

Тази държавна собственост обаче попада в... частния имот на Иван Нончев. Според къмпингуващи, той се оплаквал, че дюната му пречи на гледката. "И аз го чух това, само по себе си е много смешно. Мен обаче повече ме вълнува фактът, че е възможно държавната земя, каквито са дюните, да станат частна собственост", казва музикантът и екоактивист Васил Гюров. При проверка в кадастралната карта се оказва, че парцелът е не само частен, той се води и "земеделска земя".

Зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев потвърждава пред ДВ, че става дума за "орна земя". "Води се земеделска земя, защото няма устройствен статут в случая. Така е дошла от плановете за земеразделяне", посочва той.

 

70% от дюните са в частни имоти

 

Разораната дюна се води "орна земя" от 2000-та година, когато е била реституирана. Не е ясно колко още дюни се водят земеделска земя. Известно е обаче това: днес 3881 декара или 70% от тях са частни. Държавата може да си ги върне като ги отчужди. Разбира се, срещу обезщетение за собствениците. 

"Ако ме питате за личното ми мнение - по-добре е това да се случи. Но разсъждавайки като държавник - става дума за преразпределянето на огромен финансов ресурс. Не мога да преценя дали биха били добре похарчени от държавата", казва зам.-министърът Йовев. За тази цел биха били необходими милиони, дори около един милиард лева. "Мотивираното искане за отчуждаване от заинтересованото ведомство трябва да докаже наличие на финансов ресурс, а такъв бюджет за тази година не е предвиден", казва Йовев. Така опазването на дюните остава в ръцете на собственика. И зависи от съвестта му. Или по-скоро от страха му от контрол от страна на институциите.

Ваканционно селище се строи до черноморския нос Св. Тома и блатото Алепу, за да се укрепи свлачище в имота. То застрашавало пречиствателната станция на близкия ваканционен комплекс. По документи всичко около строителството до т. нар. Шофьорски плаж, е точно. Вилите ще се правят в имот, който по документи не е на първа линия. Заради свличането на земна маса обаче вече се намира на брега на морето. Не е ясно как при това положение за имота важат параметрите на застрояване, приети преди да се превърне в част от плажната ивица. Според природозащитници параметрите на бъдещото строителство не отговорят на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според инвеститора обаче община Созопол, чиито кмет е Панайот Рейзи, е разрешила застрояване с по-високи параметри. На мястото, на което се предвижда да изникнат няколкоетажни вили, е снимана последната сцена от филма "Орекстър без име". Около строежа край легендарната местност Алепу се разшумя миналата седмица, когато в социалните мрежи се появиха снимки как в близост до плажа се излива бетон. Тогава от бургаската екоинспекция обясниха, че всичко е законно и става въпрос за укрепване на свлачище. Дейностите се извършват от строителната компания "Главболгарстрой", която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс "Св. Тома".

 

Затова българите бягат към гръцките плажове

 

С годините незастроените площи по Черноморието стават все по-малко. "Аз ходя на морето заради самото море, не заради заведенията или лукса", казва Васил Гюров. И добавя: "Хубаво е да строим, но всичко да застроим някак си не върви. Хората, които ходят на морето заради природата, постепенно са прогонени и за съжаление поемат към Гърция." Само на 2 км на юг от къмпинг "Смокиня" се намира емблематичният Шофьорски плаж. Тук героите от "Оркестър без име" пееха "Оставаме". Но пейзажът днес е друг. На метри от защитената зона Алепу се строят два курортни комплекса. Основите на друг законен строеж се изливат на къмпинг "Градина". Там върху площ от 5,5 дка ще изникнат магазин, ресторант и паркинг.

Четвърти сигнал на граждани отвежда ДВ на 70 км на север. До един от трите екоплажа в България - Иракли. Въпреки че е събота (екипът на ДВ снима репортажа в събота, 19.01.), там също се строи усилено. Някогашните поляни са заместени от паваж и градини с райграс. Бунгалата на първа линия вече се обзавеждат. От екоинспекцията казват, че всичко това е законно, защото се намира на север от устието на река Вая. Някога тук е имало пионерски лагер. Днес това е частен имот. И не, това не е плаж Иракли. Това е плаж Вая. Иракли вече е на юг от реката.

След раздухването на тези разкрития премиерът Бойко Борисов е наредил на държавния строителен контрол да провери всички изграждащи се в момента проекти по Черноморието и ако се открият нарушения, да бъдат спрени. По разпореждане на Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие утре по обяд, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Заедно с експерти от РДНСК Бургас и на Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас, ДНСК ще провери сигнали за дейностите, които се изпълняват на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“. При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК. От районната дирекция на строителния кантрол обявиха по-рано, че не проверяват строежа край Алепу, защото той е в компетенциите на община Созопол. За проверки на казуса призова природозащтникът Тома Белев в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда Нено Димов.

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

ablepsia

Изядоха ни Отечеството тия ненаситни термити! Да се задавят с бетона си дано!

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Поне да очакваме, че Природата ще отмъсти на всички.

Bozhilko

Може да са наши другари комунисти ... Като Гочиту.

analfabet

Вече види им се края, ама много беля сътвориха, брей.

nikcv

Всичко хубаво  потроши тая демокрация!

Никой не може да спре алчните ненаситни строителни акули които корумпират наред!

Augereau

Не демокрацията потроши всичко хубаво. Демокрация е абстрактно съществително, то не може да руши.

 

Хората го рушат. А те са си същите - и преди демокрацията, и по време на демокрацията. А и ти на това в БГ ако му викаш демокрация, значи не си мръднал нивгаж в страна, в която има нещо подобно на демокрация. 

bgman13

Нема нема демокрация. И са си същите, хора, дето преди поддържаха и горите и ловното стопанство - когато стада от сърни от по десет двайсе броя виждах по неколко за едни десет километра горски път. И кога фазаните беха много в гората (не в ценъра на София). А сега нема демокрация, но гората ни се увеличава бе. Виж, тва са твоите приятелчета, дето го говорят това - с тях ли ще спориш, а?

 

http://old.segabg.com/replies.php?id=308045

 

https://www.moew.government.bg/bg/bulgariya-e-na-30-o-myasto-v-sveta-v-indeksa-za-ekologichna-efektivnost-2018/

Стоф

Вината не е в демокрация, а в тези които я прилагат според ума си. Ако имахме лустрация, разумен избор при изредилите се избори, постоянен и активен натиск към управляващите, днес много вероятно ситуацията би била много по-приемлиева. Но след като бившите другари безпрепятствено се превърнаха във владетели на парламента, правителството и икономиката на България, ще продължава така, както е. Докато се провалят за пореден път. 

Totenkopf

Нека позная - всичко е законно, нали?

La Bamba
снимка на La Bamba
Тук култови герберуги няма да коментират. Те са заети да громят Мадуро...
торбаЛан

Тиквоборите пак удобно пропуснаха най-важното, а именно:

Това не е защитена територия по Натура 2000, има становище от Агенцията по горите, че земята не е гора, а урбанизирана територия от 2007г.

А вие пак гласувайте за мутрите.

JR

Мамицата им!???

Manu_Chao
Гласувайте за мутрите пак...
Wolf ACE

Щото на "нашия" контенгент туристи природа не им трябва! На тях им е все едно къде ще се натряскат - може и на бетонен плац.

И не се надявайте да дойде Видовден и да се бута, като в Испания например, щото няма да дойде - лакомите идиоти могат да възпитат само лакоми идиоти!

3biri

Миналата година се разходих с автобусче до Лох Нес. Природата по пътя - основно голи скалисти хълмове и тук там малки терени с правилни форми с гъсти гори. Оказа се, че това са парцели, които властите дават на концесия на частници, които ги залесяват и след това си ги изсичат за собствена сметка. Не са случили шотландците с еколози.

bgman13

Значи тая година видях кво се е случило в Обзор. Преди двайсетина години последно бях там. До плажа имаше доста дървета, къмпинг с тополи и сенки. Сега всичко е унищожено. Целата е хората, да нямат естествени сенки около плажа и да плащат за пустите чадъри. Тва е диващина - да унищожиш природата, за да може ненаяли се боклуци да смучат пари.

 

П.П. А - на мястото на тополите и къмпинга, са направили една градинка с пейки и зелена тревица. Предчуствам, че са усвоени едни евро-субсидии, както на много други места. Т.е. това са си комунистите, които продължават да ни управляват - ама тоя път са превзели некак си и Брюксел.

wvw

Така беше и много отдавна, през червеното време. Затвориха де що има изворчета и чешмички по пътищата, за да бъдем обгрижвани от заведения за обществено хранене! И започнахме да си носим вода от къщи...преди да тръгнем на дълъг път.

Гегата

От 2003-та в Гърция, годишно няколко хиляди по-малко за мафията която осра България.

Forza NATO

Разораната дюна се води "орна земя" от 2000-та година, когато е била реституирана. Не е ясно колко още дюни се водят земеделска земя. Известно е обаче това: днес 3881 декара или 70% от тях са частни. Държавата може да си ги върне като ги отчужди. Разбира се, срещу обезщетение за собствениците. 

"Ако ме питате за личното ми мнение - по-добре е това да се случи. Но разсъждавайки като държавник - става дума за преразпределянето на огромен финансов ресурс. Не мога да преценя дали биха били добре похарчени от държавата", казва зам.-министърът Йовев. За тази цел биха били необходими милиони, дори около един милиард лева.

 

Верно ли милиард, бе, зам.-министре? 

 

Нека сметнем, като за улеснение закръглим на 4 000 декара. По цена за "орна" земеделска земя.

Колко на декар да е цената, че да струва всичко общо цял милиард?

Добрата орна земеделска земя - в Добруджа, струва ок. 1 500 - 1 600 лв., така че 4 х.дка следва да струват по най-висока цена ок. 6 - 6,5 милиона.

2 х. лева на декар да е - пак са 8 милиона.

 

Само че никой няма как да ме убеди, че орната дюна е добруджански чернозем.

Има си категории земя, оценки и т.н. 

 

Повтарям за евентуално неразбралите или недобре чули зам.-министри - ако се отчуждава орна земеделска земя, следва да се плати за това, което е, т.е. орна земеделска земя от съответната категория, а не за това, което на собственика му се иска, примерно - урегулиран имот, готов за строителство на първа, нулева или минус първа линия.

 

Поука от орната басня - зам.-министърът мета фишеци, за да оправдае отсега защо държавоподобното образувание няма никога да направи нищо.

 

P.S.

Защо журналистите не смятат и не питат - не знам.

Вероятно са заети да борят фейкнюзовете.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

???

Solace

Виж, ся... Орна земя е по документи "от земеразделянето". Като обезщетява, държавата плаща пазарни цени (демокрация е, бе - по параграфа), които вече са образувани по други методи - като за приходи от хотел. 

Найс, а?

Памфуций
снимка на Памфуций

?

Yankov

От 2003-та в Гърция, годишно няколко хиляди по-малко за мафията която осра Бълг

Хич биля не се надайте, че мафията и пука за тая работа. Тя самата почива по други места. Бетонирането е пране на пари. То продължава и ще продължава, докато има доходи от хазарт, наркотици, проституция, укриване на ДДС, продажба и препродажба на оръжие, контрабанда на стоки. Те това е гръбнака на българската икономика. Пък дали някой ще ходи по българското черноморие, на мафията и е през оная работа.

банда

???Абсолютно вярно. 

Evasion

Едно време индустриализацията и колективизацията бяха първи приоритети. Заради тях беше потрошено и разрушено много. Още повече беше замърсено. Каквото е останало - новият приоритет - туризЪма - ще го доунищожи. Сега на черноморския бряг и странджа, скоро в Рила, Пирин, Витоша, Родопа... накрая ще останем на бетон, асфалт и безводни чукари. Но с хотели и лифтове, чакащи пияни келеши да ги оповръщат...

ПГеоргиев

Дюните на "Смокиня" се оказаха земеделска земя 10-та категория.

10-та по морето ще е 200,300-500 лв. да е.

Тотал 2 000 000 лв.

И не са термити. Термитите градят нещо си, па било и термитник.

Имаше един филм"Ланголиерите", мисля че по Стивън Кинг. Същества, които изяждат света и планетата ни.

Такива са "строителите" по курортите ни.

Споко, природата ще си вземе това, което и принадлежи.

Solace

Арапя, Алепу, Градина - това е от началото на седмицата. И после, защо ходя на море в Гърция и Турция...

 

Сещам се за една песен на Акага 

 

https://youtu.be/d7G6NnQuE2Q

 

bgman13

Ми аз па се сещам за Зорба Гъркът

JR

Но, както каза Той фчера, “какво общо имаме Ние с това!“ Службите си били работели...

Къде е красавицата по туризЪма? А Нено пак ли лъска бастуна на Цеко?

Пълен разпад в кочината Му! Друм, бе!

Ненаплюска се герберастката гмеж!????

Стоф

Това, което се случва, е закономерност. Първо не биваше да се връща земята в абсолютно реални граници безогледно. После не биваше да се узаконява строителство в непосредствена близост до брега и без ефективни пречиствателни станции. Сега морето е до състоянието на септична яма. Туристическият поток ще се насочи другаде, а ние ще останем с още един дефицит в списъка. Лакомия и глупост е равно на мизерия. 

Страници