facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Поуките от шведската драсни-пални клечица

Шведите са сурови. Ние сме юнаци. Шведите са богати, ние бедни. Шведите произвеждат стомана, ние я събираме за скрап. Шведите са горди, ние, понеже сме малки, не сме. Шведите са почтени, ние само оцеляваме и затова и това не сме. Но има ли по-послушни, по-лъстиви, по-коленопреклонни от нас?  И въпреки това се опитват да ни продадат самолетите си, като най-нахално заявяват на висок глас своята оферта. Ние обаче предпочитаме да водим преговори с другите, които пазят своите предложения в дълбока  тайна.

Тая история напомня на случилото  с кибритената фабрика в Костенец  в далечната 1943 година. Дотогава шведската  фабрика се ползвала с привилегии, каквито не е получавало нито едно предприятие в царството. Първо е забранен вносът на кибрит извън контрола на шведите. Само за три години фабриката в Костенец увеличава шест пъти производството си. Забранен е и вносът на запалки. Позволени са само чакмаците. По думите на  Добри Божилов, финансов министър във второто правителство на Богдан Филов, фабриката е най-рентабилното предприятие в страната  и дава повече доходи на държавата, отколкото мини „Перник“. Производството е около 80 милиона кутии кибрит. Пазарът има нужда от  около 280-300 милиона. Божилов обявява търг за построяване на нова, по-голяма и по-модерна фабрика. Оферти предлагат  шведи, италианци и австрийци. Изборът е политически, но  партньорите ни в Тристранния пакт се оказват, както и на фронта,  калпави и нищо не построяват. Започват се преговори с шведите. Когато на тях им става ясно, че разговорите нарочно се протакат, искат категоричен отговор. Добри Божилов отказва да ги приеме.

 

И малко след това,

 

под предлог, че фирмата системно ощетявала държавата и не спазвала  трудовото законодателство, предлага на Народното събрание фабриката да бъде одържавена. Шведите и това преглъщат, само държат спогодбата да е  взаимно изгодна, сиреч раздялата да е приятелска в известен смисъл.  Предприятието обаче е оценено невъзможно ниско. Далече от реалните цени на  недвижимите имоти в България и от стойността на машините. Не се взема под внимание и търговско-индустриалното значение на фабриката. На 1 юли 1943 година тя е национализирана. Търпението на шведите е сломено и те прекратяват всякакви търговски отношения с нас. Държавата е принудена да обяви търг за доставка на 200 милиона кутии кибрит. Цената от 30 стотинки за кутия преди разрива със скандинавците се вдига на 60 стотинки.  Прави се втори търг. Цената става още по-висока. Следва трети. Една словашка фабрика предлага 60 стотинки за кутия, когато другите оферти са от 1.30 лв. и нагоре. Правителството е готово да сключи договор, но шведите, съдружници в предприятието, категорично се противопоставят. И България е принудена да плати 260 милиона лева за 200 милиона кутии, тоест абсурдно високата цена от 1.30 лв. на парче.

 

Отказано ни е още:

 

шведско желязо за подкови и клинци за добитъка, шведска стомана, електромашини и всичко друго, което германците, независимо от клиринговите споразумения, не успяват или не желаят да ни доставят. За капак и шведската режия напуска страната. Отказва да купува тютюните ни. А с тях стокообменът с Швеция е щял да стигне един  милиард лева, а сборът от мита - около 200 милиона. След 1944 година одържавената фабрика в Костенец продължава да е едно от най-рентабилните предприятия в България. Така е до 1997 година, когато фабриката е  продадена. На шведи. А те само след две години изнасят производството й в Африка. И България от най-големия производител на кибрит на Балканите се превръща в редови вносител на същия този артикул.

Шведите, освен всичко друго, имат и желязно самообладание. Доказва го официалната  позиция на директора  „Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция Йоаким Валин: „ Уважаваме  решението на българския парламент във връзка  с процеса  по придобиването на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени , че шведската оферта  носи повече предимства  на България. Шведската страна и фирмата СААБ, която произвежда  изтребителите  „Грипен“, обявява готовността си за допълнителни разговори, в случай че България иска да участва. „Грипен“ е произведен в Европа. Напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи  през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта  е за напълно съвместим  пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение  и оборудване офертата е под първоначално  одобрения от парламента  бюджет от 767 милиона евро.“

Въпросът е: ще можете ли, господа министри, да подобрите засекретената оферта до параметрите на шведската, или ще вземете отново политическо решение, без да се пазарите за цената, както се пее в онази песен. Но имайте предвид, че много от политическите решения, които са вземали българските управници, в последна сметка са се оказвали  фатални. Повече за народа, но понякога и за тях самите.

 

 

Към статията във в. СЕГА
аванти дилетанти

И каква точно е приликата между историята с кибрита и самолетите Петърчо? Освен, че държавното разбойничество има традиции у нас. А драсни-пални-клечицата, която си взаимствал от Балан и в контекста е "ни при чем" (както биха се изразили духовните ти бащи), и има за цел единствено да  ни покаже колко си начетен, по-скоро релативира внушението, което искаш да направиш. Напомня ни, че и "най-умният си е малко прост".

П.п. обърни внимание и на правописа. Не отговаря на претенциозния ти текст.

Парен чук

Well done my son! Your spirit father abroad ocean))))

analfabet

Брилянтна статия, проста и ясна! Кой не е знаел, научи, стига да може да чете и мисли.

 

kuhcho

Тази статия е пример как приказки от 1001 нощ се възприемат от лековерните тъпаци за чиста монета, че даже накрая и поуки изкарват баш като в приказките. Авторът вероятно е наш колега от Национално Движение Русофили, където и мен онзи ден ме приеха след посещение при психиатър.

Слава России, долу НАТО и ЕС!

kaily
снимка на kaily

Това никога не съм го знаела. Много информативна и очиотваряща статия.

За мислещите де.

За политическите дилетанти  гърбиците им само гробът изправя.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Автора, ?.

Wolf ACE

Аванти, щом не виждаш прилика... абе какво да ти обяснявам.. И не е само в Швеция и шведското...

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Абе изборът е между чисто нов СААБ и кадилака на Елвис, реновиран, с лед фарове и катализатор.

protor

Обещаното не е като даденото. Каквото пишеше в офертата в плика - това е. Сега вече могат да се изхвърлят като на циганска сватба колкото си щат.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Каквото пишеше в офертата в плика - това е. Сега вече могат да се изхвърлят като на циганска сватба колкото си щат.

 

И кво пишеше в американската оферта, та тепърва щяло да се преговаря?

ablepsia

Браво, Петьо!

Такава рядкост е в  днешно време да прочетеш талантлива публицистика от наистина талантлив писател!

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Национализация по фашисткокапиталистически и приМатизация по постсоциалистически.


Един от най-стегнатите, съдържателни и смислени публицистични текстове в последно време.

Браво на автора!

Penchobre

Петър Маринков ?

 

или ще вземете отново политическо решение, без да се пазарите за цената, както се пее в онази песен.

 

ОДНА НА ВСЕХ, МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ !!! ?

 ??

 

https://www.youtube.com/watch?v=jmdDpE6izuI

 

 

Бон Скот

Мислете когато ходите на избори. След това е късно. След като поради грешна преценка пред урните, или поради мързел изобщо да не отидеш пред урните си дал властта на грешните хора, няма как да очакваш от тях правилните решения. Колкото до същината на текста - тъжни исторически факти.  

voivodata

 Завода в Костенец продължава да действа , май......

редник

Наистина добра и много навременна статия!

Който забравя миналото, ще го повтори, но като фарс...

Дами и господа управляващи, четете и познайте истината и ще се почувствате свободни да вземете най-правилното решение в интерес на България...

 

А Швеция е прекрасна страна, от която има много да се учим!

Michael_P

Като стана дума за история, кибритът е върха на айсберга. Да сте чували за шведските съчмени лагери и влиянието им върху хода на Втората световна война? Британците са пренасяли Шведски съчмени лагери с подводници за да преодолеят блокадата от Вермахта. Толкова са били важни за Кралските военно-въздушни сили.

 

HOW BALL BEARINGS COULD HAVE CHANGED THE COURSE OF THE SECOND WORLD WAR

 

During the Second World War, ball bearings and machinery for producing them were some of the most sought after and fought over manufactures, vital components in aircraft, tanks, automobiles, guns, submarine engines and similar war material. And with neutral Sweden dominating the industry at that time, withholding access to ball bearings for Britain and Germany could have had a major impact on the war.

....... Swedish ball bearings were very important to both countries’ war efforts, responsible in total for 58% of German and 31%% of British ball bearings supplies. About 15% and 10% respectively of total British and German supplies originated directly from Sweden, with the British proportion sent via airplanes and ships running the German blockade.

During a war, they are particularly useful in airplane motors, tanks, automobiles, guns, submarine engines and similar war material. During the Second World War, ball bearings and machinery for producing them were some of the most sought after and fought over manufactures.

The Swedish company SKF controlled the requisite high strength raw materials, machine tools, intellectual property and patents necessary to produce the highest quality finished product in both Swedish and subsidiary factories in many European countries.
 

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Да, трябва да внимаваме доста, дори когато четем материали, които може да се окажат "лобистки". 

https://iconomicabg.blogspot.com

Бон Скот

Да, така е колега, ние повечето доста внимаваме. Особено с вашите линкове които пляскате под всяка статия. Тази е просто поредната с която линка ви няма никаква логическа връзка. Или подозирате някаква шведско-руска самолетна завера??? Не е лошо освен блога да четете и други неща. 

jorro2

Заинересувах се за историята на кибритената фабрика в Костенец. Автора да се извини, но шведите ги няма в историята на фабриката. Освен накрая - в 1997 г. когато като приватизатори изнасят оборудването в Африка:

 

През 1897 г. френската фирма "Делпей и сие" получава право за построяване на кибритена фабрика в България. По този въпрос в. "Економическа сбирка", бр.14/1897 г., пише:
"Министерството на търговията и земеделието било дало на французката фирма "Делпей и сие" разрешение да се ползува от правата по Закона за насърчение на местната индустрия за отваряне на една фабрика за кибрит, който няма да съдържа никакъв фосфор, а при това може да се запалва безразлично гдето и да го драснете. Тоя кибрит е ново изобретение, което е патентирано в много държави".
За най-подходящо място е избрана гара Костенец. Мотивите са: наличие на евтина работна ръка от околните села, изобилие на хубав буков материал за производство на кибрит, буйни планински реки, близостта на големите градове - София и Пловдив, а централната жп линия и основният шосеен път минават през селището. Купено е място от 30 дка до десния бряг на река Марица.
Още в началото обаче фирмата изпитва финансови затруднения и на следващата година прехвърля правата си по концесията на белгийската фирма "Луи Брали и сие" от град Лион. Дружеството е учредено за период от 30 години, започващ от 24 февруари 1900 г. И ще избързам да кажа - на 29 януари 1930 г. срокът е продължен за нов период от 30 години.
Започва мащабно строителство. Една след друга извисяват снага нови сгради. Но и тази фирма се препъва, изпада във финансови трудности и се изправя пред фалит. Търсейки изход, в началото на 1900 г., в сдружение с други фирми от френски, белгийски и руски произход, лионският промишленик Луи Брали образува "Безименно привилегировано дружество за производство на кибрит в България" с капитал 1,250,000 френски франка.
Дружеството е основано в Брюксел, то е самостоятелно, там остава седалището му, управлението е уредено в София.
Във фирмата участват 24 членове, но лъвският пай от капитала е в ръцете на Луи Брали - всичките пет хиляди обикновени акции и три хиляди от всичките пет хиляди привилегировани акции са негова собственост.

 

https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=155270

 

 

Snochti

  "Въпросът е, ще можете ли, господа министри, да подобрите засекретената оферта до парламетрите на шведската, или ще вземете отново политическо решение."

 

  Има много прилагателни за оценка на едно решение: правилно, изгодно, рационално, обосновано, логично и т.н. Когато решението не е нитно едно от изброените, то е ПОЛИТИЧЕСКО.

ИлияНиколов

Всъщност "шведски" не се ли наричаше кибритът, чиято клечка не може да се пали чрез търкане във всякаква повърхност, а само в специално обработено "цъкало", ако мога така да го нарека?

Демек, в случая "шведски" означава гаранция за безопасност; шведски химици са създали и патентовали безопасна технология за работа с кибрит.

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

 

jorro2,

 

Очевидно слабо си се интересувал, защото авторът описва историята от ВСВ до днес, а ти пишеш глупости от преди това!

Четене, повече четене трябва!

 

Ср., 23/01/2019 - 10:24 (нов)

Angel Stoichev ...

 

Да, трябва да внимаваме доста, дори когато четем материали, които може да се окажат "лобистки". 

 

Глупости и ти пишеш! Да не се случи така, че пак да квичите, че бил изтребен "елитът на нацията".

Рекламираният от теб блог е пълен също с глупости. Прочети какво си писал за китайската икономика и какво е тя сега, а също и другите простотии.

Жалък си в безсилието си бялото да наречеш черно!

jorro2

Капитане, много добре изчетох материала. Все пак авторът твърди, че до 1943 г. кибритеният завод бил шведски, което не е вярно:

 

Тая история напомня на случилото  с кибритената фабрика в Костенец  в далечната 1943 година. Дотогава шведската  фабрика се ползвала с привилегии, каквито не е получавало нито едно предприятие в царството. 

----

Ами не е бил шведски завод. Наистина статията започва с дейността на бащата на шведския кибрит Ивар Крьогер, но неговия животопис няма нито пряка нито косвена връзка с България и Костенец. (поне от статията не е видно). А директор на кибритената фабрика до национализацията е бил някой си Валтер Кютнер - германец, вероятно еверин (съпругата му е с фамилия Либерман):

http://archives.bg/jews/SEARCH?names=Кате%20Кютнер%20Либерман&act=search

 

А предишния линк е споменато:

 

Още в началото обаче фирмата изпитва финансови затруднения и на следващата година прехвърля правата си по концесията на белгийската фирма "Луи Брали и сие" от град Лион. Дружеството е учредено за период от 30 години, започващ от 24 февруари 1900 г. И ще избързам да кажа - на 29 януари 1930 г. срокът е продължен за нов период от 30 години.

 

Няма ги шведите в картинката... Оттам насетне оставят необясними твърденията за шведската отмъстителност

 

 

mick

За мен поуката е - не трябва да се дава монопол.. даде ли се,  после трудно се взема обратно.

 

Всичко друго е следствие.

ЗТБХЦ

Автора да се извини, но шведите ги няма в историята на фабриката. Освен накрая - в 1997 г. когато като приватизатори изнасят оборудването в Африка:

 

 

Точно така, авторът е съчинил приятна за четене история, но самият той не е чел внимателно.

 

Шведското във фабриката до 1997 г. е само това, че там се произвежда обезопасен "шведски" (по шведски патент) тип кибрит (Safety Match), който всички сме употребявали (със специална драскалка), а не онзи, който сме гледали в уестърните (пали по всякаква повърхност - striking anywhere.).

Иначе фабриката си е собственост на белгийски индустриалци до 1943 г., което разваля цялата поучителна история, но си е факт.

 

Пропусната е също и една подробност

 

Непосредствено преди Девети септември някаква профсъюзна-партизанска група решава да подпали фабриката, но са заловени от работниците и публично ошамарени за срам и резил на съпротивителната борба.

?

 

ИлияНиколов

Точно така, Safety Match, благодаря, ЗТБХЦ.

?

 

Leooo
снимка на Leooo

 

значи от край време сме си алчни и тъпи смотаняци, не е последица от "комунизма" ( както го наричат времето преди 1990 г. )  ?

 

beal

Значи, какво излиза?

Другарят списовател лъготи най-безсрамно, само и само, да му вдигнат палче русофилите...