facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Само спряната реформа в ТЕЛК била лек срещу корупцията

Социалният министър Бисер Петков предложи спрените през 2018 г. промени в ТЕЛК като решение на проблема с корупцията в системата. В коментар за обявените от прокуратурата разкрития за фалшиви ТЕЛК решения, министърът припомни, че внесените от него в парламента през 2017 година промени бяха замразени заради несъгласие на организации на хора с увреждания. 

"Ние стоим зад концепцията си, която беше предложена. Ако има съответната обществена и политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, защото и представителите на "Системата ни убива" също искат реформа на ТЕЛК. В крайна сметка трябва да се разберем каква точно. Много внимателно трябва да се предприемат реформи и те да не бъдат свързани с отнемане на права на реалните хора с увреждания, а по-скоро да допринасят за ограничаване на злоупотребите", коментира социалният министър.

Промените, предложени от Петков, предвиждат оценка на работоспособността да се прави от комисия в НОИ, след първоначалната медицинска експертиза от ТЕЛК. Така социалните придобивки няма да зависят само от решението на медицинската експертиза. Идеята обаче предизвика бурни реакции от национално представителните организации на хората с увреждания заради опасения, че болни хора може да останат без помощи, и реформата беше замразена от премиера Бойко Борисов през 2018 г.

"МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК, до момента са образувани 4 досъдебни производства и 7 преписки", обяви зам. главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод обявената акция срещу злоупотреби при издаването на ТЕЛК решения. "Над 200 обяснения и разпита са снети, от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят какви документи трябват", каза Гешев. Той припомни, че е констатирано, че в Силистра посредници обикалят райони с преобладаващо население от социално слаби и предлагат срещу 600 лв. да получат решение на ТЕЛК и да придобият пенсия по инвалидност. "Не могат толкова да бъдат обвинявани тези хора, които плащат - те извършват престъпление безспорно, но в крайна сметка държавата трябва да извърши някакъв анализ и да затвори тези пробойни, които явно съществуват и на законодателно ниво, и вторият проблем - ако можем да градираме - вината е в съответните ТЕЛК, защото никой не може да придобие такава пенсия без съответното решение от ТЕЛК", каза той.

"Градска легенда е, че половината пари от 1.6 млрд. лв. за инвалидни пенсии отиват при здрави хора. Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити", коментира пред БТВ директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. "Пробойната е в системата, по която се издават тези ТЕЛК-ове. Решението се издава на база на документация, а тя се прави на друго място. Трябва да се провери кой е издал документацията, но нищо чудно тя също да се окаже фалшива", каза Коралски и добави, че е нужно да се вържат системите на трудово-експертните лекарски комисии, НОИ, здравната каса и личните електронни досиета, за да може да се проследи кой каква експертиза е издал. 

"Числата, които се споменават, поне според мен, са малко преувеличени. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби. Това, което чух от изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски следствия - няма как това да обясни милионите", каза пред БНР пък Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

РЕШЕНИЯ

Според Кацаров основната причина за загубите е в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите. „Вместо системата да доведе до това тежко болният до получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи - те биха получили еднакво, защото са оценявани по едни и същи начин. Трябва да преминем от оценка на заболяване към оценка на работоспособност“, допълни още той. За оценка на работоспособността настояват и майките от "Системата ни убива".

 

Към статията във в. СЕГА
mi6osp.

Т-цъ.

Лек срещу корупцията са прангите на Иванчева, но само ако са поставени на правилните крака.

И задължително да се започне  отгоре - "Ало, Ваньо!",шестапартаментчика и така надолу по пирамидата.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

и кой сега наема болнави?

ква работоспособност?  има хора само очите си мърдат

значи могат  да са контрольор по визуалните  инсталации, м❓

?

Майндърбайндър

На пенсионираните на 45г,с 27 години стаж,от които 18 в системата на МВР,ще се измерва ли работоспособността и от това да зависи пенсията им?

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Лековете срещу корупцията включват адекватн заплащания.

https://iconomicabg.blogspot.com

Augur

А дали има достатъчно компетентни кадри в страната, които да правят оценка на работоспособността?

×