facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
И БСП се зае с ромската интеграция

„В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента, цитирана от пресцентъра на червената партия. Тя обясни, че много документи са били приети, много пари са се налели в тази система, но очевидно резултат няма.

„Време е за конкретни решения и ние предлагаме такива“, заяви председателят на БСП. На първо място тя посочи, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения и той трябва да се прилага в пълна сила еднакво за всички.  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

Корнелия Нинова обясни, че сегашната политика на социални и семейни помощи за деца стимулира всички тези процеси - със сега действащия закон се спират детските помощи, ако дете не ходи на училище. „Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не  ходят на училище до 16-годишна възраст“, заяви тя. Според лидера на партията тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми. Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. Нинова смята, че е време за решение и конкретни действия - без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност. „С много разум и конкретни решения на проблемите, призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“.

  Към статията във в. СЕГА
  редник

  Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре...

   

  Е, малко закъсняла мярка:

   

  13-годишна роди второ дете от приятел на баща си

  Прелъстителят вече е осъждан няколко пъти за различни провинения

   

  Малолетната Румяна от Лом, която стана известна в началото на 2016 г. с името на първото си дете Сарасвати, отново скандализира. Тя е родила второ бебе от приятел на баща си, съобщи агенция BulNews.

   

  https://fakti.bg/bulgaria/355039-13-godishna-rodi-vtoro-dete-ot-priatel-na-bashta-si

   

   

   

   

  Simplicissima
  снимка на Simplicissima

  Корнелия е показала какъв е предметът на дейност на политиците: да решават задачи.

   

  СтефанОтВторо
  снимка на СтефанОтВторо

  БСП-то отдавна е интегрирало ромите, що подаръци им изсипват по избори, не е истина. А ромите пък до един са социалисти и либерали и гласуват за Сокола и Кака Кури.