Quantcast
Прокуратурата спаси Московски от съд за смъртта на детето му | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

64 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Прокуратурата спаси Московски от съд за смъртта на детето му

След 11 месеца еквилибристики прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски. Инцидентът с моторната шейна, управлявана от него, при който на 2 февруари м.г. загина 3-годишният му син, е случайност и Московски не носи отговорност за катастрофата. Няма данни за престъпление, смята прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура. Постановлението й, с което "Сега" разполага, е от 3 януари. Въпреки това в петък прокуратурата укри този факт и отговори на "Сега", че няма нищо ново по делото.

Мълчанието е стратегията й още от самото начало на този случай. Първо на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. Казусът се прехвърляше между окръжната прокуратура и градската. Московски подаде оставка заради катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Правителството веднага го прати вицепрезидент на Черноморската банка.

През октомври "Сега" научи от собствени източници, че следователят по делото е стигнал до извода, че бившият министър трябва да бъде подведен под отговорност. Никой не отрече това, след като информацията беше публикувана. Прокурорското постановление обаче гласи точно обратното.

Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише прокурорката. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 г.  Според нея Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

С тези абсурдни изводи прокуратурата реално насърчава тоталната безотговорност в планините.

За да има вина за причиняване на смърт по непредпазливост, трябва да има виновно действие или бездействие, макар и неумишлено, посочва прокурорката. Т.е. да съзнава, че може да причини смърт, но да се надява, че ще избегне това. Московски обаче не е паснал и на този шаблон.

В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобил. Този курс не е задължителен. На купувачите също се разясняват основни правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, защото високите скорости крият риск от загуба на управление и инциденти, че препоръчителната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че трябва да се управлява с предпазно облекло и каска.

Злополучната шейна обаче е купена втора ръка. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 г. Новият й собственик не е преминал през инструктажа за безопасност, нито е направил такъв на Московски. Автотехническата експертиза обяснява, че шейната се управлява основно с баланса на тялото, подобно на мотоциклет. Според експертите най-вероятната причина, че шейната е загубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта й преди инцидента е била не по-висока от 50 км/ч. 

Ето как изглежда инцидентът според постановлението: Семейният познат на Московски Васил Михайлов имал три моторни шейни. Държал ги в заведението "Силвър Фокс" в Боровец. На 2 февруари м.г. Московски бил в курорта с майка си и с двете си деца - на 3.5 г. и на 7 г. Той наел ски учител за децата, а на обяд отишли в "Силвър Фокс". В заведението дошъл и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било около 15 ч., времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и малкото момченце - на третата. Малкият седнал пред баща си и се държал за П-образната ръкохватка до кормилото. Шейните потеглили по горски път в посока към хижа "Чакър войвода". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в остър ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се ударила в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна травма и починало. Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към спасителната служба. Там от БЧК констатирали смъртта на момченцето. Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално. В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

 

РЕГЛАМЕНТИ

Прокурорката има писмо от зам.-министър на транспорта, че според определението в еврорегламент от 2016 г. "моторна шейна (снегомобил) означава самоходна машина, предназначена за движение извън пътища, основно върху сняг". Законът за движение по пътищата урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, и изискванията към превозните средства, които се движат по тях, и към водачите им. От земеделското министерство са изискани документи за използването на моторни шейни в курорта. Оказва се, че обособени трасета няма, а пътят, по който се е движил Московски, съвпада с горски път, по който не е забранено да минават моторни превозни средства. От Изпълнителната агенция по горите са отговорили на прокуратурата, че има наредба за движението по горските пътища от 2012 г. И че регионалният горски директор определя трасетата за движение на ATV и спортни мотори. Трасето, по което е минал Московски, не е било заявено и разрешено за спортни мотори и други моторни превозни средства. От община Самоков са определили маршрути за движение на моторни шейни, но и те не включват злополучното трасе. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Поредния факт, че не сме държава а територия...доста мрачна територия....

вила

Безспорно е,че не сме държава,а действа пирамида на властта на самодържеца,която ползва  държавните органи като палаши и бухалки.Дори НС му е нотариат на щенията„.Той даже не го посещава да поиска узаконяване на  решенията си...Сега само Преезидентът е извън пирамидата на властта му.

FuFighter

Господ го наказа!

За прокуратурата е ясно. Тя е една голяма пералня в ръцете на властта. Не, Московски въобще е бил толкова тъп, че не е предполагал, че може да убие детето си с моторната шейна. Тъпотията спасява.

вила

Къде е документът,че му е дете?Щом няма такъв и е убил детето,логично е да е научил,че не му е дете и...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

тоя толкова алчен че може  и майка си  и детето си да  продаде...?

аман бе

Наказа го този, над когото Баце няма власт. Да не дава Господ никому такава "свобода"!

Wolf ACE

Оттук нататък не виждам основание нито един шофьор да носи отговорност за каквото и да е било - откъде-накъде ще е длъжен да знае какви са правилата и изискванията за управление на превозно средство?!?

Тия са тотални олигофрени - то бива лизане, ама това ?!?

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

примера е тъп  шафиорите имат книжка- лиценз да управляват след изпит аутомоби..

zumer

Правова държавица сме ние, правова, че дрънка.

Тези прокурори, явно не са учили право, а направо са си купили дипломите.

То няма и как да е друго, след като са станали прокурори да обслужват Вожда и гербавите.

 Чл. 122. (1) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години. от НК.

Никъде в цитираната норма не е посочено, че не знанието не се наказва.

fractal
снимка на fractal

Това е престъпление по служба защото е нарушен протокола министър да бъде извозван с обучен шофьор в правителствен автомобил в случая сноумобил

най малкото са могли да извикат квалифициран водач на сноумобил от Планинската спасителна служба който да управлява а министъра с детето да се вози

Детето е могло да бъде седнало в снегомобила в детско столче за автомобил което столче сигурно е останало в автомобила на министъра

сталкер пустиняк

Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално. В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

 

Без да е сложил каска, а може и да е бил пиян. А бе мърлява работа, само жалко за детето, чиито живот е отнет от тъпотията на баща си. 

И това е направо безпрецедентно - министър на транспорта, кара самоубийствено моторна шейна и убива собственото си дете. И продължаваше да е министър на транспорта сума ти време след това!

fractal
снимка на fractal

Най вероятно са били и без застраховка която е задължителна за туристите в планината 

Solace

Не е задължителна. Препоръчителна е, тъй като покрива някакви суми в случай на спасителна акция...

Stern

Единствената новина тук е, че официално обявяват това, което всички очакваха.

Впрочем след всеки случай на пострадал турист, скиор, сноубордист, когато е станало извън официално трасе, дебело се подчертава вината на пострадалия. Но, както и за много други деяния, това не се отнася за гербав министър.

fractal
снимка на fractal

Трябва да се въведе гражданска отговорност и винетка за пешеходците в градовете не само за колите и моторите

 

Васик

Последствията от това беззаконие са много по-големи, защото вече е очевидно, че държавата не функционира по никакъв начин. Това е част от големия процес на превръщането на България в първобитно общество.

kaltinkov

Голям праз, важното е да има повече суджук и бахур....

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Нед., 20/01/2019 - 21:43 (нов)

fractal

Това е престъпление по служба защото е нарушен протокола министър да бъде извозван с обучен шофьор в правителствен автомобил в случая сноумобил
 

най малкото са могли да извикат квалифициран водач на сноумобил от Планинската спасителна служба който да управлява а министъра с детето да се вози


Детето е могло да бъде седнало в снегомобила в детско столче за автомобил което столче сигурно е останало в автомобила на министъра

А стига писахте глупости -- в дописката е казано, че шейната е едноместна. И откъде накъде ще викат някой спасител да го кара за негов кеф?!

67

В Канада е препоръчително младшата възраст за пасажер на сноумобил да е 6 години. Към това се добавят ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО използване на шлем (скромна сума от хиляда долара е глобата за неспазване на това правило) и специален детски вариант на колан, предназначен именно за сноумобил. 

Впрочем, при установяване на това, че водачът на сноумобила е бил пиян, се губят всички шофьорски права за поне една година. 

http://www.mto.gov.on.ca/english/safety/snowmobile-safety.shtml

Vincent Vega
снимка на Vincent Vega

Господ го наказа!

Нам не е дадено да знаем Божията промисъл.

Този министър трябваше да отговаря по гражданските закони.

Знаменателно е, че тук липсват гербаджиите и всички партнери. Не е платено.

volog2

Това не е ли отказ от правосъдие спрямо загиналото дете. Има ли възможност случая да попадне в Европейския съд за правата на човека?

 

А прокуратурата редовно арестува родители, ако децата са им нахапани от кучета или пострадали при някакъв инцидент.

volog2

Убийства не се наказват, но за настъпване на интересите на ГЕРБ ти правят показни арести и те държат с месеци в кауша, заплашен от присъди за над 10 години.

Доц.Трътлев

Никога да не си управлявал моторна шейна и да рискуваш живота на невръстното си дете. Или си пълен глупак или доста пийнал, а може и двете, какъвто най-вероятно е случаят с този серсемин.

вила

Има и трето:не му е дете/преди това е разбрал това.Къде видяхте документ от експертиза,че му е дете?

bgman13

Има и четвърто - дори да му е дете, това е домашно насилие от най-тежките. Какво казва или ще казва конвенцията за защита на децата във всички такива случаи? Родител утрепва публично детето си по тоя начин - къде е държавата? Ако родителят е държавата, къде е принципът според който в првавовата държава законът важи както за отделните граждани така и за държавата?

bgman13

Всъщност има и пето, но да не навлизаме точно сега в конспиративни теории.

Гaндaлф

Безумие.

На едноместно превозно средство се качва втори, при това малолетен.

Това не е убийство по непредпазливост.

Vincent Vega
снимка на Vincent Vega

Очаква се държавата, в лицето на прокуратурата да говори от името на жертвата. Убитото дете. Не го прави.? Няма кой да го защити. Няма справедливост за него.

Жертвата не е тъ..ка министър.

"Нема такава държава".

 

Тука тъпаните постоянно ме питат, защо съм в САЩ? Да отговоря: Имаше убито безпризорно дете преди години тук. Беше "cold case". Накрая след години, детективите намериха убиеца.

Направили със свой пари скромен паметник на гроба и написали на него: "Because We Care".

 

Та затова. Защото тук съм по-малко емигрант отколкото в БГ.

торбаЛан

Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 г.  Според нея Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

Това ми звучи така: качва се някакъв необразован мангал на мощна кола, тръгва по тротоара и блъска група деца на съдии и прокурори, после в съда казва, че не е бил запознат с техническите данни на возилото, нито правилата за управлението му, нито че тротоарът не е за автомобили и не му се образува наказателно дело.

За да има вина за причиняване на смърт по непредпазливост, трябва да има виновно действие или бездействие, макар и неумишлено, посочва прокурорката. Т.е. да съзнава, че може да причини смърт, но да се надява, че ще избегне това. Московски обаче не е паснал и на този шаблон.

Значи, ако не съзнаваш, че може да убиеш някого, но си го убил, то няма да те подведат под отговорност?

 

Според експертите най-вероятната причина, че шейната е загубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта й преди инцидента е била не по-висока от 50 км/ч. 

Тия експерти имат ли представа какво значи да се движиш с 50 км/ч в открита шейна по неутъпкан сняг? И какво общо има тук скорост 50 км/ч, след като нито шейната се движи по ЗДвП, нито е била в градски условия? Защо не са написали направо, че скоростта е била по-ниска от 90 км/ч?

mi6osp.

"Ало, Сотире..."

Страници