facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
САЩ ще възпират Русия и Китай с космически сензори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи обновена американска стратегия за противоракетна отбрана, която разглежда начини за засилване сигурността на Америка, включително чрез евентуално разполагане на космически сензори за откриване и проследяване на вражески ракети, съобщиха световните агенции. Прегледът на противоракетната отбрана препоръчва изучаване на експериментални технологии, включително перспективи за космическо оръжие, което би могло да свали вражеските ракети - връщане към така наречената инициатива "Междузвездни войни" на Роналд Рейгън от 80-те години на миналия век.  Пентагонът твърди, че американските ПВО са твърде малко, за да могат да противодействат на атака срещу САЩ от голяма ядрена сила, като Русия или Китай. Вашингтон се надява, че тези страни вместо това ще бъдат възпирани от атаките на американския ядрен арсенал. Русия счита, че противоракетната отбрана на САЩ напредва като заплаха, а докладът на Тръмп е вероятно да предизвика ново напрежение с Москва.

Китай от своя страна също тревожи Пентагона с напредъка в хиперзвуковата технология, която може да позволи на Пекин да изстрелва ракети, които са далеч по-трудни за откриване. В доклад, публикуван тази седмица, който изтъква хиперзвуковата заплаха, Пентагонът предупреди, че военните в Китай са "на ръба на въвеждането на някои от най-модерните оръжейни системи в света". "В някои области той вече е начело на света", се казва в доклада. Американски служители, включително зам.-министъра на отбраната за научни изследвания и инженерство Майкъл Грифин, смятат, че космическият сензорен слой може да помогне за откриване на ракети, движещи се при свръхзвукови скорости. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 г., когато такова направи администрацията на предишния президент Барак Обама.

Стратегията се съдържа в документ от 80 страници, който вече бе раздаден на представители на пресата. В него Пентагонът представя бъдещите си проекти с цел защита на САЩ от новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия. Тези ракети могат да летят с над 5000 километра в час, тоест четири пъти колкото скоростта на звука. След като бъдат изстреляни, е почти невъзможно те да бъдат прехванати. Медии припомнят, че едно от новите руски стратегически оръжия, представено от руския президент Владимир Путин, е хиперзвуков боен блок "Авангард", който се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да прави резки маневри, за да избегне откриването и прехващането му от противоракетните системи.

 

 ЗАПЛАХА

Вашингтон потвърди, че от 2 февруари ще започне процедура за преустановяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) с Русия, заяви зам. държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън. Според нея САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по споразумението. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да работи за спасяването на сделката въпреки проблемите и се надява, че Вашингтон ще действа отговорно при изпълняването на договореностите за контрол на оръжията. Томпсън обаче каза, че САЩ са "разочаровани" от преговорите с Русия. Вашингтон обвинява Москва, че нарушава договора с новата ракета 9M729, който може да носи ядрена и конвенционална бойна глава.

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
JR

Точната дата са си избрали.👃 А “сензорният слой в атмосферата“ и зам-ът по “инженерство“ са просто трепач...

За нови Star wars трябват доларес. Много доларес. А нЕма! Та надуването на валдхорни ще продължи.🎵🎵🎵

Wolf ACE

В смисъл ще „сензитират” как им „влиза” ракетата на 20 МАХ, ли? Без да имат ни най-малка идея как да и се противопоставят?

Сори, ама ми прилича на мазохизъм..

mi6osp.

Лъсна голият задник на САЩ--  нямат ПРО във века на ядреното оръжие и балистичните ракети.

Само че пак са закъснели.

Русия от десетилетие, а вече и Китай, имат противоспътникова система в космоса.

Свалят и повреждат   чужди спътници.

Особено такива с модерна електроника със схеми , където растоянията между слоевете и елементите  са в нанометри.

Русия разполага на обширната си територия мощни военни лазери Пересвет, които успешно прегарят сензори и спътници на ниска траектория.

Така в рамките на 5-6 часа цялата система от сензори и спътници отива на кино .

И отново лъсва задникът.

 

kempes

Е, изпреварили сте ме, каквото бях намислил да пиша, вие вече сте го казали.

ПРЪСТОВЕТЕ

Чичо САМ постепенно излиза от всички договори за предотвратяване на ядрена война?

mick

Американците владеят планетата/особено след последното печатане на долари от 2008ма до сега/ и искат да го покажат.. налагат държавите със санкции, бомбардират..  вече тяхното законодателство се разпростира по целия свят. Само, че има държави дето нещо им дишат във врата и това ги притеснява меко казано.

 

Например Китай - Huawei - защо я атакуват тая фирма, ами защото ако повечето държави използва техните устройства за 5G.. току виж по някое време, китайците да спретнат американския номер със забрана на използването им..  т.е. току виж след време китайците да почнат да налагат санкции и супер дупер американците да бъдат бити в собствената им игра.

 

Сега например американците не дават на руснаците да продават суперджет самолетите на иран, щото имали в тях 10% американски части. .. е след време, ще бъде обратното. Китайците току виж да налагат санкции. ;)

mick

А и американците явно си мислят, че може да провокират ядрен конфликт в Европа и Азия.. и те само да гледат от страни.

Казуса
снимка на Казуса

Това засега звучи в сферата на пожелания за бъдещото. Перспективно, експериментално... и за много пари.

Ако янките изкарат компютърни анимации на перспективно-експерименталното им, партньорите дали ще признаят покоряването на законите на физиката?

Стоф

Как се правят резки маневри при скорост 20 пъти над тази на звука е много интересен въпрос. Безкрайно по-добре би било великите по глупост сили да се замислят над въпросите по нашето оцеляване, вместо унищожение. 

×