Quantcast
Гърция и Русия се карат заради Македония | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Гърция и Русия се карат заради Македония

Атина официално предупреди Москва да не се намесва в отношенията й със Скопие. В позиция на гръцкото МВнР се напомня, че подписването на Преспанския договор е допринесло за подобряване на мира и стабилността на Балканите, предадоха агенциите. "Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверенни държави под егидата на ООН - без да има намеса на трети страни. Нашите международни партньори трябва да зачитат духа и съдържанието на договора и да подкрепят факта, че политическите ръководства на двете държави демонстрираха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси", се казва в официалното изявление на гръцкото външно министерство.

Преди това руското МВнР обяви, че решението на парламента на Македония за преименуване на страната е "решение, наложено отвън, което не отразява волята на народа", а властите в Атина се опитват да заобиколят мнението на съгражданите си. "Москва не се намесва във вътрешните работи на Атина по въпроса за името на Македония, но продължава да изказва мнението си по него, защото влиза в компетенциите на Съвета за сигурност на ООН", подчерта пред журналисти във вторник руският зам.-министърът на външните работи Александър Грушко, коментирайки обвиненията на Гърция по адрес на Москва, предаде ТАСС. „Ние изобщо не се намесваме във вътрешните работи на Гърция, но по тези въпроси, които влизат в компетенциите на Съвета за сигурност на ООН, Русия ще изказва гледната си точка“, допълни дипломатът.

Министерството на външните работи на Македония изразява съжаление, че въпреки горещите проблеми в днешния свят МВнР на Русия отново, в негативен контекст, апострофира автентичните политически процеси в две съседни страни, които водят до разрешаване на проблеми, изграждане на доверие и изграждане на приятелство, се казва в изявление на македонското дипломатическо ведомство. "Договорът от Преспа не само не пречи на интересите на трети страни, но съществено допринася за регионалната стабилност, приятелството и сътрудничеството и като такъв е пример и модел за разрешаване на открити въпроси между държавите. Външното министерство на Македония е убедено, че бъдещето ще потвърди правилността на този подход, който предпочита политическото визионерство и лидерство и че ползите от регионалната стабилност и просперитет ще бъдат приети и оценени от всички страни, включително от приятелската Руска федерация", гласи реакция на македонското МВнР.

 

ПОДКРЕПА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет. Депутатът от партията "То Потами" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина. Днес, вероятно около полунощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите трябва да решат дали ще дадат, или няма да дадат вот на доверие на правителството. Говорителят на правителството и министър без портфейл Димитрис Санакопулос заяви, че правителството ще спечели гласуването и ще може да продължи да ръководи страната. 

 

СБЛЪСЪК

"Имахме възможността да видим истинското лице на правителствената коалиция в Македония, която се счита за проевропейска", реагира македонският президент Георге Иванов, след като правителството публикува в държавен вестник, без подпис на Иванов, Закона за използването на езиците и Закона за ратифициране на Договора от Преспа. Президентът е убеден, че с това е нарушен член 75 от Конституцията на Република Македония, а публикуването на законите е извършено незаконно и е основание за наказателно преследване. “Това е моментът, който ще покаже дали в Република Македония има конституционен съд, дали прокуратурата работи, дали има независима съдебна система и има ли правова държава", допълни Иванов.

Към статията във в. СЕГА
ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Ами не се карат..

Русия  просто има казва фактите.

 

в предния  фейк по случая тук бяха  изписали 

" че Русия  се месила във вътрешните работи"

Думи думи

Руснаците изказали мнение, и на вестникарите вече им се привиждат свади.

Гърците имат други дертове на главата си.

Нов Военен министър, гласуване на споразумението от Преспа, гласуване на вот на доверие на  правителството на Ципрас.

аиг3

Интересно защо Москва толкова се е загрижила точно за тези факти и за добруването на двата народа. Вече няколко месеца все за тях се грижи. А най-забавно е как не признава решението на двете правителства и парламенти, а иска да прати въпросът за разглеждане в Съвета за сигурност. Демек въпросът да се реши между Великите сили като едно време. Само така ще бъдат защитени интересите на народите на Гърция и Македония.

ablepsia

Интересно защо САЩ толкова са се загрижили точно за тези факти и за добруването на двата народа, та чак се изтрепаха да се месят в делата на двете суверенни и православни божем държави?

аиг3

Поради същата причина поради, която и Русия. Имат интерес от това. Само че това месене води до нормализиране на отношенията между двете държави. Спиране на гръцката блокада в международните отношения. Спиране на използването на абсурдното БЮРМ и абсурдните антични претенции на макетата. Последното е стъпка към историческото осъзнаване на македонците. 

Намесата и "само" представянето на фактите от руска страна до какво води, какво цели?

kempes

Колега, другаде е заровено кучето.

Македонците са българи, а българи и руснаци сме от една етническа група, почти роднини.

А първа задача на САЩ по света е да разделят роднини, да насъскват брат срещу брата, разделяй и владей.

Това е краткото обяснение, има и дълго, но вече сме го коментирали тук във форума.

ER
снимка на ER

Кога това?

По-скоро им казаха,че правят всичко под външен диктат,но явно е безсмислено  да обясняваш на зомбираните ръководства на две държави джуджета в южния ъгъл на банкянския полуостров каквото и да е,защото почват да подскачат и да доказват,че са независими в зависимостите си...

аиг3

И за да не правят всичко двете държави, се предлага проблемът да се реши от други държави- Съветът за сигурност на ООН !? Така изобщо няма да е под външен натиск.

И всъщност, какво е лошото двете държави да направят компромис. Компромис, който ще доведе до нормализиране на отношенията. Макар че за мен само Македония прави компромис, а в Гърция се обаждат някакви кухари, за които самото наличие на Македония в името е дразнещо.

Sir Mano

На мен ми е интересно като как в Македония са публикували ратификацията в Държавен вестник без подписа на Иванов! Тук има някаква игра ... да не би да са намислили да изгъбаркат гърците .... да ги изчакат гласуването в гръцкия парламент и после македонския конституционен съд да отмени ратификацията ?

дена

 В Македония имаше референдум който трябваше да подкрепи споразумението за името - референдумът не успя , или с най - демокраричната форма народът в Македония отхвърли споразумението за името !

аиг3

Това абсолютно не е вярно. Народът на Македония не отхвърли споразумението. След като от гласувалите, над 90% са ЗА, какво говорим? Провалът беше заради недостигането на прага от над 50%. И това беше ясно, при положение, че избирателните списъци не са обновявани от години и е пълно с мъртви души. От 2002 не е правено преброяване на населението! Неслучайно се агитираше не да се гласува против-както би трябвало да е нормално, а да не се участва, за да се провали по тази причина. Дори само тази агитация показва, че самите противници на споразумението са знаели, че не могат да спечелят при нормално гласуване, а са разчитали на процедурни врътки заради нереално високия брой избиратели по списък.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Русия няма право на глас в Мкедония. Заради нея, зтази територия е откъсната от родината си България. Там българите са мачкани и тероризирано от сърбите. Гърция е права. 

https://iconomicabg.blogspot.com

аиг3

Кеmpes

сериозно ли си написал горното!!! Какво значи една етническа група. И защо да сме близки с руснаците, а не с другите славянски народи, като омразните поляци или чехите?

И какви са тия ефимерни категории "роднини" в държавните интереси. Със сърбите би трябвало да сме много по-близки, а какво ни е историята с тях? И то от векове.

И най-накрая, по какъв начин името Северна Македония и съпътстващото го нормализиране на отношенията между две държави, разрушава връзките на Македония с България? Бяха ли те по-силни, когато Македония се контролираше от брачата сърбе, против,  което Русия нямаше против. Тъкмо разбиването на етническата лъжа е първа стъпка към осеферването на македонците. Намалянето на влиянието на Белграда(против което е Русия) само би довело да сближаване. А желанието на Македония за участие в НАТО и ЕС и съпътстващото необходимост от добри отношения с България може да доведе до ревизия на фалшификациите в македонската история. Ако си изграем добре картите де. В момента заседава  експертната група от историци и вече беше пуснато по македонските медии казаното от техен история, че Самуил е български цар.

Доц.Трътлев

Когато беше създадена Югославия, а България окастрена  от всякъде,  руснаците се млатеха помежду си в натрапената им от вън болшевишка революция за да я неутрализират политически от следвоенното преразпределение на  Европа. Русия я е нямало никаква на подписването на Ньойския договор. Е, после ги знаем нещата - Коминтерна, Тито, БКП, македонската нация и т.н.

Mrx

Компромис, който ще доведе до нормализиране на отношенията. Макар че за мен само Македония прави компромис, а в Гърция се обаждат някакви кухари, за които самото наличие на Македония в името е дразнещо.

 

 Ти остави гърците, ама за нас добро ли е това име "Горна Македония"? Въобще още от времето на Желю ние си сваляме гащите, под чужд натиск. Сега тази Горна Македония или само Македония ще бъде за нас, като Укрйна за Русия. Измиследн национализъм. 

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Русия няма право на мнение, що се отнася до Македония. Няма въобще какво да се обаждат там.

https://iconomicabg.blogspot.com