Quantcast
И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна… | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

34 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна…

Има три основателни причини, заради които Йорданка Фандъкова може да се размине с четвъртата победа на кметски избори в София. И да се оттегли в дебрите на герберския партиен живот - сенчесто място, от което никой не се е връщал.

Тези причини не засягат ширещите се подозрения в корупция около обществените поръчки покрай градоустройството, нито са свързани с ангро внушенията на клети градски опозиционери, че градът е запустял, че нищо не се прави, а ако нещо се случва, то е грозно и пагубно. Напротив, най-успешният самоковски политик може да си отиде от софийската политика,

 

защото... се опитва да работи, но не се получава 

 

София се променя, това е факт. След десетилетия на бездействие метрото бързо се разрасна, подобри и облекчи транспортната схема на града. Появиха се енергийно ефективни автобуси и модерни трамвайни мотриси. След кризата от 2008 г. строителството на нови офиси и жилищни сгради тръгна отново с бързи темпове. Обликът на града се променя - запустелите схлупени къщи в центъра на града и в момента отстъпват място пред ново качествено строителство - напук на тези, които получават уртикария от мол и небостъргач. От сив балкански град, в който най-добрите архитектурни образци са на 100 г. и са дело на австрийски, немски и чешки архитекти, днес София все повече прилича на жив и модерен европейски град.

Случват се и други неща - проблемът с липсата на места в детските градини бе регулиран, има движение в правилна посока около записването на първокласници. Градската инфраструктура се поддържа. Центърът на града бе разделен на няколко зони и започна модернизирането им, сега тече финалът на реконструкцията около “Графа”. Преди 30 г. основните проблеми, които дискутираха софиянци, бяха липсата на улично осветление (по едно време нямаше пари за него), постоянните кризи с извозването на боклука, уличните кучета и престъпността. Факт е, през ерата “Фандъкова” тези проблеми бяха свалени от дневен ред и вероятно това ще даде право на Йорданка Фандъкова да спечели кметските избори в София за четвърти път.

Това е оптимистичният поглед, който ГЕРБ ще се опита да лансира пред следващите месеци.

 

Реалността е малко по-различна

 

През последните години София си остана все така “и тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна”, каквато си беше преди години. Промените се правят на парче, липсват приоритети, а оттам и цялостно решение на който и да е проблем.

Транспортът получава нови превозни средства, но поради липса на достатъчно финанси това се случва бавно и не променя цялостното усещане за стар калпав транспорт. Единствено автобусите се подменят малко по-бързо - факт. Но без една-две линии трамвайните мотриси са все така окаяни, а тролейбусите си останаха вехти и студени. Спирките са мръсни и изпочупени, информационните табла са излезли от час по трудово обучение, а бутоните за пешеходните светофари са поставени на ръждясали метални тръби - грозно, та дрънка. 
Метрото ще се разшири - предизборно, разбира се. 

Досега целият град би трябвало да е минал на евтиното и икономично LED осветление - е, не е така. Осветлението по централни булеварди е все така слабо, както и в началото на 90-те. Да не говорим за забравените от бога страничните улички.  

Битката на Столичната община за околната среда

 

все едно се води от луд с картечница, който стреля напосоки

 

Така и не се намери общинар, който да идентифицира причината за замърсяването на града с фини прахови частици през студен мъглив ден. Ту колите са виновни и няма да им позволяваме да се движат в центъра на града (което е леко недомислено, тъй като замърсяването в центъра е по-слабо), ту са отговорни печките на дърва и въглища и затова ще пратим хора по улиците с термокамери и ще подменяме печките с климатици (което също е доста недомислена идея). За капак на всичко пускат “зелени билети” ден-два след критичен ден, и то след упорити питания от медии и граждани.

Въпреки движението напред проблемите в общинското образование са циклични, а общинското здравеопазване не е по-различно от което и да е в страната - и в двете сфери трудно нещо може да се направи на местно ниво, докато няма ясна реформа на национално ниво.

Ако нещо се прави в София, то се случва в централната градска част и ключовите булеварди. Периферията получава трохи, и то предимно покрай метрото.  

А градоустройството?
 

Тук е най-яката симулация на дейност,

 

която може да се види в България. Разбира се, много по-добре е една пълна с проблеми обществена сфера да се движи напред, макар бавно и с грешки, отколкото да не се прави нищо или промените да бъдат спирани от политически или обществен натиск. Припомнете си например как преди години бе променена централната свързваща инфраструктура на “Люлин” и “Надежда” и оттогава транспортните проблеми там рязко намаляха. В същото време в “Младост” не бе направено нищо по въпроса, кварталът ударно се разраства, а положението там клони към неспасяемо.

В този смисъл - хубаво е, разбира се, че "Цариградско шосе" и пространството около НДК се подобрява, безумно е, че ремонтите там са през година.

Хубаво е, разбира се, че сега и пространството около “Графа” ще се освежи, безумно е плочките, виброизолационната подложка под релсовия път и колчетата наоколо да не могат да бъдат наредени без огромен обществен дебат.

Бедна ни е фантазията какво ще се получи при промяната на пространството около “Св. Александър Невски” или край “Св. Неделя”, когато някой ден завърши безкрайното копаене пред “Шератон”, което е на път да се проточи като копаенето пред ЦУМ.

Та, първата основна слабост на Фандъкова е липсата на цялостна визия върху това, което прави с града. Визия и приоритети.

 

Затова градът изглежда започнат, но недовършен

 

Нито един проблем не е анализиран, проектиран, финансиран и в крайна сметка решен в цялост.  

Екипът на Фандъкова вече изпуска и детайлите - няма как, след като са минали проекти, обсъждания, дебати и т.н., общинарите и населението да научават в последния момент какви ще бъдат плочките пред "Св. Седмочисленици" или колчетата тип "надгробен паметник" между "Славейков" и "Гарибалди". Няма как такива елементи да са просто "авторско решение". Безумно звучи. 

Тук и втората слабост на Фандъкова - контролните функции. Според нея контролът е нещо, което се върши постфактум - щом някой (примерно строител) се е издънил, значи трябва да го глобим. За тези години Фандъкова като че ли не разбра, че контролът трябва да е постоянен, по време на целия процес, а не след финала или след репортаж по телевизията. 

Третата основна слабост на екипа може да се нарече "липса на поддръжка", но като че ли терминът е друг - защото става дума за цялостното

 

безгрижно отношение на общината към това, което самата тя прави

 

След като нещо е направено - очевидно не с особено качествени материали и не с отдадени на работата си майстори - например, асфалтиран е път, сменени са плочки, обособен е парк, подменено е осветление, оправена е фасадата на училище и т.н. - всичко това се поддържа така, че на следващата година пак е необходима намесата на общината. Защото асфалтът се е нагънал, плочките хлопат, мазилката е паднала и т.н. Дейността е отчетена, резултатът е повече от съмнителен. Започва "ремонт на ремонта". Този начин на работа вероятно е прекрасна машина за пари за строителните фирми, но за София и софиянци определено не е. 

Екипът на Фандъкова допуска грешки, които могат да доведат до край на управлението на ГЕРБ в София. Това съвсем не означава, че без Фандъкова София ще цъфне и върже. Нещата тук са категорично ясни и болезнени - при червен кмет и правителство на Борисов градът ще има трудности с инвестиционните си програми. На метрото ще спре да му върви, новите автобуси ще са по-малко, дупките ще се разширят и т.н.  Затова промяната трябва да е или никаква, или цялостна.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Giuseppe

Екипът на Фандъкова допуска грешки, които могат да доведат до край на управлението на ГЕРБ в София. Това съвсем не означава, че без Фандъкова София ще цъфне и върже. Нещата тук са категорично ясни и болезнени - при червен кмет и правителство на Борисов градът ще има трудности с инвестиционните си програми. На метрото ще спре да му върви, новите автобуси ще са по-малко, дупките ще се разширят и т.н.  Затова промяната трябва да е или никаква, или цялостна.

Искате да кажете - и Той?

Бива!

Sine_metu

Най- големият проблем на София е топлофикацията.

Пасивите й към 31.12.2017 г. са 760 385 000 = приходите й за над 2 години

https://www.me.government.bg/files/useruploads/files/razhodi_td/ts_gfo_2017.pdf

 

20 години вече никой не си мърда пръста

Братя Стругацки

От сив балкански град, в който най-добрите архитектурни образци са на 100 г. и са дело на австрийски, немски и чешки архитекти, днес София все повече прилича на жив и модерен европейски град.

 

Може би е добре авторът да се поинтересува от архитектурата, дело на австрийските, немските и чешките архитекти и тогава да пише щуротии, че преди 100 години София била сив балкански град. 

Именно днес, вследствие на безумното строителство, с абсолютни шарении - редуват се панелки с някакви модернистични сгради- София почва да прилича на Бангладеш. 

 

Иначе за Фандъкова е прав, но това сме го коментирали във форума след или по време на всеки наченат от това нещастно управление ремонт. 

Forza NATO

Мисля, че не си разбрал правилно това за сивия балкански и образците на 100 г. 

Чисто синтактично-смислово имам предвид.

Думи думи

То си е така.

Австрийските, немските и чешки архитекти са  тъмни балкански субекти, а че Германия и Австро-Унгария са Османската Империя си е напълно вярно....

Европа е друуго.

Европа е Лондон, Париж, Брюксел..

Хулиган

защото... се опитва да работи, но не се получава 

Ама, Данчето работи ли?

Останал съм с впечатление, че са я сложили да краси общината, докато изпълнява на Боко хрумванията, на кого коя поръчка да се даде...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ignatiev/

Forza NATO

Наративът е пределно екзактен:

Това съвсем не означава, че без Фандъкова София ще цъфне и върже. Нещата тук са категорично ясни и болезнени - при червен кмет и правителство на Борисов градът ще има трудности с инвестиционните си програми. На метрото ще спре да му върви, новите автобуси ще са по-малко, дупките ще се разширят и т.н.  

Нали и бай ви Бахур точно това предупреждава съвсем добросъвестно - дойде ли бленуваната от него курнела, одма затварят метрото, ламбите угасват, омнибусите спират и настава чеснов зомбиапокалипсис.

И студ, и мраз, и плач без надежда (по Данчето и духа Му в кметството).

Затова промяната трябва да е или никаква, или цялостна.

? Петьо Цеков 

ogro

""днес София все повече прилича на жив и модерен европейски град.""????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

А как во стана с налятите от софийска община 90 милиона  за софийска  вода?

помощ за частно дружество?

ablepsia

И не кое да е частно дружество, а крадливата френска Веолия, изритана дори от Парижката община, същата граблива и ненаситна Веолия,  чийто изпълнителен директор бе арестуван в Румъния за незаконно лобиране в парламента за необосновано повишаване на цената на водата.

 

Срещу какво, пита се, самоназначената софийска кметка, дето трепери месец след ония чували с бюлетини дали няма да касират изборите,  наля тез грешни пари в джобчетата на  веолийските айдуци, вместо да прекрати договора с тях, както уж се беше заканила?

ablepsia

И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна…

 

И ГРОЗНААААААААААА.....

Invisible

   И с 250 000 души се е увеличило населението и за последните 10 години.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

политическото (❗️)  бъдеще на Фандъкова

 

Да е жива и здрава да обяснява на поколенията като защо.

ЗАЩО, госпожо Фандъкова ❓

И защо госпожа Фандъкова❗️

дядо Илия

Много пъти съм казвал, че това софиянците сте неблагодарни хора! Не знаете какво искате! Сигурно повече от 80% от парите за благоустройство в държавата отиват там. Няколко пъти годишно ходя в София и я намирам за все по-хубава и подредена, помня я от студентските си години, а и от по-късно. Но липсата на подходяща политика и децентрализация на икономиката закара там тези почти милион души и градът започна да се задушава. Но така или иначе смятам, че е направено много, а винаги може още, но това не значи, че трябва да се отрича положителното. Изглежда ние българите сме първенци по оплюване на всичко!

mi6osp.

Парите за София не са толкова много, когато 80% от тях се крадат.

 

Истинските проблеми след голямо крадене се проявяват десетина години по-късно- като изтече гаранцията.

Сега берем плодовете на краденето при кмет Борисов.

Тези при Фандъкова ще са по-късно, когато рухне цялата инфраструктура.

25 милиона за ремонт на улица от 1 300м не са задънена улица само ако следващия ремонт е след век.

А той ще е след пет години.

Та колко ще са нужни за ремонти в обозримо бъдеще?

Sine_metu

Мани ги тея, дедо. За никакво "оплюване" не иде реч, а за медицинския факт : София се развива не благодарение на, а въпреки герберското "управление".

 

Прекрасно знам какво беха "Погребите" и какво са сега. Знам обаче и че районът се разви не заради общинска политика, а въпреки пречките от страна на Общината. Инвестициите там започнаха през 2002 година с "Токуда". Едва през 2017, след 15 години, Общината се договеди да направи пробива от болницата към Хладилника. Хората инвестираха 350 милиона евро в района, докато Общината направи 350 метра улица.

 

А за топлофикацията да не приказваме. Чист саботаж.

Баба Велика

По всичко личи, че Фандъкова не възнамерява да се кандидатира отново за кмет на София. Обещали са й нещо друго, но дори да не е така, винаги може да излезе в пенсия по болест. Колко ще ни липсва нейното мяукане и замъглено говорене - ама какво да правиш, толкова може жената. Винаги е била само миловидна, достойна за състрадание фасада, зад която да се вихрят огромни интереси и голямо лапане. Кой й дърпа конците е повече от ясно. Заместниците й пък периодично дават фира, защото са по-откровено алчни и още повече некомпетентни. Но не смятайте, че Данчето е чиста вода ненапита и от една кметска заплатица живурка.

Sine_metu

Лиляна Павлова е следващата герберска кандидатка

дъртреалист

Фандъкова била виновна, за кое,

за тоталната липса на мениджърска грамотност в цялото държавно управление?

Която личи през това, че няма стратегия за развитие, както за държавата така и за София?

Без стратегия - всеки управленец е свободен да прави каквото му хрумне (т.е. му е изгодно за мафията която го контролира).

И обратно, стратегии няма, защото при тях има критерии за успех, които са обективно проверими.

А това би било убийствено за мафията.

 

 

spanopolski

"запустелите схлупени къщи в центъра на града и в момента отстъпват място пред ново качествено строителство - напук на тези, които получават уртикария от мол и небостъргач."

Мале, мале, пак умните и красивите са му виновни на Цеков.

Forza NATO

Мале, леле, и ти не си чел внимателно статията май ?

spanopolski

келява му е иронията на другаря цеков, как да я усети човек.

wise man

Стига поръчкови статии! София не е имала последните десетилетия по-добър кмет от Фандъкова и няма и да има.

Sine_metu

wise man

 

Раздел "После" е на друго място.

Освен това внимавай за трудовата си книжка.

Фандъкова - по- добър кмет от началника й?

Памфуций
снимка на Памфуций

Общо взето - добри попадения в тая статия. ?

hamer

Колко милиона отидоха да обираме от сметищата старите трамваи на Европа, които след 2 г.експлоатация отново отиват на сметището. Имаше трамваен завод, който вместо да се модернизира и да продлжи производството, беше унищожен. И внасяме от Полша, Чехия... Същото стана и с автобусите "Чавдар", всички надграждат, въвеждат нови технологии и се стараят да запазят позициите и пазара си....Но това се случи с абсолютно всичко, произвеждано някога. Вместо "Топлофикация" да увеличава потребителите си, за да печели, се заби в простотиите с изчисляването на енергията, със сградните инсталации,с откачането на радиатори и други глупости и така 21 век докараха хората в столицата и големите градове да се отопляват с дърва и въглища при наличието на централно отоление. А сега се реве, че дишаме мръсен въздух и ще изнудвт хората да купуват азни бездимни горива, печки и пр., с което пак ще се пълнят нечии джобове. Докога?

Памфуций
снимка на Памфуций

Абе имаше, имаше, обаче чешки трамваи и унгарски "Икаруси" си се внасяха. 

Sine_metu

Съб., 12/01/2019 - 16:00 (нов)

дъртреалист

Фандъкова била виновна, за кое,

за тоталната липса на мениджърска грамотност в цялото държавно управление?

Която личи през това, че няма стратегия за развитие, както за държавата така и за София?

Планове и стратегии да искаш за София. "Графа" да павираш само с тех

Лошото им е, че са негодни

Sine_metu

Нед., 13/01/2019 - 12:27 (нов)

hamer

Вместо "Топлофикация" да увеличава потребителите си

 

Топлофикация София няма потребители на топлоенергия.

Има 4 лицензии : 2 за производство, 1 за пренос и 1 за търговия с ток.

Няма лицензия за снабдяване с топлоенергия.

На който съм го казал, се е кръстил с двете ръце, но фактът си е факт

Sine_metu

П.С.

За ТФ София ни чака още един "сладък" хап.

Наскоро лицето Иванов публично призна отдавна известния факт на непозволена държавна помощ и кръстосано субсидиране. В присъщия му неграмотно- високопарен стил си измисли евфемизма "социална функция", но фактът си е факт, както и признаването му от КЕВР.

 

Тъй че дела, дела и пак дела.

Очакваме да видим ЕК с колко ще ни сгрее тоя път.

Както се казва : "Не му стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят"

Страници