Quantcast
Президентът опрости едва 55 000 лв. дългове към държавата | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Президентът опрости едва 55 000 лв. дългове към държавата

Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 7 месеца на 2018 г. Това сочи отчетът на комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към администрацията на държавния глава. Половината от тази сума е за лихви. Опростените дългове са под 1% от тези, за които е поискана амнистия. Отказано е опрощаването на задължения за 7 525 887 лв., като и в този случай близо половината от тази сума са лихви по дълговете.

Опростените дългове са за неправомерно получени добавка към пенсията от починал съпруг, пенсии, суми за помощни средства и съоръжения за медицински изделия, невнесени здравни вноски, имотни данъци и данъци за моторни превозни средства. Най-много са случаите на опростени неправилно получени майчински - 8. Има и случаи на неправилно получени целеви помощи за отопление и месечни социални помощи.

Списъкът на неопростените дългове е по-дълъг и разнообразен. Тук има и неправилно получено обезщетение за безработица, невнесен корпоративен данък, дължим ДДС, присъдено обезщетение за нанесени неимуществени вреди и разноски по дела и т.н.

Правомощието да опрощава несъбираеми държавни вземания е от изключителната компетентност на президента. Той не може да го прехвърли на друг, каквато например е традицията за помилванията и за даване на българско гражданство, които държавният глава възлага на вицепрезидента. Когато постъпи молба за опрощаване, комисията проверява произхода на задължението, както и семейното, финансовото и имущественото положение и здравословното състояние на длъжника и членовете на неговото семейство и домакинство. Така се изяснява дали задължението може да бъде събрано. Ако длъжникът няма имущество, трайно безработен е, болен или възрастен, вземането се приема за несъбираемо и президентът го опрощава.

Комисията трябва да се отчита публично на всеки три месеца. Преди отчета за първите 7 месеца на 2018 г. обаче последните данни са за 2014 г. На сайта на президентството все пак има качени годишни доклади, както и такъв за целия мандат на Росен Плевнелиев. От него се вижда, че от началото на 2012 до края на 2016 г. са опростени задълженията към държавата на 247 души, възлизащи на общо 567 476 лв. За същия период се отхвърлени молбите на 752 души, които са искали да им бъдат опростени задължения за общо 13.27 млн. лв.

 

ПОМИЛВАНИ

Още двама осъдени са помилвани в края на 2018 г. от вицепрезидента Илияна Йотова, показват данните на президентството. Така помилваните от началото на мандата на Радев са вече 10 души

Единият от новите помилвани е 26-годишен мъж с тежко онкологично заболяване. Той е осъден на 10 месеца затвор за това, че е шофирал без книжка и след употреба на наркотици. Помилван е с цялата неизтърпяна част от наказанието - 9 месеца.

С 3 години от остатъка му от 6-годишна присъда е помилван и мъж, осъден за средна телесна повреда. "Преди извършване на престъплението осъденият се е опитал да го предотврати, като се е обадил на полицейските органи, за да поиска помощ, каквато не е получил", пише в мотивите за помилването му. От преписката става ясно, че наказанието е наложено от чуждестранен съд, като там това е възможният минимум, а в България - възможният максимум, без да има законова опция за коригиране на размера на присъдата. "Единственият начин за проява на състрадание и милосърдие е използването на извънреден способ, какъвто е помилването, чрез който да се прояви хуманност и справедливост в конкретния случай", пишат от комисията по помилванията.

Към статията във в. СЕГА
Forza NATO

Президентът опрости едва 55 000 лв. дългове към държавата

А колко е нормативът на почитаемата редакция?

 

Ясно е, че има партийно, пардон - котерийно, поръчение да се гъргори по адрес на президента колкото и каквото може, но каква все пак е причината да се смята, че точно това трябва да е водеща новина на първа страница за който и да било днешен съботно-неделен български вестник?!

 

Както и да е - нека има щастие. 

Важното е голямото заглавие да стои цял уикенд, за да изобличава безсърдечността и липсата на всякаква човещина у злия чорап, без значение колцина ще четат нататък.

indiec

Между другото днес се натъкнах на подобен случай на манипулация във връзка с преименуването на Македония. След като се съобщава,  че 81 депутати са гласували за това, се допълва и че имало референдум на който 90 % от гласувалите били за преименуването. А че реферндумът не е валиден се премълчава. Впрочем, достатъчно е да си припомним и за подобния случай с. нар. референдум на Слави.

вила

И аз не приемам това внушение като безпристрастно.

Ех,мамицата ви да бе президентка!?Ама-нътц.

ablepsia

Ясно е, че има партийно, пардон - котерийно, поръчение да се гъргори по адрес на президента колкото и каквото може, но каква все пак е причината да се смята, че точно това трябва да е водеща новина на първа страница за който и да било днешен съботно-неделен български вестник?!

 

 

Както посочвам по-долу, такъв е наглосакският тренд - да се воюва със съответния президент, избран пряко от народа, за разлика от воюващите с него и присъдружните на тез последните медии. Ний що да не сме в крак с модата наглосакска?!

protor

Циция.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

никой не мож догони гоце и оня миндил вицето  милиони сбраха  от помилвания   - убийци трафиканти изнасилвачи..

 

dimdum

ти ли беше мюрето, че ги знаеш тия милиони

доктор Гилотен

Аз помня как барбураторът, вице-президент, той и кандидат на ДПС за народен представител от Стара Загора помилва Цветелин Кънчев.

eric marsai
снимка на eric marsai

И потника взе да оперира от първо лице, единствено число. Несвършил работа за един лев, ако не се брои бъркането под полите на чиновнички, впоследствие съпруги, ама за това никой не плаща. С изключение на "държавата" под формата на заплати за измислени службици за "специални" колежки.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Той самият Радюф е в дълг на държавата. Добре, че ни радва с рали приключения.