facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Започват проверки на трите електроразпределителни дружества

Енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране започват проверки в трите електроразпределителни дружества. Това обявиха министър Теменужка Петкова и председателят на регулатора Иван Иванов, предаде БНТ.

Те представиха две спешни мерки за стабилизиране цената на тока на свободния пазар. От 15 до 25 януари ще се проверяват енергийните обекти и електромерите както на битови, така и на бизнес потребители. Целта е да се установи дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Като втора мярка - в понеделник ще се проведе спешна среща с ръководството на трите ЕРП-та, държавните производители на ток за свободния пазар и БЕХ.

Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място и потребителите и бизнесът трябва да са спокойни, обяви Петкова. По думите ѝ трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали. Тя посочи, че като правителство и за нея като министър е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен, защото е в основата на икономическия растеж на страната.

Посочените от бизнеса проблеми на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред", които се отнасят до електроразпределителните дружества, са свързани с това, че те купуват около 30% от количествата за т.нар. технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.

Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, обяви Иванов, след като през седмицата се разбра, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията на борсата е 147.56 лв./мВтч, или с 90% по-скъпа в сравнение с последните десет дни на декември.

"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на електроенергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов.  И уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители. "Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли", обяви Иванов.

Междувременно, на днешния парламентарен контрол министър Петкова обяви, че разширението на газовото хранилище "Чирен" ще приключи през 2024 г. Дотогава се очаква да завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. По думите й в момента там се провеждат триизмерни полеви сеизмични проучвания. Те ще определят окончателния вариант за разширение на газовото хранилище.

Петкова обясни, че е имало забавяне в изпълнението на проекта заради обжалване на обществена поръчка. Договорът за нея обаче е подписан през май 2018 г. и тя се изпълнява. Очаква се разширението да е изпълнено през 2024 г. и да увеличи капацитета до 1 млрд. куб. м. вместимост.

След реализацията на Южния газов коридор и интерконектора между Гърция и България България ще може да получи 1 млрд. куб.м газ от Азербайджан, заяви още енергийният министър в отговор на друг въпрос. Петкова добави, че по този начин ще се изпълни договорът от 2013 г. между "Булгаргаз" и азербайджанската компания СОКАР. Това е една трета от потреблението на България на природен газ, посочи министърът на енергетиката. За да се изпълни този договор, трябва да се построи газовата връзка между Гърция и България, посочи Петкова като прогнозира тя да е готова до втората половина на 2020 г.

Към статията във в. СЕГА
Forza NATO

Пак ще се вдига пушилка на електрофронта.

 

Едни хора ще изприказват много приказки, едни адвокати ще навъртят бая хонорари и ... дотам.

Заприказва ли се за енергото, комай наистина се задават и непланирани избори... 

Тони Йорданов

Превантивно. Преди протестите от дебелите сметки да му образуват кръвно. 

Zmeja

държавата е на своето място и потребителите и бизнесът трябва да са спокойни

Всичко е ясно. Изводът е направен преди проверката.

Zmeja

"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на електроенергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов. 

Може ли да решим обратната задача? По повишението цената на тока да определиме инфлацията и да сравним дали съвпада с официално обявената.

JR

Време е Нужка да скокне на Иванчо... И да го проверява до откат и балдисване...

Седерастията е нелечима!

Sylvia Hewitt
снимка на Sylvia Hewitt

Докато не видях заплатата от $ 6439, не вярвах, че свекърва ми всъщност е носил вкъщи пари на непълен работен ден онлайн. , Има един съквартирант на сестрите е направил това само 4 и сега плати на недвижими имоти там и постави красива Dodge.

Проверете.......>>>> w­w­w­.­*******­.­c­o­m

JR

Бойке, колкото и да се напиняш, препускате към чушките, драга...???

вила

За пореден път  напомням,че в пожарникария винаги е така-прави се нещо когато се обърне колата,демек,след пожара./Пожарникария е пирамида на едноличната му власт,където държавните органи са му палаши/бухалки,а всеки чиновник си е едно бойче бушонче/.

Хулиган

Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, обяви Иванов...

Този Иванов трябвало е поп да стане.

Много е убедителен...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/

fractal
снимка на fractal

Държавата приватизира електропреносната мрежа защото била лош собственик

Сега прави държавни проверки които също ще са лоши

Доган като започне да използва  водата от морето като гориво за ТЕЦ  Варна държавата ще се сети какво е направила 

BoyanV

Започнаха кампаниите за европейски и местни избори 2019...

авакум 78

 

 

 

 

                  Гарван гарвану око не вади !