Quantcast
Шофьори: В плана "Макрон" има неща, които са в наш интерес | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

39 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шофьори: В плана "Макрон" има неща, които са в наш интерес

Въпреки че гледната точка на шофьорите е слабо застъпена през цялото време, в което се обсъжда пакета „Макрон“, в него има точки, които са в интерес на гилдията. Това коментира пред БНР тази сутрин Господин Иванов от Сдружението на българските професионални шофьори (СБШ). „Да, имаше участие нашия председател и други епизодични моменти, но ако ги сравним с участието другата страна - цялата държава застана зад превозвачите, начело с президента, с премиера и т.н“, коментира той.

В протест, проведен вчера в Брюксел, по време на заседанието на транспортната комисия на Европарламента, участваха няколкостотин души, докарани от автопревозвачите от София с два чартърни полета, 10 тира, както и български евродепутати и транспортния министър Росен Желязков.

Господин Иванов обясни пред БНР защо представители на СБШ не са се включили в протеста в Брюксел: „Някои от точките, които вчера бяха отхвърлени, са в наш интерес. В тях виждахме шанс за по-добро заплащане откъм осигуряване и откъм заплати. Имаше точка, в която ни беше предложено равно заплащане за равен труд - тоест, да ни се плаща почасово, както примерно в Германия, в Австрия, поне по минималните стандарти за тези страни. Това щеше да бъде осигурителен праг. Виждахме повишаване на заплатата. Повтарям, на заплатата, а не на дохода, защото има разлика. Доходът при нас се образува от заплата 560 лв.  плюс командировъчни. Тази пропорция изобщо не ни устройва и искаме уличаване на осигурителните прагове“.

Когато излязат в болничен, шофьорите излизат на база минимален осигурителен доход, а когато се пенсионират получават малка пенсия, обясни още Иванов: „Вчера един колега се оплака по социалните мрежи - 44 години стаж, 207 лв. пенсия. Вие ми кажете нормално ли е 30 - 40 години да живееш в камион и да вземеш 200 лв. или 250 лв. пенсия“?

Шофьорите искат преструктуриране на средствата, защото заплатата е малък процент от доходите им „Никъде в Европа, доколкото знаем, го няма този начин на плащане“. Иванов отчете и огромната разлика в това отношение сред българите, които работят за чуждестранни фирми и тези, които работят в чужбина, но за български превозвачи: „За всяка държава те си имат минимални прагове на осигуряване, които в повечето случаи почват от стотици евро нагоре“.

Иначе шофьорите подкрепят повечето от исканията на превозвачите, допълни Иванов: „Осъзнаваме, че част от мерките са изключително спорни и дискриминационни!“, заяви той и оцени каботажа и връщането на камионите като „изключителен проблем“ за превозвачите: "Затова сме ги подкрепили, да, има неща, които наистина ще им попречат на бизнеса, ще им го усложнят и ще го оскъпят, но имаше неща в пакета, които са и в полза на шофьора“.

Иванов призова фирмите у нас да покажат, че наистина мислят за своите шофьори и да им предложат колективни трудови договори.

На заседанието на транспортната комисия на Европарламента вчера бе прието камионите да се връщат в страната, където е регистрирана фирмата им, веднъж на четири седмици. Не бяха приети обаче правилата за плащане на командировъчни според страната, в която пътува шофьорът, както и изискването тираджиите да не спят в кабините. Това създаде правен прецедент, тъй като не е ясно дали целият пакет законодателни промени може да бъде гласуван в пленарна зала.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба.  

Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер е настоял пред Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

Борисов определя като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европарламента, премиерът Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта и съобщенията Росен Желязков. Той ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни. На нея Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.Поправките в пакета „Мобилност 1“, известен като плана „Макрон“, да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат. Това е поискала и омбудсманът Мая Манолова  в писма до председателите на Европейската комисия и на Европарламента – Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Според Манолова, която търси съдействие по казуса и от Европейския омбудсман Емили О‘Райли, измененията ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства.

Към статията във в. СЕГА

Страници

PlaNed
снимка на PlaNed

Снимката е трепач!

Как може ЕССР да не се съобрази с протеста на това "море от възмутени граждани"? ?

ruff

до сега слушахме колко били доволни шофьорите, разкаказано от превозвачите! време беше да чуем поне малко и от шофьорите!

Тодор1

Да крайно време беше ,винаги съм се питал какво мислят шофьорите аджеба?

Показателно е как цялата държава защищава работодателите и никой не го еня за бачкаторите.Що нечуване мощно профсъюзите ?

Forza NATO

?

beal

И таз добра! Още малко и ще кажат, че президент, омбудсман, депутати и евродепутати действат против интересите на българските шофьори!

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ако може интересите по точки на шафиорите

знаем, че не са  съгласни с правила.

Друго?

 

 

dissidentbg

Подобен е въпросът с работното време на големите магазини.

 

Собствениците искат магазините да работят 24 часа, но в събота и неделя, както и през нощта, собствениците са си у дома. Работят ниско платените касиери.

 

И при шофьорите е същото. Има "превозвачи", това са собствениците. Има и шофьори, които се трепат за малка заплата. До сега се говореше само за превозвачи и те са тези дето са платили самолетните билети на протестиращите в Брюксел. В статията за пръв път се говори за шофьорите.

Пантелей

"...В протест, проведен вчера в Брюксел, по време на заседанието на транспортната комисия на Европарламента, участваха няколкостотин души, докарани от автопревозвачите от София с два чартърни полета, 10 тира, както и български евродепутати и транспортния министър Росен Желязков..."

Къде сте бря? Болшевики децентрирани? Нали шафьорите таквоз? А?

Както рекох вчера - от псевдо-болшевики, партийни секретари, проф-председатели и комсомолски таквоз, стават само порнографски снимки, а не капиталисти...

П.П. А работниците - докато гласуват за измислени профсъюзи... и се надяват на партии  да ги оправят...  все ще са от страната на булката... ?

 

 

dissidentbg

Какви болшевики те мъчат?

 

Лекувай се.

jorro2

Всъщност един български шофьор изкарва повече пари от френският си колега. Доста повече. Макар, че българският шофьор е на заплата 560 лв., а френският - 4000 евро. Защото от 4000 хил. на френеца имаме само изваждане, докато  на българският - много прибавяне и съвсем малко изваждане. 

На българския му вадим 10 % данък върху доходите и лични осигурителни и здравни вноски, но върху 560 лв. Като прибавяме (ориентировъчно) 4000 лв. командировки. А  французина го цакат с прогресивна скала на облагане (май 30 %) като личните социални и здравни осигуровки са  върху дохода му от 4000 евро. И накрая българският шофьор взима над 2000 евро, а френският му колега - под 2000 евро.

Пантелей

"...Какви болшевики те мъчат?

 

Лекувай се..."

Лекувай се ти!

Аз пиша за псевдо-болшевиките - децентрираните и изкукумицинили сенилни старци - колекционери на кастанети... 

П.П. Да не си се разпознал между тях?

 

ruff

давай да смятаме жоро2!

 

за французина 4000, ма ЕВРО ЗАПЛАТА, от която като му удържат каквото се полага по Закон му остават да речем 2000 евра. ОТДЕЛНО му се плащат командировъчните, които са ФРЕНСКИ командировъчни! няма да спомена какво още! и ако разходите му и ТИР паркингите се покриват от командировъчните му и собственика, дневни и нощни за задължителните нощувки в хотел, остават му 2000 евра чисто и пенсия, получена при осигуряване 4000 евра!

/случайно миналата седмица видях договора на шофьор на ТИР, но в Германия - седем страници! цифрите ще те замаят - ако и да беше за изпитателен шест месечен срок!/

 

да видим за БГ шофьора - приемаме твърдените от теб 4000 лв. командировъчни + 560 лв. ЗАПЛАТА. като извадим от облагаемите 560 остават да речем 4300 лв. кое е малкото вадене от тук нататък? консервите, които си носи от вкъщи и спане в кабината, за да не плаща и да спести нещо от командировъчните! получава осигуровки и пенсия върху 560 лв... приемаме 2000 на 2000 евро на края на месеца, като нашия живее и се храни като добитък, за ТИР паркинг сам трябва да плаща и под угроза да го ограбят спира където и да е.

... 

 

като как са парите, които ИЗКАРВАТ единия и другия? съвсем отделен въпрос е колко губи държавата от данъци върху ниските заплати. за да насърчава политиката на т.н. "превозвачи". съвсем отделен въпрос е дали стотинка от "изкараното" от тях влиза в БГ.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

да сте видели по европата  немски,френски  италиански еле испански или скандинавси тирове?

Питам си?

основно турски-най много, ползки и украински  

зора е те да се откажат в полза на булгар булгар

jorro2

като как са парите, които ИЗКАРВАТ единия и другия? съвсем отделен въпрос е колко губи държавата от данъци върху ниските заплати. за да насърчава политиката на т.н. "превозвачи". съвсем отделен въпрос е дали стотинка от "изкараното" от тях влиза в БГ.

 

Държавата ще губи още повече, ако българските превозвачи фалират и свободните шофьори бъдат преназначени във френски фирми. Защото шофьорите ще плащат данъци във Франция, а не в България. А от една фалирала българска фирма не очаквай нито корпоративни данъци, нито нищо. Да не говорим, че шофьорите имат избор да работят както в българска така и във френска фирма. Ако той  ще е по-добре във френската веднага ще се премести там. Номера е, че българинът предпочита пари сега и веднага, а не да разчита на висока пенсия след 30-40 год. Е, и по-скоро ще усети жилото, ако иде на трудовата борса или излезе в болничен отпуск. Но пак повтарям - не е проблем нашия шофьор да се прехвърли в чужда транспортна фирма.  

ruff

Жоро, дай цифри колко данъци плащат въпросните в БГ? дали понеже разнасят стока, която не е българаска, и разплащанията са им там от където и за където возят? 

а дали БГ шофьорите се ориентират правилно - правят го! не случайно реват тези, които реват! за нашите карат само тези шофьори, които си мислят, че са достатъчно стари, за да не си дават зор да учат език. и после като в туризма ли? шофьори от Молдова и Украйна?

ER
снимка на ER

Тираджийската мафия рита яко ,защото ще трябва да плаща!

Като не искат да се съобразяват с европейското законодателство да регистрират фирми  в страна извън Европа и да си правят пак каквото искат ,както досега го правеха в България...

Iezuit
снимка на Iezuit

И на кого да вярваме сега - на форумните специалисти, които убедително доказаха колко вреден е този проект, а и цялото ЕС за шофьорите, или на тези шофьори?

jorro2

Проектът в частта си за задължителното връщане на камионите в родината си освен че е идиотски, но е и дискриминационен. Всеки може да сметне колко излишни въглеродни емисии се отделят при пътуване на празен камион от Франция до България.

dissidentbg

На никого не трябва да вярваш. Много е лесно. Виж обявите за шофьори. ЗАПЛАТИТЕ са доста високи, над 2500 евро на месец. Цитираните 560лв са осигуривките за това възнаграждение при стаж до 6 месеца. От 6 месеца до година е 1000лв, от 1 до 3 години е 1500лв, над 4 години 2000лв.

БенТен

Бре, осигуровките. Заплатата е 560, другото на ръка. И като се разболее или тръгне да се пенсионира, кво прави? Превозвачите искат големите им доходи да останат, защото трябва да са равни с европейските чорбаджии, но за сметка на ниската цена за труд на шофьорите си.

dimdum

а спането в хотел, а?

ЗТБХЦ

време беше да чуем поне малко и от шофьорите!

В неформална обстановка, на маса, доста интересни неща могат да се чуят от такива шофьори. Е, ще трябва да се примириш, че половината от изречените думи ще бъдат псувни по адрес на националноотговорните патриотични работодатели.

 

Например ей заради това

 

Вчера един колега се оплака по социалните мрежи - 44 години стаж, 207 лв. пенсия. Вие ми кажете нормално ли е 30 - 40 години да живееш в камион и да вземеш 200 лв. или 250 лв. пенсия“?

 

Това всъщност е част от цената на прословутата конкурентоспособност на българските превозвачи. А се получава така, защото те не осигуряват работниците си като водачи на тежкотоварни бордови камиони с прицеп, а като шофьори на обикновени бордови соло камиони (до 3,5 тона).

 

Имам познат, който е работил 34 години като тираджия из цял свят и едва при пенсионирането си разбира как са го осигурявали. Така пенсията му е 160 лева. Добре, че е работил 3 години в Испания, за което получава още 300 лева от там (плюс две допълнителни пенсии бонус годишно), та вързва някак двата края.

Макар да е пенсионер, още му се обаждат с предложения за работа, особено за тежки курсове. Но той не иска и да чуе повече за български работодатели.

beal

Имам познат, който е работил 34 години като тираджия из цял свят и едва при пенсионирането си разбира как са го осигурявали.

Ей, завалията...

И трудовия му договор сигурно някой друг го е подписал... 

Soro

Всичко каквото направи Макрон и ЕС е за неше добро и процъфтяване ! ЕС се грижи за човека !

ЗТБХЦ

Точно така - ако предложенията на Макрон бъдат приети, един ден българските шофьори ще държат снимката му като домашна икона и ще палят свещи за негово здраве!?

Пантелей

Тюууу....И на капиталисти не случихме... ама и адвокатите им  като тях - нали по 9-ти цървулите и каскетите... взеха фабриките... и почнаха да строят всякакъв вид социализЪми... Бърсаха гъза на КПСС... и започнаха да се възпроизвеждат - каскетите раждаха каскети, а цървулите - нищо...

За това сме на това дередже ... 

П.П. Добре, че Природата си знае работата... Още двадесетина години... и за този период ще си спомнят като за заболяване от пучи въшки... 

Пиркс
снимка на Пиркс

Чудя се как ценз... администраторите на СЕГА търпят тук говеда, които пишат... неуважително за хора в почтена възраст.

Пантелей

Кой пише за хора? И то почтени? ?

Аз, например, през цялото време пиша за псевдо--патриоти, псевдо-капиталисти, псевдо-болшевики и псевдо-българи... Никъде не споменавам почтените и отрудени работници с лошо. Напротив - мъча се да покажа крокодилските сълзи на псевдо-социалистите, които уж защитавайки малкия човек, защитават интересите на Парàта...

Colt 45

? имаш ли да кажеш нещо по темата или си пишеш колко да не заспИш,Беликс—Бодурке?

Evasion

Вие ми кажете нормално ли е 30 - 40 години да живееш в камион и да вземеш 200 лв. или 250 лв. пенсия“?

Пенсията се определя въз основа на осигурителния доход, а не на това кой къде е спал. Къде са синдикатите, къде са спали, та са допуснали чорбаджията да плаща минималните осигуровки? За минимални осигуровки - минимална пенсия - чисто и просто като къпан даиджия...

Страници