facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
АПИ ще връща за 30 дни надвзетите пари за винетки

Десетина дни след хаоса с продажбата на новите е-винетки от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) се сетиха да разяснят как шофьорите, които са си купили два пъти винетка, могат да си върнат парите. За подобни случаи стана ясно тези дни, когато се оказа, че заради проблеми със системата bgtoll.bg, в желанието си да са изрядни, част от водачите са си купили повече от една винетка за един и същ автомобил.

На потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност, ще им бъде възстановявана надвзетата сума, съобщават от пътната агенция. Това обаче ще става по сложна и тежка процедура, при която потърпевши отново са шофьорите. За да си получат парите обратно, шофьорите трябва да изпратят заявление в свободен текст, адресирано до председателя на агенцията, и в него да опишат казуса. Към заявлението трябва да бъде приложена и допълнителна информация в зависимост от това дали е било платено с карта или по банков път. В момента след оставката на досегашния председател на АПИ инж. Светослав Глосов и след уволнението на шефа на тол звеното агенцията е на практика обезглавена.

Искането ще бъде разгледано и сумата ще бъде възстановена до 30 дни от постъпването на молбата. Потребителят трябва да посочи и банкова сметка, на която да бъде преведена сумата, уточняват от пътната агенция. Заявления ще могат да подават потребителите, купили е-винетка от специализирания сайт www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване и на каса в брой в областните пътни управления. Документите трябва да се изпращат на адрес: гр. София, пл. "Македония" 3, Агенция "Пътна инфраструктура" или в областните пътни управления.

От агенцията се оправдават, че постъпилите досега заявки за надвзети суми са 0.1% от продадените електронни винетки, които към 10 януари са 131 737.

Новата винетна система започна с фалстарт, към момента дори "поетапното" й въвеждане остава недостъпно за много българи. Липсва система за връзка с КАТ, а пътните полицаи не могат да проверяват кой шофьор е изряден и кой не. От АПИ все още не отговарят кога тази връзка ще стане факт. Така на практика контролът за платена пътна такса е невъзможен.

Към статията във в. СЕГА
ablepsia

 Това обаче ще става по сложна и тежка процедура, при която потърпевши отново са шофьорите. За да си получат парите обратно, шофьорите трябва да изпратят заявление в свободен текст, адресирано до председателя на агенцията, и в него да опишат казуса. Към заявлението трябва да бъде приложена и допълнителна информация в зависимост от това дали е било платено с карта или по банков път.

 

Тъй, тъй, по стара демократична традиция ще бъде тормозен потърпевшият, а не виновникът. Щот агенцията компове няма, софтуер - пък хич и не може сама да установи кой е платил два пъти. Само изискване "заявлението" да е написано с гъше перо липсва.

fractal

АПИ да организират лотария с винетките и хората ще си купуват винетки колкото си поискат за да им се увеличава шанса да спечелят например 1 млн автомобила по 52 седмични винетки по 10 лева са 52 млн приходи а разхода е 12 нови автомобила за всеки месец по 50 Хил. Което е 600 Хил. За година.

×