Quantcast
Спорните промени "Макрон" все пак може да бъдат блокирани | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

127 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Спорните промени "Макрон" все пак може да бъдат блокирани

Транспортната комисия в Европарламента не се съобрази с исканията на България пакета "Мобилност". На днешното си заседание, на фона на протести на превозвачи от няколко страни, евродепутатите приеха, че камионите трябва да се връщат "вкъщи" на всеки четири седмици, а също и че шофьорите не могат  да спят в кабините, а задължително трябва да нощуват в хотел. Точно това бяха едни от най-критикуваните от българския транспортен бранш текстове в плана "Макрон".  Гласуването вървеше, докато пред сградата на европарламента вървеше протестът на източноевропейските автопревозвачи. 

Това бяха първите съобщения, изтекли за заседанието, но малко по-късно стана ясно, че положението не е толкова безнадеждно. 

Транспортната комисия не прие два от трите доклада по Пакета Мобилност 1, обяви пред митинга на превозвачите в Брюксел транспортният министър Росен Желязков, който е там заедно с български народни представители и с евродепутатите от всички групи, съобщи "Канал 3". "Темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината не са приети, два от трите доклада са отхвърлени, няма как комисията да докладва в пленарната зала на европарламента нещо, което не е приела", поясни пред медиите Желязков.  

"Днес имаме основание да сме доволни от резултата от гласуването, защото за нас е очевидно, когато един пакет е отхвърлен на две трети, имаме реално основание да искаме да не го допуснем до разглеждане в пленарната зала на този парламент", каза пред протестиращите Сергей Станишев, евродепутат и лидер на ПЕС - Партията на европейските социалисти..

Твърде вероятно е пакетът "Мобилност" изобщо да остане за следващия европарламент, прогнозираха министър Желязков и Станишев. 

"Чакаме срещата на координаторите, самата комисия не знае какво да прави, това ще стане ясно след броени минути", посочи Росен Желязков.

Шофьорите от протеста посрещнаха изказванията с викове "Победа" и се хванаха на хоро.

 

Междувременно представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия направиха  съвместна декларация. "Призоваваме Европейския парламент да отхвърли Пакета за мобилност 1, който задълбочава разцеплението на ЕС и ще навреди сериозно не само на ефективността на транспорта на ЕС, но и на неговата търговия, икономика и общество като цяло, се казва в документа. "С промените се увеличава рискът от фалити на транспортни предприятия. Ще поскъпнат превозите и съответно цените на стоките за европейските потребители. 
Ще бъдат загубени основни предимства на автомобилния транспорт като неговата гъвкавост и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги. Гласуваните предложения представляват косвена забрана за превозите по кръстосаната търговия и каботажа, сериозно застрашаваща свободата за предоставяне на услуги в ЕС", изтъкват в декларацията си седемте държави.

"Ние подкрепяме предложенията, насочени към по-голяма яснота, гъвкавост и по-добро прилагане, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с очаквания справедлив, балансиран и основан на доказателства подход. В отсъствието на оценка на въздействието върху бранша, потребителите и страните-членки на ЕС, настоящите дебати придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност", пише още в документа. 

"Вместо да приключи започнатите процедури за нарушение срещу някои от тези страни-членки, Европейската комисия не изпълни своите задължения като пазител на Договорите и предложи Пакета за мобилност, налагайки подобни рестриктивни мерки за целия ЕС.  В резултат ще има правна несигурност и невъзможност да се спазват изискванията. Ще се увеличат експлоатационните разходи. Ще се влошат екологичните показатели на международния транспорт и заради празните курсове. За водачите това би означавало дълго време, загубено в пътуване до дома и обратно, през което те нито ще работят, нито ще почиват", категорични са превозвачите на 7-те страни.

Те изтъкват още, че ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в държави извън ЕС, за да използват вратичките, достъпни само за превозвачите от трети страни.

"Надяваме се, че Европейският парламент ще подходи към тези въпроси от по-широка перспектива в интерес на цялото европейско общество", се казва в декларацията.

 

 


Тр

Към статията във в. СЕГА

Страници

ablepsia

Те, те и най-вече  тези "всеки четири месецИ".

ablepsia

Глей само ква богата Пакетовска лексика и какви дълбоки стилистически пластове:

 

Гласуването вървеше, докато пред сградата на европарламента вървеше протестът 

 

Явно гласуването и протестът са вървели в различни посоки, та оттам и нестиковката.☺️

УмноКрасивЧуств...

Май ще трябва и редакторите на всеки четири месицИ да си идва в България.

JR

Колхозни мъки...

Той трябва да се намеси! Ама е зает - гледа поста от сахиб Джон за Ефките и ридае от радост...

Redneg

Комунделски мъки .....

Избиха дъвката от устата на партийната лидерка.

Penchobre

асове сред своите  у оубедят своите колеги в от гели 

 

Това е възражението на герберски евродепутат. ?

 

Ако можех, щях да се заема със спешно строителство на мотели, покрай паркинЗите за автомобили от ТИР конвенцията.

Santana

Евроатлатическите ни ценности братя отново ни шамаросаха. Те така по принцип ни "благодарят" за всичко. 

УмноКрасивЧуств...

 

На днешното си заседание на фона евродепутатите приеха, че камионите трябва да се връщат "вкъщи" на всеки четири месеци,

Тоест досега "българските" камиони с "българските" шофьори са можели да работят по месеци на Запад? Плийз, кажете ми, че са работели за български заплати и осигуровки. Щото другото звучи страшно неморално и заобикаляне на законите, като износ на работници. И ми е чудно какви мурафети въртят фирмите и шофьорите с командировъчните, ама много, много ми е любопитно.

а също и че шофьорите не могат  да спят в кабините, а задължително трябва да нощуват в хотел. 

Ееее, ама Ганю не може да спи ако не мирише на умрели лисици. 

БенТен

Е, как работят - заплата на светло и осигуровки на прага за длъжността, другото на ръка във вид на командировъчни. Но, как се прави врътката с тях, някой от фирмите трябва да каже. 

Manrico
снимка на Manrico

Та в края на краищата какво искат с тези високопарни и неясни думи - шофьорите да спят в камионите?

dimdum

има контрапредложения:

да бъдат определени със списък хотелите, където могат да спят францьолишетата и дойчовците у нас. минимум хилтън и маринела.

tonal

Сега големите транспортни компании следва да се регистрират в Германия и да плащат данъци там 

 нещо като 10% от БВП на България казва чао 

 а тиквите да се чешат по кратуните как да вържат бюджета

 

Бат Бойко

Има ясен и регламентиран подход :

 

Отмяна на правни актове на ЕС (жалби за отмяна) – ако се смята, че даден акт на ЕС нарушава договорите на Съюза или основните права, към Съда на ЕС може да бъде отправено искане за неговата отмяна – от правителство на страна от ЕС, Съвета на ЕС, Европейската комисия, или (в някои случаи) от Европейския парламент.
Частни лица също могат да поискат от Съда на ЕС да отмени даден акт на Съюза, който пряко ги засяга.

bay Dragan

Защо ни излъга Баце тогава ??

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Долу ЕС!!! ?

Бат Бойко

Горе ЕС !! ?

Бат Бойко

Това което ще стане предполагаемо, е, че България ще сезира евро съда по темата. Докато същият се произнесе, изборите ще са минали и няма да има значение, че са спрели Макрон в напъните му.

вила

Бате бойко се покри в шумата...-Изпросен и  пожелан удар по тиквената кратуна,след като се наведе пред Макрон с Всички ние тука парле ву франсез.

bay Dragan

Жена на тираджия се развежда и обяснява пред съдията ,че като се върнал съпругът и след пътуване, правили секс на спалнята в къщи. Накрая я тупнал по дупето и и казал да слиза от кабината.

Съдията приел доводите.

Evasion

Те изтъкват още, че ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в държави извън ЕС

Предлагам им Швейцария. 

Бат Бойко

Македония е по добре 

Леля_Стойка_III

Лавината тръгна! Сега и застраховките на товарите ще се качат, ще почне и тарашенето на камиони, защото застрахованите товари са обезпечени само, когато шофьорът е в кабината.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Така е, когато се делегира суверенитет!

Всякакви Миньончета и еврокомпири могат да съсипват дистанционно цели отрасли в собствената ти държава и никой нищо не може да направи. 

Долу ЕС! ?

Пиркс
снимка на Пиркс

И ко каза Вики Нюланд веднъж?

ЗТБХЦ

Така е, когато се делегира суверенитет!

Всякакви Миньончета и еврокомпири могат да съсипват дистанционно цели отрасли в собствената ти държава

 

 

Ръсенето на тъпизми започна да набира скорост. ?

 

Как точно съществува този отрасъл "в собствената ти държава", след като и камионите, и шофьорите изобщо не са в тази държава?

 

И кой изобщо щеше да ги допусне да джиткат там, ако България не беше в ЕС?

 

Forza NATO

И кой изобщо щеше да ги допусне да джиткат там, ако България не беше в ЕС?

 

Не бъди толкова зъл с тия въпроси!

Ако не бяхме в ЕС, фирмите ни щяха да обслужват целия оборот по новия път на коприната. Минимум.

 

А в сънищата на Тути щеше да идва тихо Вили Бец в брандиран комбинезон на СО МАТ.

В единия джеб - с оружие, в другия - с каптагон.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Дрън-дрън-ярина! 

?

Forza NATO

Долу ярината!  ?

pasi

Баце нали е биз-бизе с евро началниците!  Да хуква по Европата с мускалите, да го видим. Да пусне една жалба и пред Болтън във Вашингтон, с искане да се подкваси морето....

Да ама не! Крие се като шушомига, а народа разбира ,че обещанията и потупванията по рамото на Европредседателството му са били шменти-капели!

Къш на некадърната шайка!?

eric marsai
снимка на eric marsai

Шофьорите от протеста посрещнаха изказванията с викове "Победа" и се хванаха на хоро.

Трябваше да се хванат на "леткис" ;)

 

Гевреците на снимката що носят плакати на английски, нали брекзит и пр.?

Страници