Quantcast
Задава се нов хаос - смяната на касовите апарати | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Задава се нов хаос - смяната на касовите апарати

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната - поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях.

Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства. "Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП. 

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да направят това, тъй като срокът е до 31 март. За фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. За повечето от фирмите това означава да купят нови касови апарати, което ще коства на бизнеса най-малко 120 милиона лева. 

Промените бяха направени през септември м.г. в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. Целта на финансовото министерство и НАП е да се спрат опитите за укриване на обороти и избягване на плащането на данъци чрез издаване на фиктивни касови бележки и избирателно отчитане на продажбите. От 1 април тази година се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания. Въвеждат се и нови изисквания към касовите апарати - всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега - веднъж седмично или месечно. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Още с появата на новите текстове експерти алармираха, че наредбата изобилства от непрецизно формулирани текстове, които могат да се тълкуват по различни начини. Въпреки обсъжданията и уверенията на НАП, че неясните текстове ще бъдат прецизирани, корекции в наредбата все още не са предложени.

В крайна сметка НАП започна одобряването на модифицираните програми за управление на продажбите едва през декември м.г. и до момента само 3 софтуера са включени в списъка, от който занапред търговците трябва да избират. Други 19 софтуера са все още в процедура по заявяване, посочиха от НАП. В същото време законът предвижда солени глоби, включително и запечатване на обекти, ако търговци продължат да използват софтуер, който не е вписан в списъка на одобрените. Засега около 25% от бизнеса у нас работят със софтуер за управление на продажбите и това са по-големите фирми, за които промяната настъпва най-рано.

Сроковете може да се окажат недостатъчни и за търговците, които ползват само касови апарати. Новите устройства, които печатат QR кодове и осигуряват онлайн връзка с НАП, липсваха на пазара до средата на декември. Според сметките на НАП трябва да бъдат подменени половината от около 300 хиляди работещи апарата, а останалите да бъдат надградени. Общите разходи за бизнеса са около 120 млн. лв., но може да се окажат далеч по-високи.

Проблемът далеч не е само в подмяна на софтуера и на касовите апарати, предупреждават софтуерни разработчици. "Освен че производителите на софтуер трябва да направят специфичната преработка, необходимо е време и тези промени да се внедрят от търговеца и той да бъде обучен, така че системата да заработи гладко", обясни пред Блумбърг тв Иван Аржентински, създател на ERP платформата EnterpriseOne и управляващ съдружник на ERP.BG. "С новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си", предупреди Аржентински. 

 

КАКВО ОЩЕ СЕ ПРОМЕНЯ

- Вече няма да е позволена практиката продажбите в магазините да се въвеждат в софтуера, а касовата бележка да се набира на ръка на касовия апарат. Двете системи ще трябва да са свързани и фискалното устройство ще издава касовата бележка автоматично. Така на практика ще се преустанови ползването на старите касови апарати и работата ще се извършва изцяло в режим "фискален принтер".

- Отпада и широко използваната практика за множество поръчки да се плаща накрая наведнъж и да се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки вече ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има.

- При започване на продажба софтуерът ще генерира уникален номер, който ще се пази и ще се предоставя на НАП. Този номер ще се включва в касовата бележка и ще постъпва в реално време чрез дистанционна връзка в НАП.

- Друга новост е, че софтуерът трябва да осигурява одиторски профил на НАП, чрез който данъчните инспектори да влизат в базата данни на търговеца и да проследяват транзакциите му. 

- Не се допуска тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения. Това се прави, защото преминаването от тестов в реален режим се използва за укриване на обороти и объркване на инспекторите на НАП при проверки. Занапред тестовете и обучението на персонала ще трябва да се извършват в контролирана среда извън търговския обект.

Към статията във в. СЕГА
ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ау  ще ли да сменят начина си на работа  докато му намерят цаката..

То и кантари с топузи и теглилки не трябва да има  но 70 % са такива по пазари..

Solace

Фирмаджиите на протест, и владко-с-мозъчето-гладко ще предложи законът да влезе в сила след 6-7-10 месеца. Нема друг начин...

LyubenGeorgiev

лудницата наистина е пълна, дори Датекс (които ще намажат доста) не могат да се справят

в тази връзка никой ли не забелязва, че Билла продават със служебни бонове от поне половин година?

Sir Mano

Наистина Датекс все още не са готови, но пък други фирма са готови и са се регистрирали в НАП.

А Датекс се излагат! При положение, че държат лъвския пай на пазара за касови апарати, все още се мотаят  (поне до 2 седмици няма да са готови), а после тепърва фирмите разработчици на софтуер за продажби трябва да се синхронизират с новите им протоколи ... Абсолютно не са сериозни!

kempes

Билла, Метро, Кауфланд и т.н. са чужди фирми-смукала, които са базирани в българия с цел да източват национално богатство и да не плащат данъци в България.

Кой им е разрешил да го правят и кога, това историята ще каже.

Но белята е сторена.

Нито една верига не прави добро на обикновения българин, а тихо го ограбва.

Защо същите вериги не си развяват байрака примерно в съседна Турция, ами защото турците им поставили условие поне 51% от предлаганите стоки да са турски.

И те отказали.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ама кой ти влиза нормален в  била?

☝️?

генек

Парите от предната смяна са изпапани, направен и нов внос от Китай...

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Цялата тая промяна се прави за да се налапат отново едни правилни фирми с едни хубави кинти.Герберастката алчност е безгранична.И всичко това на гърба и от джоба на стотиците хиляди микро фирмички,които едва свързват двата края.За крадливите Боку и Цецу , 300 лв.( за касов апарат) може да не са пари,но за собственика на малкото магазинче с 50(а понякога и 0/нула/!) лв. оборот на ден,това е сериозна сума,която той трябва да отдели от залъка си.Смачкан от плосък данък,бумащина,вързани с космоса касови апарати,десетки надзорни органи,с назначени по гербаджийска линия служители(НАП,КЗП,Инспекция по труда и т.н.),дребният търговец е насила принуден да затвори обекта и да хване Терминал 2.Натискът върху малкия бизнес не е от вчера,но при управлението на Суджуклийте-кърджалии се превърна в погром!За сметка на облагодетелствуването на големите вериги,внасящи главно китайски "маркови" стоки и изнасящи съответно печалбата си навън.След "отчитането" си на управляващата мафия естествено....

TheFox
снимка на TheFox

Това се нарича да накарат човека да пикае в шише от 10 мл.

Нашенец

Иванчо с ЕТ-то ще подължи да се свързва с НАП от всеки  1-2-3те си апарата, а веригите- ще издават системен бон. Щото те имат система, а той няма. И кой ще контролира вътрешната система. Кой данъчен ще влезе в "стратегическия инвеститор" да му види вътрешните връзки?

 

Ай Сик TIR

И това май влиза в "бакшиша"  на Чичо Сам за послушанието на шавките - необезпокоявано от никого скубане на и без това достатъчно проскубания народец, който просто не може или не иска "да избяга на свобода в пампасите"...