Quantcast
Победителят в конкурса за нов западен изтребител може да е... руски | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Победителят в конкурса за нов западен изтребител може да е... руски

България отдавна не е била обект на толкова сериозна геополитическа, военна и бизнес битка, в каквато се оказа с процедурата по избор на нов изтребител. Целият проект по закупуването на 16 нови изтребителя ще струва близо 4 млрд. лв. В момента тече първата фаза - придобиването на първите поне 8 изтребителя за 1.8 млрд. долара. Всичко това, естествено, е луксозно опаковано с аргументите, че България имала жизнена необходимост от нови самолети, че закупуването, и то на западни образци, ще сложи край на зависимостта от трети страни - разбирай от Русия, че държавата ще може сама да си пази небето и дори, недай си боже, да участва и в реални бойни действия по отбрана. Все твърде спорни твърдения, като се има предвид, че съседите ни имат десетки пъти повече самолети.

Няколко дни преди Нова година изглеждаше, че историята върви към своя край, след като бе обявен докладът на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов. Според участвалите в процедурата специалисти на финалната права битката е била между американската "Локхийд Мартин" и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen. Предпочетена е американската оферта и Каракачанов и Караниколов обявиха, че ще предложат на правителството да поиска от парламента да се вземе решение за определянето на преговорен екип, който да изготви проект за "международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет". Кабинетът трябва да се произнесе на 9 януари.

Дотук всичко като че ли е пределно ясно. Но понеже сме в България,

 

не всичко е така, както изглежда

 

Покрай изявите на министрите се разбра, че правителството ще поиска от НС и да му разреши "проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, одобрен от парламента. Не се посочва тези изисквания с кои параметри са свързани - с цена, с начин на плащане, със срокове на доставка, с бройки... И това даде основание за подозрения, че офертата на американците не се вмества в заданието на България и сега специално ще се нагажда, за да стане победител. Което доведе до остра размяна на реплики между двете фирми кандидатки, президента, военния министър и премиера.

Всъщност скандалите и

 

предпоставките за субективизъм и лобизъм са заложени

 

още от самото начало с написването на заданието на поръчката. В него е определена една цена от 1.8 млрд. лв., в която трябва да се вмести закупуването на поне 8 самолета, които да имат пълна съвместимост във въздуха, "многоцелеви способности за различните роли, да имат адекватен радар с режими за работа по въздушни и земни цели, съвременен изчислителен комплекс, интегрирана система за самозащита, система за обмен на тактическа информация, нашлемна система за целеуказване, интеграция на контейнери за наблюдение и целеуказване, интегрирано съвременно високоточно въоръжение, система за планиране и анализ на мисията и симулатори за подготовка на състава". С тази формулировка се отварят огромни възможности за лавиране, увъртане и спекулации. 

И се започва - американците предлагали 8 самолета за много повече от заложените пари, но с въоръжението и оборудването. Шведите давали не 8, а дори 10 самолета, но без въоръжение и част от оборудването, а те пък били неясно скъпи, зависели от лицензи и от трети страни. Самите възложители обясняват ту, че е важна военната и финансова експертиза, ту, че става дума за политика и стратегия. По всичко личи, че изобщо не става въпрос за конкурс с прозрачни правила и параметри, а

 

за фасада, с която се прикриват други цели.  

 

Очевидно е, че ГЕРБ са за американските самолети. Първо, от САЩ, още преди комисията да е стигнала до своето решение, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че България трябва да вземе F-16. После в България дойде зам. държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който директно постави пред премиера Бойко Борисов въпроса за изтребителите. След срещата премиерът в прав текст обяви, че смята, че американските самолети били най-добри. Борисов дори се върна спешно от евро-африканската среща във Виена, за да проведе телефонен разговор с държавния секретар Майк Помпео. След него българското правителство обяви най-общо, че е говорено за енергетика и отбрана. Държавният департамент обаче беше много по-конкретен и от прессъобщението му стана ясно, че двамата са говорили основно за офертата за изтребители и са си давали всевъзможни обещания.

Всичко това се случи, преди да се произнесат двете комисии - експертната и военно-политическата. И никой не се изненада, че накрая тези комисии обявиха, че трябва да се почнат преговори със САЩ.

Това, разбира се, доведе до остра реакция от шведската СААБ, които

 

получиха индиректна подкрепа от президента Румен Радев,

 

който обвини правителството, че изборът на F-16 нанася троен удар върху България и е триумф на лобизма.

Шведите обявиха, че предлаганият от американците самолет е само на хартия, дори заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина, не съществува. Те твърдят и че американската оферта отговаря само на четири от седемте изисквания на България. Американците не можели да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане. 

Американският отговор не закъсня. Те твърдят, че изтребителите F-16 Блок 70 и технологиите в него вече са тествани и дори са в употреба в Югоизточна Азия. "Новият завод в Грийнвил, щата Южна Каролина, САЩ, скоро ще започне производството на F-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България", написа в позиция Lockheed Martin. От този отговор обаче не става ясно кога биха могли да бъдат готови първите бройки. Според договора на Словакия, който вече е сключен, техните първи бройки ще бъдат получени през 2022 г. И договорът на Бахрейн е сключен, т.е. техните самолети също трябва да бъдат произведени преди българските. А според заданието на МО първите бройки у нас трябва да бъдат получени в първите 24 месеца. Не става ясно как това изискване изобщо може да бъде покрито. Или просто то ще е едно от променените?

Американците твърдят, че се търсят възможности за намаляване на разходите за F-16. „Офертата ни включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти,“ твърдят от американската фирма. Очевидно това е опит за удар по шведите, тъй като от МО твърдят, че една от причините да не предпочетат "Грипен" са именно невключено въоръжение и възможни скрити разходи като например за лицензи от трети страни. 

Така или иначе не е ясно как американците ще отговорят на изискванията за срока на доставка, за задължително разсрочено в годините плащане, за цената, която очевидно е по-висока от определената. Показателно е, че веднага след обявяването на избора военният министър Красимир Каракачанов започна да се презастрахова, че

 

всъщност нищо още не е решено

 

"На много от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори с аргумента, че решението се взема от Конгреса на САЩ, и поради факта, че информация се подава след започване на преговори”, обяви той. 

Каракачанов обясни, че проблеми има и в шведската оферта - в нея се предлагала цена само за самолетите, а не за въоръжението, включително ракети, както и за част оборудването. А пък по-голяма част от тях трябвало да се набави от трета страна  - и то точно от САЩ, при това по неизвестна към момента цена.

Целият този хаос логично поставя въпроса

 

защо изобщо се прави конкурс,

 

след като правилата ще се променят в движение? Защо не се проведат директни преговори, вместо да се хвърля прах в очите на публиката с имитация на състезание? Защото утре може нещо друго да не е удобно на офертата и параметрите пак да трябва да се променят.

Или пък може би целта е съвсем различна - да не се купят никакви нови американски или шведски изтребители. Още повече че вече се наливат десетки милиони левове и се сключват нови договори за ремонт и поддръжка на руските самолети и хеликоптери, включително и на 15-те  МиГ-29. Така че няма да е чудно, ако победителят в конкурса за западен изтребител в крайна сметка се окаже руски.

 

Към статията във в. СЕГА
Дерсу Узала

Победителят в конкурса за нов западен изтребител може да е... руски

Намекът за МиГ-35 ли е? 

Братя Стругацки

Така че няма да е чудно, ако победителят в конкурса за западен изтребител в крайна сметка се окаже руски.

 

Което няма да е никак зле!

blue_fish

Ако въобще за Русия имат значение нашите 8-10 самолета, то наистина интересът ѝ би бил въобще да нямаме (скоро) нови самолети, независимо дали Ф-16 или Грипен.

тошогошев

Ех авторче авторче страх ли те 

ирис

??? шубето е по велико от свръхзвуковите кремвирши!

Ад мин

Първо, от САЩ, още преди комисията да е стигнала до своето решение, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че България трябва да вземе F-16. После в България дойде зам. държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който директно постави пред премиера Бойко Борисов въпроса за изтребителите. След срещата премиерът в прав текст обяви, че смята, че американските самолети били най-добри. Борисов дори се върна спешно от евро-африканската среща във Виена, за да проведе телефонен разговор с държавния секретар Майк Помпео.

 

То всичко е ясно, само едно нещо ме озадачава - Не Му ли е достатъчно на главминпреда некой трети секретар или културно таше от Козяк или четвърти зампом секретар от Нашингтон да му обещае, че нема Го пипат, та требе да разкарва пръви зам секретар и да буди посред ношт Бомбиера (другия пожарникар) да Му гарантира неприкосновеност на БарЦелонските сараи? Ъ?

Хаджи Генчо-A

"Така че няма да е чудно, ако победителят в конкурса за западен изтребител в крайна сметка се окаже руски."

________________________

ДАЙ БОЖЕ !

Хем по-евтино, хем по-качествено.

Индя заедно с Русия почн модернизацията на МИГ-29, след която модернизираните самолети ще се почти като МИГ-35 и целия масраф излиза за около 15 - 16 милиона на самолет.

Подмяна включително на двигателите с доста по-мощни.

 

http://www.defenseworld.net/feature/22/Upgraded_MiG_29_to_take_on_F_16_in_the_Refurbished_Fighter_Jet_Market

Антей

Ех, ееех,

 

по Коледа, след споделеното от шефката на СААБ, се пошегувахме 

 

какво ли ще стане, ако Русия

реши да подари една ескадрилка от 9 нови самолета МИГ 29.

Примерно.

 

И се оказа, че:

1. И при изтребителите имало тясна специализация,

според военната доктрина на ползвателите им -

за отбрана, нападение, въздушен бой, подкрепа на сухопътните войски и т.н.

 

Такаааа

2. Тази вечер при Цв.Ризова, военният експерт доц.Т.Тагарев поясни, че е

по-изгодно да се купят не 8, а 16 броя  самолета Ф-16.

 

ЕДНА ЕСКАДРИЛА се състояла от 16 броя изтребители, каза експерта.

 

Толкова - 16 броя изтребители Ф-16 или ЕДНА ЕСКАДРИЛКА 

са поръчани от арабска държава, 

за горе-долу същите пари като за оферираните "наши" 8 бройки,

писаха много медии.

 

И май е прав доц.Т.Тагарев - може да е по-изгодно вместо

ПОЛОВИН ЕСКАДРИЛКА от 8 броя Ф-16, превъзхождащи всички останали "марки",

да се купи ... ЦЯЛА ескадрила от 16 броя Ф-16.

 

3. Стари войници пък считат, че ако се търси ефективна защита

на българското небе, то това може да бъдат

 

4 ракетни комплекса С-400 в четирите ъгъла на държавата

4 х 200 млн.$ - тези ракетки прихващали по 50-60 цели във въздуха 

едновременно, възхищават се "старите пушки"...

 

... Каква е военната доктрина на Родината ни?!

 

Invisible

   ""4 ракетни комплекса С-400 в четирите ъгъла на държавата..."  

 

   И още една атомна електроцентрала.

Хулиган

Странна работа, Ватиканът няма и един самолет, пък откак се помня никой не се осмелява да го бомбардира...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-razjalva-generala/

S luncho6
снимка на S luncho6

А колко биха стрували 20 нови сушки  със западен авионикс (примерно - Грипен) и руско оръжие? Сигурно наполовината на 8-те фосила.

ER
снимка на ER

То затова България е най-скапаната и изостанала държава в Европа и такава ще си и остане под мъдрото ръководство на ГЕРБ!

Стабилност...

Sine_metu

Не знам дали руските самолети ще победят в конкурса, но със сигурност ще победят в небето ни ако продължаваме да си играем на войни с Русия

jovani
снимка на jovani

"първите поне 8 изтребителя за 1.8 млрд. долара" - и някъде тука спрях да чета.

Дали не беше 1,8 милиарда лева, при това с включено ДДС.

По днешният курс 882 милиона долара. Ма за един милиард долара к'во се заяждам и аз.

 

Пък като (ако) дойде време да плащаме - дай боже 1,5 милиарда лева да са 1,8 милиарда долара.

А дано, ама надали (цитирам Айшето по памет)....

 

Брех, тез пусти числа и цифри...т'ва милиони, милиарди, валути, курсове, хеджирания ....мъко моя, факултет по джурналистика.

jovani
снимка на jovani

А на форумните фили няма да им уври главата: хибридни бойни самолети няма. Няма и да има, докато Русия е срещу останалият свят.

Да, теоретично можеш да комбинираш колкото си искаш руски планер, американски двигатели и въоръжение, френска авионика, руски РЕБ, китайска цена и европейски ракети и организация на производство, обаче на практика такова животно няма.

 

Някои държави опитаха да модернизират МиГ-29 с израелски и други системи, МиГ-21 "ремонтиран" в Украйна, Су-30МКИ, други се опитваха да сглобяват Миражи, трети да копират Су-27 и МиГ-21 и прочие идиотии - ама не стана.

 

Проблема се нарича трансфер на технологии и доверие във време на война.

 

Само един Израел си доработва Ф-ките успешно, ама Израел=САЩ - та притеснения от загуба на доверие няма.

 

 

Гларyс

Най-добре да вземем 2 Ф-ки, два Миг-а, два Грипена и всички началници да мирнат...

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Както и друг път съм писал,Буци няма намерение да купува никакви самолети.Поне в близките няколко години.Въпреки шамарите,които отнася напоследък от разни "началници".Понеже са го стиснали здраво за т@пките,Той се прави на умряла лисица и го усуква по килифиревски.

Буболечо
снимка на Буболечо

От всичките кипящи страсти относно изтребителите на мен така и не ми стана ясно защо не се разглежда и руска оферта.

Всъщност ми е ясно защо, но нали уж това е търг - с ясни условия и параметри, в който може да участва всеки.

Думи думи

Ами защото не е търг като търг, а политическо решение.

Дали да сме с белите хора (САЩ), или с цветните хора (Швестрия)

Гларyс

Белите хора в САЩ звучи като виц...

Думи думи

Може, ако за теб управлението на САЩ все още е това на черньото или на швестърката.

Mavrodinov

Изключително манипулативно заглавие. Никъде вътре няма факти за това твърдение.