Quantcast
Внимание! Президент в огледалото! | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

57 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Внимание! Президент в огледалото!

В първите дни на новата година българинът (оня, дето си го знаете) ругае телевизора. Ругае го, защото не е разбрал, че в онези няколко минути, заради които го ругае, телевизорът не е бил телевизор, а огледало. В последните няколко минути на 2018-а този голям и плосък домакински уред се превърна в огледало, в което се огледахме и видяхме себе си.

– Огледалце, огледалце! – промълвих стъписан. – Нима този човек пред държавния герб съм аз?

– Ти ами! – тросна се огледалото (бивш и бъдещ телевизор). – Да не мислиш, че някой друг?

– Виж ме само! – не спирам да се изумявам и да цъкам с език. – Докато хората стоят в очакване с пръст върху тапата на шампанското, докато чакат двете стрелки на часовника да застанат една върху друга на 12, за да се прегърнат, да се целунат и да си кажат: „Каквото било – било, през новата година да се обичаме повече!“, нима аз съм този, който с глас на прокурор от народния съд им говоря за омраза?

– Да, ти си – отвръща огледалото.

– Но то е все едно на 8 март да отида с букет при жена и да й река: „Нà тая китка, нищо че през цялата година си глупава и миризлива! Нищо че такава и ще си останеш!“. Това е просташко, скъпо огледалце!

– Да, така е – отвръща огледалото. – Очевидно си простак.

– Гледам и не вярвам на очите си! Аз ли съм този, който пред трикольора разправя на нацията, че не е способна да решава проблемите си, че се гърчи в корупционни скандали, че правата са мъртви, че се разпадат институциите, че е нация, давеща се в застой и безвремие, че няма цел и посока, че живее в беззаконие и произвол? Аз ли в празничната нощ говоря на нацията за цени и доходи?

– Да, ти – търпеливо говори огледалото. – Не познаваш ли физиономията си?

– Но аз говоря не като държавен глава, а като селски агитатор пред партийна ядка!

– Много точно го каза – хвали ме огледалото.

Трябва да призная, че огледалото, което беше телевизор и пак ще бъде, е съвсем право – това, което виждам в него да ме поздравява (по-скоро да ме проклина) с настъпващата нова година, съм аз и никой друг.

И друг път сме го казвали:

 

псувайки политиците, не бива да забравяме, че те са продукт на нашето гласуване

 

Не са спуснати от летящи чинии, а и тях ги е раждала „българска майка юнашка“1, те са едни от нас, еманация, есенция на това, което сме.

Румен Радев не прави изключение. На кого дължим президента си? Ангел небесен ли ни го спусна, или той се самозароди като рядка перла в недрата на онази мегалитна сграда в сталински стил на „Дондуков“ 2? Нищо подобно. Посочихме си го сами и при това единодушно. Помните ли кой как гласува през 2016 г.?

Социалистите са ясни – 100% за Радев. Той е нещо като говорител на Корнелия Нинова. Помня, когато избраха Плевнелиев, се вайкахме, че той бил послушна марионетка на Бойко Борисов. Обаче, след като встъпи в длъжност, човекът се постара да се държи някак надпартийно и дори пронационално. Докато Румен Радев в третата година на мандата си продължава да се държи като служител в пресцентъра на „Позитано“ 20; докато Плевнелиев се постара да промени имиджа си от имидж на министър в имиджа на президент, то Радев продължава да изглежда като командир на поделение в БНА. Затова социалистите са ясни и никой не се учудва, че са гласували 100% за Радев.

Но ако бяха само социалистите, Радев нямаше да стане президент, както и Нинова не стана министър-председател. За Радев допринесоха всички, той е общо дело, рожба на народностния дух и на националния гений.

Да продължим със спомените кой как гласува на втори тур през ноември 2016-а. Ако приемем, че гласувалите за дадена партия на парламентарните избори през 2014-та са нейните избиратели, то близо 1/4 от избирателите на ГЕРБ гласуваха за Румен Радев. Защо? Вероятно заради това, че колкото и голяма да е лоялността им към Борисов, колкото и да са омагьосани от харизмата му, те няма да гласуват за всеки, когото той им посочи, все едно е той самият. А той, изглежда, си въобразява точно това: когото и да издигна Аз, хората ще вярват, че гласуват за Мен, и ще гласуват, защо Ме обичат. Еми не е така, някои хора се обиждат.

По въпроса за поведението на Борисов на президентските избори сред лишените от достатъчно информация граждани се ширят две теории. Теория №1 (пейоративна): Борисов е самовлюбен Нарцис, който си мисли, че както Калигула е искал да направи любимия си кон Инцитат сенатор, така и той може да накара феновете си да гласуват за който и да е човек за какъвто и да е пост и той ще бъде избран от простия мат’рял. Теория №2 (конспиративна): Борисов играе някаква сложна и неясна за неосведомените наивници политическа игра; изтъргувал е със социалистите президентския пост срещу нещо, което ние не знаем и никога няма да узнаем. А може би са ТЕ? А може би са руснаците?...

Както и да е. Важното е, че поведението на Бойко

 

Борисов допринесе немалко за превръщането на летеца в президент

 

Да вървим нататък. Сред привържениците на патриотите около 4 пъти повече са тези, които са подкрепили Радев, в сравнение с онези, които са гласували против него. При „Атака“ е ясно – те са русофили, но не в смисъла на възрожденците, а на ангажираните с политиката на днешната администрация в Москва. Сред македонските патриоти, онези на Каракачанов (да не забравяме какво означава съкращението ВМРО), два пъти повече са феновете на Радев в сравнение с другите.

Повече от половината от избирателите на Марешки са гласували за Румен Радев. От вялите избиратели на ДПС 80% също са подкрепили Радев. Даже в ДОСТ са го предпочели, макар на парламентарните избори да са гласували за ГЕРБ.

От подкрепилите Трайчо Трайков на първи тур повечето са гласували за Цецка Цачева на втори. Подобно е съотношението и сред гласувалите за Реформаторския блок през 2014-та. Това означава, че въпреки посланията на „старите“ десни техните избиратели припознават ГЕРБ като по-скоро дясна алтернатива. На мен обаче са ми интересни онези „автентични“ десни (а те са почти толкова, колкото и гласувалите за Цачева), които са отдали предпочитанията си на Радев. Кое ги е накарало да го предпочетат? С какво за тях той е по-добър от Цецка Цачева. Очевидно е, че изборът между тези двама кандидати не е избор между личности, а между партиите, които ги издигат. Какво може да накара един „автентично“ десен избирател да гласува за кандидат на БСП?

Отговорът е прост

Има една стара, още от 1997 г., позиция: държавата трябва да се скапе окончателно, всяко управление да се провали, да настъпят глад и отчаяние и тогава ние (а защо не и лично Иван Костов) да дойдем на бял кон и да спасим държавата! Но за да дойдем на бял кон НИЕ, първо е нужно да се потрудим, да помогнем да настане глад и отчаяние и после – хляб, сол и китки здравец!

За жалост времената вече не са такива, а и няма да се върне Виденовата зима, най-малкото защото сме във валутен борд. Тогава на хората Иван Костов може да им е приличал на „спасител“, но днес тази маска я носи Слави Трифонов, макар в доста по-епизодична роля. Поради това (а и не само) политиката „разруши-спаси“ на „автентичните“ десни е непочтена свръх това, че е и твърде глупава.

По-трудно уловими са новите политически проекти, нашумели с възгледа си „няма ляво, няма дясно“. Ако приемем, че социологията ги разпознава в графата „други“, то при тях подкрепата за Радев е близо 5 пъти по-голяма от тази за Цачева. Обяснимо. Те искат да дискредитират кое да е управление, за да има ново раздаване на карти, в което и те евентуално да закачат нещо. Ако на власт беше БСП, „няма ляво, няма дясно“ щяха да гласуват не за тях, както гласуват сега, а за тяхната все едно коя опозиция само за да ги свалят от власт и да отворят място за себе си.

Това е положението. Както казах, Румен Радев е въздигнат в президент с волята и съображенията, макар и най-различни, на цялата нация. Така че, като го видя на Нова година по телевизията, наистина виждам себе си като в огледало. И тъй както държавата – това е Луи XIV, така и Румен Радев – това съм аз. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

1 Христо Ботев, „Хайдути“, Одеса, 1871

Към статията във в. СЕГА

Страници

САТЪР
снимка на САТЪР

Афтора никак не е прав- не са го избирали тва.,?

Назначен е !

в радио интервю каза,че  герП закъснели да му предложат....иначе щал да им приеме.

Козяк го назначи с мисия- да купят в булгаристан  ам. таралясници?най скъпо и най  глупаво.Заложено бе в  служебното правителство.

соджука не прави  кампания на мамата  и тя до балотаж додрапа.

На американците им е готино  плебса да си мисли, че е на  бсп  избора  ама действията са  потнишки, калташки и  антибългарски!?

Думи думи

„..наистина виждам себе си като в огледало.„

 

Авторът  може и да вижда себе си, аз -- не.

Аз гласувах за Митю Пищова, и този президент не ме отразява , нито в огледалото,  нито в екрана, нито където и да е другаде.

Това, че е спуснат, се каза още преди изборите, но не попречи на хората да гласуват за него.

Дори майка си не можах да убедя.

Толкова години начукване в главите на хората - „Щом е американско, значи е добро„, --и този екперимент даде положителен резултат.

 

 

Forza NATO

Нещо бая се е объркАл Сула тоя път.

На мен обаче са ми интересни онези „автентични“ десни (а те са почти толкова, колкото и гласувалите за Цачева), които са отдали предпочитанията си на Радев. Кое ги е накарало да го предпочетат? С какво за тях той е по-добър от Цецка Цачева.

Ако авторът наистина се чуди с какво им е бил по-добър, по-редно беше да напише нещо ценностно-клерикално или, например, сравнителен анализ на Юлианския и Грегорианския календар.

Очевидно е, че изборът между тези двама кандидати не е избор между личности, а между партиите, които ги издигат.

Баш между личности си беше.

Какво може да накара един „автентично“ десен избирател да гласува за кандидат на БСП?

 

Отговорът е прост

Може и да е прост, ама просто не е даденият по-нататък в опуса. Сори.

 

Комуто се спори повече (не и на мен), ето едно алтернативно мнение по въпроса:
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/rechta-na-radev-e-realistichna-a-ne-negativna-hejtyrstvoto-sreshtu-nego-e-bezsilie

Думи думи

Баш между личности си беше.

 

Ми то като гледаме сега, след три години, какво и беше на Цецка Цачева?

Такъв президент сигурно и тя можеше да бъде.

циникЪтхедонист

Основната разлика между огледалото и телевизора  е, че огледалото отразява туй що е  застанало пред него, а туй що е застанало пред телевизора все е овца. ☺️

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Комуто се спори повече (не и на мен), ето едно алтернативно мнение по въпроса:

 

Хич не ми се спори и бях готова с линка към същото алтернативно мнение ?, обаче се заслушах в гостите на "Панорама" и...

Думи думи

А защо трябва да четем друга статия с чуждо мнение.

Кажете си вашето.

Аз ако искам, ще се абонирам за „Гласове„ и без вашата реклама.

Baskerville
снимка на Baskerville

...мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Сула пълзи по склона на планината Фуджи.Пълзи и сънува, че лети над облаците.Какво ли ще види горе ?

Памфуций
снимка на Памфуций

На мен обаче са ми интересни онези „автентични“ десни (а те са почти толкова, колкото и гласувалите за Цачева), които са отдали предпочитанията си на Радев. Кое ги е накарало да го предпочетат? С какво за тях той е по-добър от Цецка Цачева. Очевидно е, че изборът между тези двама кандидати не е избор между личности, а между партиите, които ги издигат. Какво може да накара един „автентично“ десен избирател да гласува за кандидат на БСП?

Не съм гласувал нито за Цачева, нито за Радев. Но, ако СЕГА би настанал избор съдбовен кой да е Цачева или Радев, бих гласувал за Радев с ясното съзнание, че именно Цачева е най-краткият път към провал, подобен на онзи, за който Стамболов-Сула си фантазира.

ИлияНиколов

Г-н Иван Стамболов ми заприлича на онези едновремешни лелки, които вечно се възмущаваха от нещо: "Ау, ама как може така! Ау, ама как няма срам"!

След определени емоционални предвзетости, г-н Иван Стамболов ни запознава с технически данни: кой как е гласувал при последните избори за президент.

После се правят едни анализи кой кого е искал да прецака.

Накрая следва дежурното изречение за Картаген и всичко е ОК.

Подозирам, че авторът има лоши спомени от казармата. 

Шлифера

Ами бля, бля дежурното  бля, бла.....

А нали има социологески изследвания и това е мерилото  за любов  или омраза  на народа към Президента, а НАРОДА му дава одобрение  над 60% ..  ..

Е и какво ми бляка тоя...

 

доктор Гилотен

На втория тур за президентските избори гласувах за господин Радев.

Не смятам, че президентът Радев ще е в съсътояние да ограничи властта, влиянието и свинщините на кукловодите, техните наследници, както и на назначените от тях "бизнес" "дами"/"мен" у нас.

Не смятам, че президентът Радев желае открита вражда с кукловодите и олигарсите, освинващи страната ми.

Господине Иване,

Моля Ви най-учтиво да не ползвате прякора на рода на Луций Корнелий, който е започнал военно-политическата си кариера като "популар" срещу  оптиматите, вярно, станал по-късно символ на тогавашния римски,но републикански, а не монархически (симо-сакс-кобургготски)  консерватизъм, принудил Народното събрание да му гласува диктаторски пълномощия за неограничено време (докато си свърши работата) и доброволно отказал се от тези извънрендни пълномощия,  напускайки властта, защото Корнелиите, не Корнелия, не могат да ти кажат някои работи.

 

Господине Иване,

Моля Ви най-учтиво, за пореден път, да се не гаврите с Катона Стари, републиканеца консерватор, най-малкото, защото едва ли би одобрил популар като Луций Корнелий, пиша само за политическия Луций Корнелиев Сулов живот,  да ползва негови цитати.

 

Господине Иване,

Ползвайки най-известния прякор на рода Корнелиев, не на Корнелия, и един от най-известния Катонов Старши цитат, си като братя Свински=Домусчиеви, които искат, и най-вероятно ще доосвинят кв. "Мусагеница" в гр. София, Република* България.

 

Между другото, Иван Стамболов е прекрасно българско име, и, ако си отдаден, способен и добрият случай е на твоя страна, може след време някой Симеон-Хасанов привърженик на неограничената, пълна наследствена държавна власт да си тури  за прякор "Стамбола", и да приключва творенията си с цитат, приписван тебе "и смятам, че трябва женските и мъжките Симо Сакскобургготски потомци да ги цункаме отзад, заради Симо".

 

*Монархията е за умствено изостанали (моя интерпретация на оригинала) според римляните, а Катон Старий и Луций Корнелий са римски републикански дейци.

 

Думи думи

„Не смятам, че президентът Радев ще е в съсътояние да ограничи властта, влиянието и свинщините на кукловодите, техните наследници, както и на назначените от тях "бизнес" "дами"/"мен" у нас.

Не смятам, че президентът Радев желае открита вражда с кукловодите и олигарсите, освинващи страната ми.„

 

Хе, хе!

Че нали кукловодите ни го „спуснаха„.  Назначиха де....

доктор Гилотен

За "спуснали"-мога да се съглася.

За "назначили"-съзнателно и по своя воля участвах.

Думи думи

За "назначили"-съзнателно и по своя воля участвах.

 

Че си участвал, -- участвал си!

Но че съзнателно си гласувал .... -- мислиш си само!

Я си спомни какво „Па де дьо„ се разигра, за радост и въодушевление на народонаселението..?

доктор Гилотен

имам право да си мисля, каквото искам, както и ти.

Лека нощ на всички1

eric marsai
снимка на eric marsai

Поразително точен коментар! Този път Сула: ???

 

protor

Мене ме беше срам. Някаква плешива Корнелия ми четеше от телевизора до втръсване познатите методички на Решетниковите тролове. Унизително. Хубаво почна Сула, но със социологическите разбивки малко дотегна. А онова как костовистите гласували за генерала, за да паднем под руско робство и Костов да ни освободи, бая тъпичко си е.

JR

Росенчо бил придобил самостоятелен национален облик...

Ъ??

Трайчовистите станали цецкисти, щото били “десни“. Лумпениада. Резултат - Трайчо и РаданКъ гребат в двойка еднодръвка по Перловец, на път за Картаген...

Какво ли става с Дани бой? Таз светла личност и патриотин...?

order

И дойде време СУЛЬО и ПУЛЬО да му се катерят по инструмента на Президента!!!!!!

САТЪР
снимка на САТЪР

за деса ли намекваш тоз потнишки?  инструмент  една любовница  с цвят и нрав на ?

Минал оттук

Да, огледалце огледалце. В едно е прав Сула -президентът е огледален образ на поне 60% българи и българки. Но не и той порди простата причина - раздвояване и разтрояване на собствената му гледка в огледалото Защо, защото вижда не само себе си но и другите Кои са те -останалите да речем 40% Разтрояването -говори от лицето което липсва -кукловодите. Идеална е картинката. 

emo1971

Очаквам от Президента на България да казва истината... от всяка трибуна станала му достъпна. Това, че гербаджийските подлоги си мечтаят за президент, представляващ кукла с големи розови очила и на конци, чийто краища са в ръцете на гнусната мутра... само засилва презрението ми към тях.

Истината може да бъде език на омразата, единствено за закоравелите престъпници и измамници!

mi6osp.

Сульовщини.

 

Картаген трябва да бъде разрушен- казват тези, които не са построили и дъсчена тоалетна.

 

Плевнелиев като президент се държал надпартийно и пронационално.

Ами дай поне един пример, но такива няма.

 

Десните, Иван Костов дошъл на бял кон.

За да съсипе и унищожи българската икономика.

А Борисов- за да съсипе и унищожи България,сула.

 

Явно Радев пречи и на Борисов, и на десните.

Затова -удри!

Всъщност, България трябва да бъде унищожена- каза сула.

Тренд Петков

Смешен човечец...Нещо се засегнал,че Президента ни не е смешник като предния. Очаквал бил Президента да го забавлява навръх Нова година...но не..той бил нещо си на омразата. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ.Нима Президента в речта си не каза това,което е видно за всеки? Даже и от тези,които го плюят? Те го правят по други причини,но вътрешно са съгласни с него..Защото е видно,че няма нещо свършено от тези управници, което да е обмислено, прецизно извършено и с грижата на добър стопанин.НИЩИЧКО..Опровергайте ме поне с един пример и ще се покая. Винетки ли ,пътища ли,...бе каквото и да се сетиш вони.Ръководните фактори са отговорни към НЕГО, а не към народа си.Системата Борисов, която той сътвори,дава плодове...отровни.Защото е ориентирана да е на нивото МУ.  

Meto_ot_Interneto

"Обаче, след като встъпи в длъжност, човекът се постара да се държи някак надпартийно и дори пронационално"
Умопомрачение

Wolf ACE

Ми "наднационално" се мъчеше да се държи - тъкмо на новогоришното поздравление се беше изтъпанил,, на фона на Скалистите планини, да ни обяснява "Хубава си татковино"...

Ей ви пример!

inventus

Аз пък мисля че президентът точно това трябва да прави. Ден и нощ да ни посочва и повтаря къде сме сгрешили и къде не сме прави. Ако трябва и трима гюнлюкчии да наеме за тази работа но някой трябва да я върши.Непрекъснато и денонощно. И какво точно е очаквал автора да чуе на новогодишното слово? За някакви  народни успехи и достижения през годината? Добре би било ама като ги няма? Поне аз не ги съзирам и хората край мен също не ги съзират и техните познати и приятели също...На кого да ги разправя  тия приказки при това положение президентът?

ЗИП
снимка на ЗИП

Дори да не е било това място за словото на Радев е хубаво, че се появява "втори център на власт" в държавата.

 

Нека има борба, нека има ако трябва конфронтация, нека Радев създаде партия и се сбори с Борисов.

 

Нека по-добрия да спечели.

 

Иначе отиваме към класически застой а той води само до катастрофа....

 

 

dral4i

За пет дена изчетох доста мнения за речта на Президента и всичката критика се свежда до това, как е могъл да каже такива лоши неща на Нова година, когато "хората седели на отрупани трапези с чаша в ръка" ( по Мал..я  Велева - баничарката). Друго си е да ти изсипи няколко кила евроатлантически клишета+минимум още толкова кила откровенни лъжи за светлото бъдеще. Чист Стокхолмски синдром.

Страници