facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Здравната комисия в НС спря промените в Правителствена болница

С гласовете на "Обединени патриоти" и БСП здравната комисия в парламента не прие поправката за Закона за лечебните заведения, която ще позволи Правителствена болница да бъде превърната от лечебно заведение към Министерския съвет в Национална педиатрична болница, каквато е идеята на вносителя - кабинета. За промяната гласуваха ГЕРБ и ДПС.

Мотивите на "Обединени патриоти" са, че все още няма консенсус за бъдещето на болница "Лозенец" и Медицинския факултет на Софийския университет, чиято клинична база е лечебното заведение. Мотивът на БСП е подобен, като от партията смятат, че първо правителството е трябвало да направи концепция какво точно ще се случи с болница "Лозенец" и как точно ще се изгради бъдещата педиатрия. Пред депутатите здравният министър Кирил Ананиев не обяви ясен план колко ще са клиниките на новата болница, колко ще струва създаването й, какво точно ще се случи с настоящите отделения на болница "Лозенец". Той само обеща пълен анализ след 6 месеца.

Софийският университет е в протестна готовност заради очакваните проблеми с базата на Медицинския факултет при промяната на функциите на Правителствена болница. Това реши Академичният съвет на висшето училище на извънредно заседание. Това е и липсата на консенсус, заради което депутатите спряха проекта. Здравният министър Кирил Ананиев се срещна със студентите и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и опита да ги успокои, че ще продължат обучението си, факултетът няма да се закрива, а ще могат да се ползват като бази и други университетски болници в София. Въпреки това СУ настоява да се спре законопроектът за промяната на статута на Правителствена болница, докато няма цялостна визия за бъдещето на педиатричната болница, Медицинския факултет и „Лозенец".

От висшето училище са категорични, че развитието на Медицинския факултет е в пряка връзка с наличието на сегашната учебно-клинична база, която е Правителствена болница. СУ предлага и законът да се допълни с възможността болници да бъдат разкривани и към висши училища. Докато тези искания не бъдат удовлетворени, Алма матер е в протестна готовност.

Според правилника на парламента законопроектът ще бъде разгледан и от пленарна зала, въпреки че беше отхвърлен от ресорната комисия. Съдбата му в зала не е ясна.

ФАЛИТ

"Ситуацията на болницата е такава, че може вече да е късно, и скоро да няма факултет, в който да учат студенти", коментира вчера пред депутатите здравният министър. Той отказа да даде повече подробности, но преди няколко дни обяви в ефира на Би Ти Ви, че лечебното заведение има дългове за над 30 млн. лв. и поети ангажименти за над 60 млн. лв., а заплатите на работещите са забавени. Тогава за пръв път се разбра и че Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична.

Към статията във в. СЕГА
Братя Стругацки

лечебното заведение има дългове за над 30 млн. лв. и поети ангажименти за над 60 млн. лв., а заплатите на работещите са забавени. Тогава за пръв път се разбра и че Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична.

 

Явно Спасов се бори да не изпусне кокала. Но това са почти 100 млн. лева, които като едното нищо биха завлекли и СУ. 

Hateras
снимка на Hateras

Крайно време е Спасов, пък и Герджиков с него, да си ходи. Квот можа - засра, сега други ще трябва да "почистват". 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Здравната комисия в НС спря промените в Правителствена болница

СУ се готви за протести заради преструктурирането на "Лозенец"

У нас добрите идеи и намерения не могат да виреят. А НС и СУ се проявяват като техни главни противници и борци за запазване на статуквото. Изглежда в случая цялата патърдия е борба за запазване на началническото място за Спасов и за продължаване задлъжняването и оглозгването на болницата.

SvSophia
снимка на SvSophia

...

Братя Стругацки

Да бе, има заговор. 

Ами това какво е? 

Той отказа да даде повече подробности, но преди няколко дни обяви в ефира на Би Ти Ви, че лечебното заведение има дългове за над 30 млн. лв. и поети ангажименти за над 60 млн. лв., а заплатите на работещите са забавени. 

На малкия пръст на Любчо Спасов не могат да стъпят сума ти директори на болници, дето се водят големи тарикати. 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Касандра Пророчица имА видение, че трябва да се закрие МФ на СУ, за да се даде път на един нероден МедФакПетко някъде из провинцията.

 

Хората просто искаха да направят по-бързо и евтино многопрофилна  детска болница, от каквато има голяма нужда. Колатерална полза щеше да е културното оттърваване от вечната Амбър - Спасов. Може би ще е добре за теб да вземеш някакви мерки, че тези видения и гласове не са на добре. За параноята, че някой замисля да закрива факултети за да открива нови, също може да помогне.

SvSophia
снимка на SvSophia

...