facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Бърз тест ще открива рак

Учените са разработили универсален тест за рак, който може да открие заболяването чрез кръвообращението на пациента, пише британският Guardian.

Става дума за леснодостъпен тест (замислено е да не бъде скъп), който разкрива заболяването, когато в течност се постави капка кръв. Течността променя цвета си и цялата проба трае по-малко от десет минути.

Този тест е все още в етап на развитие, но както посочва Guardian, представлява радикална промяна в подхода към откриване на рак. Така процедурата по установяване на заболяването може да бъде изключително бърза и удобна за лекарите.

"Основното предимство на тази техника е, че е евтина и много лесна за употреба, така че клиниките могат лесно да я въведат в практиката", казва Лаура Каракоса, изследовател в университета на Куинсленд.

Тестът има 90% успеваемост на този етап, което означава, че открива 90 от 100 случая на рак, като при 10 процента положителните резултати са били фалшиви.

Изследователи са стигнали до извода, че ДНК с рак и "нормална" ДНК реагират различно върху метални повърхности. Това им позволило да развият тест, който да различава здравите от раковите клетки дори въз основа на малки проби от ДНК, открити в кръвта.

Този универсален тест не може да определи местоположението и размера на тумора, но поне лекарите ще даде бърз отговор на въпроса дали пациентът има рак.

"Тестът може да се използва в комбинация с други тестове и да се превърне в инструмент за установяване на диагноза", казва Каракоса.

"Необходими са допълнителни клинични изпитвания, за да се определи пълният потенциал на този метод", каза Гед Брейди от Манчестърския институт за изследване на рака.
 

Към статията във в. СЕГА
Rumen5252

Отлично. Това да се чува.

×