Quantcast
Митовете и легендите на ГЕРБ-ерите за забогатяването им се изтъркаха | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

18 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Митовете и легендите на ГЕРБ-ерите за забогатяването им се изтъркаха

Хората във властта пак ни правят на глупаци, когато се наложи да обяснят как са забогатели. Още от времената на бившия депутат от СДС Маргарит Мицев и шегата му, че спестил милиони от закуски, историите, с които политиците обясняват внезапното си забогатяване, гневят и разсмиват едновременно. От версиите за финансовия успех на българските политици почти винаги лъха на Deus ex machinа – мига в древногръцката драма, в който от нищото на сцената се появява някой бог, който решава всички проблеми на главното действащо лице. 

За трите си непълни мандата министрите и депутатите от ГЕРБ понатрупаха доста опит в баламосването на публиката. Още с появата си на политическата сцена преди години Бойко Борисов им разпореди да бъдат открити с медиите и да се появяват пред тях всеки път, когато над името им се появи сянка на съмнение. И се нароиха едни митове и легенди... Колкото по-сериозни са съмненията за почтеността на ръководния кадър на управляващата партия, толкова по-нелепи са обясненията му.

 

Кръстник до кръстник

 

Ето например финансовият министър Владислав Горанов обясни, че от шест години живее, без да плаща наем, в апартамент на кръстника си Иван Сариев. Историята направо разплаква: по време на земетресението в Перник министърът обитавал жилище на висок етаж в София и съпругата и децата му изпитали стрес и уплах. Тогава кръстникът щедро предложил да живее в суперскъпия му апартамент в мегалуксозния комплекс на братя Домусчиеви, уж купен с инвестиционна цел. Наистина, добра "инвестиция", още повече че жилището е купено на много изгодна цена.

Номерът с кръстника обаче е поизтъркан. И Цветан Цветанов преди 8 години се обясняваше с кумове и кръстници. Когато ставаше дума за шестте му апартамента и за начина на придобиването им, той обясни за два от тях: "Човекът, от който съм купил, ние, всъщност сме и приятелски семейства. Дори аз съм кум със съпругата ми на неговата дъщеря на Тодор Бояджиев, за който става въпрос..., а станах и кръстник на детето им наскоро". Кумецът, естествено, му направил отстъпка в цената. И той, както се полага, е състоятелен - фирмата му за 5 г. спечелила обществени поръчки за милиони. 

Горанов сам направи аналогия на своя случай с този на Цветанов. "Разликата е, че при него става дума за собственост, а при мен за ползване", каза той. По тази логика непредубедените схващат, че всичко останало си прилича. Фарс!

Горанов и друг път е впечатлявал с откровения. По време на проверката на полетите на „Авиоотряд 28” през 2013 г. той възкликна, че е срамно мъж на 50 г. да няма спестени 20 000 лв. Поводът бяха данните на различни политици в имотните им декларации. На следващата година премиерът разказа, че Горанов дошъл при него и му казал, че напуска Народното събрание, защото неговите колеги и връстници вече били станали милионери, а той не можел да храни семейството си с депутатската заплата. Година по-късно Горанов се върна отново в политиката като финансов министър - явно вече беше вързал двата края, а публиката на представлението с облекчение въздъхна. 

Впрочем в ГЕРБ се учат от най-добрите. През 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски също разтупка сърцата с позиция до обществото, в която се казваше: "Коя е моята вина? Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е? В тези мои 33 години аз съм два мандата депутат".

 

Незаменими хора

 

Чудни обяснения за влиянието си в Хасково даде преди година и областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев. Депутатът започна да говори по темата след избухването на скандала „Кумгейт”, в който Елена Йончева от БСП изнесе данни как общината в града е овладяна от роднинско-приятелския му кръг. Бившият министър на енергетиката потвърди, че наистина е лобирал за назначаването на част от хората, назовани от Йончева, но не видя нищо нередно в това. Вместо това Добрев даде да се разбере, че става дума за незаменими индивиди, които зарязали печелившия си бизнес, за да се жертват за благото на общината. „Хасково е малък град, всички се познаваме. Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм. Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината само за да може ГЕРБ да изпълни обещанията си”, каза Добрев. Голяма част от хората, описани в кръга около депутата, отказаха да подадат оставки след избухването на „Кумгейт” и да се върнат на високоплатените си позиции, а останаха на работа в общинския съвет. Делян Добрев пък навреме успя да изтегли първоначално хвърлената си оставка и даже Конституционният съд не успя да промени ситуацията. 

Колкото до себе си, младият депутат се ожали: "Живея под наем, а родителите ми са потънали в кредити." Той обясни, че кредитите са взети от институция, в която хора от дрийм тийма имат "малко участие", но така било нормално - всички първо се обръщали за помощ към близките си. И младият зам.-министър Нанков не вижда нищо нередно, че фирмите на бившата му съдружничка успешно усвояват европейски средства, докато той живее на бартер в апартамента на майка й. 

И друг кадър на ГЕРБ го удари на жалби. Бившият депутат Живко Мартинов сподели, че още е член на ГЕРБ и че не му се иска да се откъсне от политиката, въпреки че м.г. лично Борисов обяви, че се разграничава от шефа на формацията си в Добрич и че иска местната структура да прочисти редиците си, започвайки от него. Преди това прокуратурата повдигна обвинения на Мартинов, че от името на премиера е изнудвал производител на колбаси за 4 т суджук и 60 кг филе "Елена" и че е заплашвал хора от града. Мартинов се появи по bTV и се оправда, че от никого не е искал суджук, тъй като самият бил ловец и си го произвеждал сам. И че гощавал съпартийците си със суджук собствено производство, когато му идвали на гости. „На никой не съм слагал в джоба”, каза Мартинов. Той си спомни, че преди скандала често общувал с Борисов, с когото си искали и си правели услуги, а след избухването му контактите им спрели, защото го било срам от премиера. Бившият депутат не поясни от какво го е срам. Мартинов каза още, че никого не е заплашвал и че не е кадрувал в Добрич. В ефира бе показан документ с печата на ГЕРБ и с подписа на Мартинов, който „да послужи пред държавните органи при кандидатстване в държавната администрация”. Бившият лидер на ГЕРБ в Добрич заяви, че от години знае за тази препоръка и че подписът под нея бил фалшив, но не каза защо не е сезирал прокуратурата за документно престъпление.

 

Хем така, хем онака

И Цецка Цачева - неуспял кандидат-президент, бивш председател на Народното събрание, сега министър на правосъдието, се лута между желано и реално. Когато през есента на 2016 г. започваше кандидатпрезидентската си кампания, тя заяви по Нова тв: "Всичко трябва да е прозрачно. Не се срамувам от нищо в моята биография". След това се появиха противоречия.

В крайна сметка обясни, че да стане член на БКП "по онова време било единственият начин да завърши право". Нейна състудентка обаче публикува във "Фейсбук" снимка от бригада заедно с Цачева с уточнението, че всички останали на кадъра са станали юристи и са си намерили добра работа, без да им се е налагало да стават партийни членове. Министърката разби сърцата и с откровението, че съпругът й бил на заплата от 1200 лв. в хранилката на властта РВД. От тазгодишната декларация на госпожата пред антикорупционната комисия с облекчение научаваме, че заплатата му е била повишена почти тройно - доходът му за миналата година е 39 194 лв., и семейството е в добро финансово здраве. 

Към статията във в. СЕГА
ogro

Обикновена герберастия, сър!

Дерсу Узала

По-скоро "обикновен капитализъм", 

 

Иван Хаджийски: Ако кражбата се наказва с рязане на ръце с дигане на крака ли ще се гласува в Парламента?

Братя Стругацки

Нормално за герберунгелите! 

Но пък все още си имат фенове. 

хъш
снимка на хъш

Суджука прави достлука.

mehudi

много поръчкова статия. герб такива онакива, учели се от пеевски, сдс-то било в началото.

 

щото като дойде бесепе-ту - всички са ангелчета.

 

JR

Ъхъм... Много. Суджук и нагла герберастия. 

Бактън от ненаситни тулупи, бе! Друм!

agabaga

"щото като дойде бесепе-ту" ще почнем да пишем за техните маймунджалъци, сега на върха на хранителната верига са Герберастите.

 

kasad72

Къде са читателите на Винету. Че Главният читател прочел първото изречение от първата глава, от първия том на " Винету" ич не обича да му вдигат кръвното. А му вдигат ..къде сте мои суджуколюбители, магнолиеви девици да ви видим, с нежна гръд на абразурата? Липсвате ни!

ПероВТ

Проблемът е общ - станахме държава на крадците. Десетки пъти из форумите съм давал за пример мълчанието на опозицията от всякакъв цвят по кражбите чрез т.нар. саниране. За разлика от магистралите, където експертите не са много, почти всеки българин може да прегледа офертите в нет-а за ПВЦ дограма, външна и покривна изолация, боядисване и да сравни сумата за двустаен панел, например, с "усвояваните" средства. Все може да огледа блок, чието "саниране" предстои, и да преброи прозорците с вече сменена дограма (50-80%). Че прокуратурата мълчи - не се изненадвам. Но БСП, президентът Радев, омбудсманът, дясната опозиция си траят, а са откраднати поне милиард и половина от отчетените два.  Очевидно правило нр.1 на прехода остава - вие пазите нашите, ние - вашите крадци. 

ПероВТ

И нещо друго - няма ли съд, затвор и конфискация на открадното,  никаква надежда да станем нормална държава. У нас няма нужда парите да се перат чрез офшорки, мълчанието на опозицията и времето са най-добрата перачница. 

генек

Типично гейбераска митология - тъпа, но упорито налагана. Интересно - дали партнерските тролчета вярват на горанчетата?

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Братя Стругацки

Естествено, че вярват! Даже си имат мантри - човекът е успял, умен е, а пък останалите са функционално неграмотни, затова са на това дережде. Виж Левон-а, той също е вкаран в агитацията. 

pasi

Време е да наденем жълтите жилетки и да отсвирим корумпираната шайка.

Evasion

„да послужи пред държавните органи при кандидатстване в държавната администрация”.

Ех, да имах и аз такава бележка... не ми требе ни солунска, ни никаква митница... веднага отивам да управлявам проекти... 

kempes

Пожелавам им от сърце, както и на техните деца, един ден да останат на едната минимална заплата.

Дано Господ чуе молбите ни и да въздаде справедливост тук на земята, защото справедливост там горе или там долу, не ни върши работа.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

и ко?

няя стачки няма конфискация.

цените горе  съюз със_ фащ?

EleonoraBG

Господи, моля те слез и си прибери вересиите. Точно такива "автори" и души камбани с непремерените си глупости  ежедневно се мъчат да плашат хората с Герб и Борисов. Толкова са зле, че не се усещат как с отвращението което пръскат карат хората  да гласуват за Герб като последна преграда пред хаоса.