Quantcast
Григор Димитров: Искам да се върна в България, но за момента няма шанс | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Григор Димитров: Искам да се върна в България, но за момента няма шанс

В единствената си медийна изява по време на подготовката си за новия тенис сезон, Григор Димитров даде обширно интервю за bTV. В първата част от него първата ракета на България говори надълго и нашироко за впечатленията си от изминалата разочароваща от спортна гледна точка година, както и за очакванията си от близкото бъдеще. Във втората част, която беше излъчена днес, 27-годишният хасковлия сподели спомените си за детството в родния град, както и за лишенията, през които е минало семейството му, за да стане той професионален спортист.

"Споделям често със семейството си за желанието си да се прибера вкъщи, в България, да се разходя из природата. Има толкова места, на които не съм бил, искам да отида, да разбера повече за страната и да прекарам повече време със семейството си. За момента обаче няма никакъв шанс – това е пътят, по който съм поел и ще продължа до края. Разбира се, едно от нещата, които повтарям до ден днешен, е, че се гордея, че съм българин, че идвам от България, специално от Хасково – от такъв малък град. Винаги съм се гордял с това и съм искал всеки да знае", увери Григор.

Като най-ранен свой спомен той посочи първите си занимания по тенис под наставленията на своя баща Димитър Господинов: "Ставахме рано с баща ми, към 6:00-6:30, за да тренираме в зала, в която имаше счупени прозорци. Беше 6-7 градуса, трябваше да играя с ръкавици. Също така си представям Кенана. До ден-днешен си спомням всеки един крос, всяка една пътека, през която съм тичал. Зоологическият кът..."

Запитан с какво щеше да се занимава, ако не беше станал тенисист, Димитров отвърна:

"Аз съм любител на спортовете. Всеки спорт ми харесва – от състезание на коли до тичане на маратон. Спомням си как като бях малък, един от приятелите ме беше попитал: "Защо продължаващ да играеше тенис?". Отговорих: "Защото ми харесва". И когато ми задават въпроса "Ако не беше тенисист, какъв щеше да станеш?", не мога да отговоря – в главата ми беше само едно нещо: да стана тенисист и да играя добре тенис. И никога не съм си мислел, че няма да успея – може би това е един от най-големите ми плюсове."

Относно направените жертви от роднините му бившият №3 в света разказа:

"Когато бях малък, баща ми беше просто като герой. Нямаше нещо, което да остане без решение. Само те знаят през какво са минали, но самият факт, че баща ми трябваше да пътува постоянно, да се жертва и да стои гладен, само за да съм нахранен, да съм добре и да тренирам... Имало е и такива случаи. Не съм забравил всички тези неща и никога няма да ги забравя. Майка ми да стои сама месеци наред, да се чуваме веднъж на месец, тъй като не разполагахме с такива възможности да се видим... Всички тези неща може би само ние като семейство можем да ги оценим. Помня, например, как двамата ми дядовци отделиха пари от пенсиите си, за да си купя билет. Беше за Франция – отидох и спечелих турнира. Аз съм прекалено сантиментален човек, не мога да забравя тези моменти. Особено в началото на годината, когато дядо ми почина – тогава разбрах какво е да загубиш толкова близък човек. Много спомени се върнаха обратно."

Димитров си припомни как въпреки ограничените средства на 12-годишна възраст заминава да тренира в САЩ, а после и в Испания.

"Аз го исках прекалено много - сподели настоящият №19 в световната ранглиста. - Винаги съм имал желание да се развивам. Никога не съм си мислил: "Виж къде живея" или "Нямам нищо". Винаги съм бил щастливо дете. Всичко това идва от родителите ми, така са ме възпитали. Винаги майка ми се опитва да ме провокира и аз се опитвам да направя нещо по-добро. Няма да забравя една история. Бях малък, но помня. С нея бяхме на един светофар до дом в Хасково. Зад себе си чух: "Бихте ли ми помогнали?". Обърнах се и видях деца, сирачета, които си подават ръцете през оградата. Завъртях се и започнах да плача. Майка ми ми зададе въпроса "Защо плачеш?". Отговорих, че искам да им помогна. Никога няма да забравя как тя се спря до мен, клекна и каза: "Добре, ако искаш да помогнеш – играй. Стани нещо, направи нещо, играй!". Както винаги казвам – тенисът е една платформа за мен. Също е и цел, нещо, което винаги съм искал, но не трябва да се забравят другите неща."

Григор Димитров разкри, че в навечерието на юношеския "Уимбълдън" през 2008 г., когато спечели титлата в лондонския "Ол Ингланд Клъб", е обмислял да се откаже от участие.

"Помня как във вечерта, преди да започне турнирът, влязох да тренирам. Тренирах пет минути, излязох от корта и исках да си тръгна, не исках въобще да участвам. Бях ядосан, не се чувствах добре, не играех въобще добре. Бях изморен и нямах много време да се адаптирам към настилката. Пристигнах от турнири "Фючърс", на които участвах в Испания. Просто не знаех как да събера себе си, за да изиграя един добър мач. Знаех, че с всеки следващ мач влизаш в ритъм и така нататък. Същата вечер майка ми и баща ми бяха там, казаха ми някои неща... Георги Стоименов беше там също, треньорът ми... "Просто излез и играй!". Няма да забравя – играех първия мач на 15-и или 16-и корт. В първия сет другият водеше с 6:5 и имаше сетбол. Някак успях да спася този момент, спечелих сета и оттам нататък беше само и само направо."

Към статията във в. СЕГА
bay Dragan

Те са двама - Ицата и Гришо. И ще ги уважаваме каквото и да става.

erkek

Много интересно преплитане на изключителен талант,мързел и меркантилност.

bay Dragan

Др.Радев, за да не скучае внучката сама, когато беше на гости в Лондон я записаха в един махленски тенис клуб да тренира.

Като казала , че е живее в Аскуу, България тренерите казали само Гришо, и зинали като облъчени . Гледали я като извънземно по време на курса / не че унуката научи тенис, но изкара акъла на всички там/

Та така с един мързелив и световно неизвестен спортист.тенесист

erkek

bay Dragan,когато губиш 90 % от мачовете си в края по идентичен начин,си е нежелание(високо его) за промяна.Никой не оспорва известността и таланта му.

Но основното е нежеланието му да играе в София.Какъв съм аз да му се меся наистина,но пък Стоичков например за който също пишеш, дори имаше караници в Барселона заради желанието си да играе винаги за България.Винаги! Федерер не пропуска турнир в Базел въпреки че 500 точки едва ли са особен дразнител за него на тази възраст и успехи.Григор играе по 20-23 турнира на година-да не може да намери време дори да си вземе наградата за спортист на година или да зарадва децата чакащи го тази и миналата година в София си е неуважение.

HerrSpeck

 И аз така

toronegro
Пак почнахте да дарявате акъл, съвети и да давате оценки за неща от които сте далеч на един телевизор разстояние. Аз ще съм най-щастливият баща ако моето дете бъде от 100те най-добри в дадена област. А за да се случи това са нужни поне 100 неща ,като само без едно от тях няма да е възможен успеха. Тоя над мен е споменал мързела. Ако някой го е мързи да върши нещо бъди сигурен, че не 19ти , но и в първите 100 000хиляди не може да попадне дори и да има талант.
cymen

Oт една страна супер тъпо, манипулативно и дори пълно с откровени неистини интервю. От друга страна нямаме друг като Гришо, в момента той ни е емблемата. Дано да има повече като него, че да можем да избираме кого да харесваме и кого да плюем. Сега ни е едничък и затова го ползваме и за двете неща.

Grim
снимка на Grim

Дано няма повече като него, Дришо играе за собственото си его ма и тфа го мързи вече, когато си спортист и звезда трябва да си пример за поколението след теб кога този “българин” доиде да мотивира българчетата кога дойде да играе за родината си? Да се сравнява това нещо със Стоичков е меко казано некоректно.

Пиркс
снимка на Пиркс

Бах ти и народа, чиито идоли са некфи спортисти.

Michael
снимка на Michael

Пак е по-добре от Будалай лама ... ама въобще имането на идоли винаги ме е дразнило и религията също и модата като начин да се доказват неща, които иначе искат факти и логика, но то не само у нашенско е така. В общи линии, за да правиш нещо специализирано се налага да те издържа обществото, криво-право човек трябва да понася и да се приспособява в името на избора си на специализация. Затуй, каквото и да върши човек, голяма част от делата му се налага да са политика и социални контакти - няма как, поне засега.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

бахти населението чиито идоли са неквви тото мошенци...?