Quantcast
На Шан-з-Елизе Коледата стана невъзможна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
На Шан-з-Елизе Коледата стана невъзможна

Парижката кметица Ан Идалго несъмнено има пророчески способности. Миналата година разгневи парижани, като отмени традиционния коледен базар на Шан-з-Елизе, защото създавал панаирджийска атмосфера. И добре направи, тъй като само той липсваше тази година там.

Вместо него тя въведе тържествено запалване на светлинните гирлянди, които украсяват двете редици от 400 дървета. По нейно виждане така вместо кич се внася шик на най-красивия булевард в света, който посреща през седмиците около Коледа 15 милиона туристи.

Базарът бе натирен в градините на омразния на левицата (от чиито среди произлиза г-жа Идалго) дворец Тюйлери, който не съществува след палежа по времето на Парижката комуна (1871 г.). Нека простолюдието безобразничи там и остави изисканите хора да се разхождат спокойно край празничните витрини на луксозните магазини по Шан-з-Елизе! За по-голяма феерия тази година светлините на гирляндите бяха запалени от модния ас Карл Лагерфелд. Тържеството бе на 22 ноември (четвъртък).

По това време пети ден на различни места във Франция, включително и в Париж, се събираха

 

странни хора с жълти светлоотразителни жилетки,

 

каквито задължително има във всяка кола. Шофьори някакви, при това предимно собственици на дизелови коли, чиито пушеци замърсяват въздуха с фини прахови частици. Заради тях правителството реши да въведе от 1 януари 2019 г. въглероден данък от 7.6 евроцента (15 стотинки) на литър върху дизеловото гориво. При цена от 1.7 евро на литър новата екотакса щеше да натежи с 4.5%. Никой не подозираше, че кроткият протест, започнал спонтанно по призиви във "Фейсбук" и други социални мрежи, може да се превърне в нещо сериозно. Партии, синдикати и потребителски организации бяха безразлични. Властите не направиха опит да отклонят протестиращите, когато на 24 ноември (събота) се насочиха към Шан-з-Елизе - два дни след запалването на гирляндите.Тогава дойде изненадата. Пламнаха леки коли и строителни машини, използвани за текущи ремонти.

Мирният протест премина във вандализъм. Сред демонстрантите се бяха смесили, по обяснение на полицията, познати разрушители (casseurs) от предградията. Властите бяха заподозрени, че съзнателно са си затворили очите, за да дискредитират бързо-бързо надигналия се протест и да си спестят нови главоболия преди Коледа. Отговорът бе решителен – гранати със сълзотворен газ, бой с палки, отблъскване с мощни водни струи. Както и много арестувани. Кой би посмял да се върне заради някакви стотинки?

Два дни по-късно булевардът изглежда съвсем прилично. Широко усмихнат афрофранцузин ме пита дали и аз съм се върнал от любопитство „на бойното поле“. Пред нас има натрупана купчина от стотици павета, които работници трескаво редят. В много неподходящ момент те са правили ремонт на настилката и демонстрантите са се възползвали от недомислието на властите. По принцип се знае, че

 

масовото оръжие на парижани

 

винаги е подръка, или по-точно под краката  им. Затова след младежките бунтове през 1968 г. повечето павирани улици са покрити набързо с асфалт, за да се затрудни изваждането на паветата. По Шан-з-Елизе обаче паважът е запазен, за да не се промени типичният му исторически облик.

Кметицата е пратила стотици служители да заличават ден и нощ следите от сблъсъците. Скоро туристите пак се разхождат както обикновено и си правят селфита точно по осевата линия на булеварда, за да хванат централно в кадър Триумфалната арка. Чисто е. По-информираните се вглеждат, за да видят следите от битките. Близо до Рон поан (кръговото кръстовище встрани от Гран пале) мотокар стои обгорял върху тротоара. Тежък е и не може да бъде избутан. Нагоре към арката автокран е опожарен пред обновения след дълъг ремонт магазин „Монопри“. Върху неговите витрини, както и върху витрините на много други магазини, се виждат пукнатини като паяжини. Те са от дебело два пръста закалено стъкло и не се чупят на парчета, въпреки че са удряни с павета. Така хем предпазват магазините от проникване, хем са безопасни за хората, защото иначе биха се превърнали в стъклени гилотини.

Работници усърдно търкат каменните фасади, за да заличат обидни надписи срещу президента и съпругата му. Най-невинният от тях е

 

„Макрон демисион“ ("Макрон оставка")

 

Следите показват срещу кого се е насочила масовата омраза. На първо място са символите на лукса – скъпите магазини за дрехи, бижута и парфюми, в които повечето парижани не влизат никога през живота си. Потрошени са всички банкомати – същите, които така свидливо пускат пари на недоволните от доходите си. На други места по-далеч има разбити радари, заснемащи колите с превишена скорост и предизвикващи глоби. Очевидно бунтът не е само срещу екоданъка върху дизела. Поводът е отприщил много по-мащабен гняв – хората са недоволни от своята покупателна способност, от безчувствието на властите, от високомерието на привилегированите среди. Управляващите са объркани и не знаят как да реагират. Президентът Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип правят телевизионни изявления, които само разлютяват още повече „жълтите жилетки“. На 1 декември се стига до втора бойна събота на Шан-з-Елизе. Подпалени са още повече коли. Върнал се от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, Макрон отива най-напред да види следите по Триумфалната арка, където неговото име е драскано с явно неуважение.

Проблемът е, че властите не знаят с кого да разговарят. „Жилетките“ нямат организатор, нямат говорител. Журналисти от петнайсетина държави, обединени в клуб "Голяма Европа", питат бившия кандидат-президент на левицата Беноа Амон какво става.

 

„Да живее популизмът! Вече няма ляво и дясно – има народ и елит“,

 

отговаря той. Общата конфедерация на труда - най-големият синдикат, който традиционно е близък до Френската комунистическа партия - се опитва да се присъедини към „жълтите жилетки“, за да не изтърве протестната вълна. Те остават безразлични, защото отхвърлят всякаква политическа обвързаност.

Триумфът на Макрон само преди година и половина от маргинализирането на традиционните партии се превърна в негов най-голям проблем. Той получи парламент без истинска опозиция вътре и сега безпартийната опозиция има само един шанс – да се излее на улицата. Исканията са дръзки: вместо Националното събрание да се свика Гражданска асамблея; да се разпусне Сенатът (горната камара); да се въведе редовно допитване до народа чрез референдуми; да се намалят данъците; да се премахнат привилегиите. Какви привилегии, нали Френската революция ги отмени? Анализаторът Еманюел Ривиер от института за сондажи на общественото мнение „Кантар пюблик“ обяснява: „Французите си мислят, че когато някой стане министър, се сдобива с привилегията цял живот да получава министерска заплата, защото обръщението към него остава „г-н министър“.

Макронистите се оплакват, че народът не ги разбира правилно. Министърът на икономиката и бюджета Бруно льо Мер изпраща началника на кабинета си Еманюел Мулен да даде разяснения на недоумяващите чуждестранни журналисти от клуб "Голяма Европа". Той разказва колко добре се развиват обещаните реформи на Макрон, но колко е нетърпеливо обществото. „Това е въпрос на усещане“, „Трябва ни още време“, „Грешката е в комуникацията“ и пр. – все фрази, които и в България са употребявани многократно, за да се смекчи общественото недоволство. Правителствената статистическа агенция „Франс стратежи“ спешно пробутва на медиите оптимистични данни: от 25 години средната заплата във Франция непрекъснато расте. Така например през 2005 г. е била 1904 евро, а през 2015 г. – 2250 евро. Минималната заплата е стигнала 1498.5 евро. Погрешното усещане за обедняване идвало от факта, че заплатата следва инфлацията плавно, а цените се променят на скокове. През 2016 г. доходите са се увеличили с 1.2%, а през 2017 г. – с 1.4%

А какво е положението с данъците, които според правителството намаляват? За проклетия Евростат публикува миналата седмица годишната си статистика:

 

Франция остава европейски шампион по данъци

 

Държавата иззема от брутния вътрешен продукт 48.4%, за да го преразпределя и да издържа институциите си. На второ място е Белгия с 47.3% данъци, а на трето – Дания с 46.5%. Миналата година френските данъци са се увеличили с още 0.7%. По-бърз темп е имало в Кипър, Люксембург, Словакия и Малта. Вярно е, че голяма част от парите се връщат на хората чрез социалните грижи, защото Франция е социална държава. Но това не означава, че нямат основание за оплакване онези, които твърдят, че не живеят, а преживяват, защото в края на всеки месец изпадат във финансово затруднение.

Макронистите са типични френски юпита, които трудно разбират как се оправят другите. Неназован министър от по-старото поколение политици бе цитиран от в. „Фигаро“ да недоволства: „Част от депутатите в управляващото мнозинство попълниха формуляри по интернет като кандидати за Националното събрание и след 48 часа Макрон им върна отговор в кой избирателен район ще се състезават“. 32-годишната Орор Берже, която е говорителка на групата на Макрон в парламента, показа какво е научила за 18-те месеца, откакто е там: „Французите са достатъчно големи да разберат какво правим за тях. Трябва да престанем да казваме на французите, които не знаят как да си оправят бюджета в края на месеца, че биха могли да получат премия, за да си купят лека кола“.

 

Сякаш се повтаря историята с кралицата Мария-Антоанета,

 

на която се приписва фразата: „Като нямат хляб, да ядат бриоши (козунаци)“. На нея това й е струвало главата преди повече от два века. Може би е чиста случайност, но единственият пострадал ресторант на Шан-з-Елизе се казва „Бриош доре“ ("Позлатен бриош").

Президентът Макрон твърди, че иска да продължи реформите си, за да превърне Франция в модерна и конкурентоспособна икономика. Подобни реформи Германия вече извърши през първото десетилетие след 2000 г. чрез забавяне темпа на растеж на доходите. Сега има търговски излишък за стотици милиарди евро. Нима Франция не се поддава на реформи? „Как да не се поддава?“ – отвръща пред клуб "Голяма Европа" Жан-Марк Шевоше, заместник главен редактор на в. „Курие Пикар“, който излиза в Амиен, родния град на Макрон. „През 1793 г. отрязахме главата на краля (Луи ХVІ), за да направим реформа от монархия към република.“

Британското списание „Икономист“ отбеляза в последния си брой, че на едно кръстовище в Южна Франция „жълти жилетки“ направили подобие на гилотина и сложили до него чучело на Макрон. За коментар добави думите на крайноляв депутат: „Когато хората щурмували Бастилията, този ден не им било съвсем ясно с каква цел го правят“.

 

 

Към статията във в. СЕГА
D-r D

Забележително! Благодаря за удоволствието.

g_ringo

„Да живее популизмът! Вече няма ляво и дясно – има народ и елит“

Много наивна демагогия.

Думи думи

Франсетата без елха...

 И  пак ще правят буржоазна революция, и пак ще колят краля ...

А кой е кралят?

Augereau

Ся, че френските политици си имат трески за дялане е факт. Обаче нуждата от болезнени реформи също е факт - няма как десетилетия без съществени реформи да не доведат до сегашната ситуация.  Французите обаче отказват да приемат очевидното - пазарът на труда е нефункциониращ, бюрокрацията е потресаваща, пречките пред стартиране на бизнес са ужасни, прекалената регулация на моменти е абсурдна (неотдавна имаше протести, заради планирано позволение големите магазини да могат да работят неделя!!!), данъците са високи и т.н.

Резултат - висока безработица, нисък растеж на икономиката дори в период на силни години за останалия свят и липса на солидна екосистема от малки и иновативни компании. 

В крайна сметка Франция е на кръстопът - може да бъде следващата Германия или следващата Италия, където нещата щяха да са комични, ако не бяха трагични. Познавайки добре Франция и криворазбраните им привилегии (които често повече вредят, отколкото да помагат), съм песимист.

Простичък пример за уж привилегии и уж защита на уязвимите:

Във Франция от ноември до Април като собственик на имот, нямаш право да гониш наемател, дори да не си плаща наема. Идеята е хората да не остават на улицата през студените месеци. В резултат на тази идиотска идея собствениците на имоти се презастраховат като изискват безумни документи при отдаването на имота си под наем и дори изискват гарант (на него също му изискват документи за доход, трудов договор и какво ли още не), който да плаща вместо теб, ако ти не си плащаш наема. Това тотално забатачва целия пазар на имоти под наем на много нива:

- много собственици дори предпочитат да държат апартаментите си празни, вместо да поемат риска от неплатени наеми

- ако нямаш родител или близък приятел, чийто доход е три-четири пъти месечния ти наем, и е готов да ти стане гарант, е ужасно трудно да си намериш жилище под наем. 

- заради голямото търсене и множеството празни апартаменти (виж по-горе защо има празни апартаменти), цените на наемите са високи, а жилищата често са в ужасно състояние, просто защото собствениците нямат никакъв стимул да инвестират в ремонти, защото така или иначе си имат достатъчно кандидати за наематели. 

 

- намалена динамичност и мобилност на пазара на труда - много хора се отказват да се местят от един град в друг по работа, знаейки какво ги чака по време не търсене на жилище под наем. 

И така, огромна част от обществото страда, заради една уж добра идея. Типично по комунистически - звучи добре на хартия, но на практика е абсолютно фиаско. 

Muktata
снимка на Muktata
Колега Augereau , за доста неща сте прав , за други не. Френските политици имат трески за дялкане като всички политици по света. Много лъжат , обичат да покрадват /дискретно , не като в Булгаристан/ , специално Макрон сериозно дразни французите с пълната си безчувственост и уклон към разкош. Но за неговия избор писах вчера , изработиха французите с хитра "двуходовка" и сега ще си хапят ле фес още 3 години и кусур. Защото алтернатива на президент - РЕФОРМАТОР имаха ! И тя се казваше Франсуа Фийон. Опитен политик , вече провеждал реформи /истински/ като премиер през предишното десетилетие... Но точно редови французи /около мен/ , мрънкаха и ругаеха Фийон , какви му били реформите... Какви каши забъркал в образованието и т.н. Мрънкачи ! Ральорс... Щото обикновените французи НЕ ИСКАТ истински реформи , това са най-консервативните хора , които може да си представим , независимо за какви се представят и декларират. Именно за това стана възможно избирането на хамелиона Макрон /човек без идеология/ , който на думи е реформатор , но на практика още не е пипнал важните сектори които изброявате. Франция може да се реформира. Може да се реформира и дори да запази социалните привилегии , които са ФАКТ. Но те трябва да бъдат строго прецизирани , и от тях да отпаднат сериозни и големи групи от хора /не казвам французи/ , които са се закачили чрез магуй. Главно в Ил дьо Франс и големите градове. Знаете за кои говоря. Те източват огромен ресурс на държавата през общините - безплатни или почти безплатни общински жилища , докато за един гражданин на ЕС една квартира в Париж би започнала от 1000 евро нагоре ... Асюранс санте по най-бързия начин и без ясен трудов договор . /Впр.точно сега Макрон ръчка в тази посока да разшири правата им , да направи базовата здравна осигуровка за абсолютно всички !! / Поддръжка на банлиа , където е кочина и си изхвърлят буклуците от прозорците , и всичко това се поддържа с обществен ресурс , да не им се накърняват правата ... А всъщност там тези двукраки вече не са малцинства а абсолютни мнозинства. И аз не виждам защо трябва да имат привилегии и да се харчи този огромен публичен ресурс... Идеята в имотния пазар да не се гонят наематели си има и противовес. Наемателите попълват един огромен кестионер от задължения и като влезнат да живеят им се описват всички драскотини по стените , мебелите , всяка щета. И оставят гаранционна сума от около едномесечен наем. И тази сума стои в агенцията /щото много малко собственици отдават под наем партикюлие , а повечето са през агенции/ , и като се напуска имота минава агента да направи опис ... И НЯМА СЛУЧАЙ в който да не ти намери някакви щети , черти по тавана , дори размазани мухи по прозорците , или чистота изведнъж почва да не ги удоволетворява... И изгаряш с дезакомпта ! ВИНАГИ. Системата е така направена че собственика винаги прибира една месечна вноска отгоре. Танто за кукуриго /слава Богу отдавна съм се отървал от това/ . Голямо търсене на имотния пазар може да има в Париж и големите градове. В провинцията търсенето е според мястото. Зная и виждам имоти , които от години си стоят с табелите на Фонсиа по терасите и никой не ги наема. Нещата са строго индивидуални. Цените на наемите в провинцията не са високи. Има наеми и по 300- 400 евро , които естествено са за доста долно качество. Но едно четиричленно семейство спокойно може да наеме прилично жилище за 600 - 1000 евро /апартамент/ или малко повечко за къща. При двама работещи и един месечен доход от 8-10 КЕ това не е проблем. Пазарът на труда наистина е с намалена динамика , спрямо тази която е била през 70-те години /по разкази на по-възрастни французи/ . Тогава всички са бачкали по заводи и предприятия и са пътували с колите си насам натам. Но сега просто индустрията е свита , както навсякъде из Европа ! Просто вече няма "работническа класа" , или поне е много малка като процент от населението. Всички са в сферата на услугите , администрацията , социалната сфера , здравеопазване , образование ... Аз затова обясних вчера че реално засегнатите от макроновите такси на горивата не са чак толкова широк кръг от населението , и затова жълтите жилетки не са милиони из Франция , няколко десетки хиляди. Айде , няколко стотин хиляди протестиращи ! Аз не казвам че те нямат подкрепа и у непротестиращите , имат ! Аз като шофьор също предпочитам дизела да ми е 1,20 , а не 1,45 евро за литъра , но не мисля че тази кауза си заслужава да се вандалства , да се трошат витрини , и да се палят колите на случайни хора . Ако протестиращите имат някакви други искания , освен да се махне еко-таксата , ако им са ниски доходите , или са недоволни от живота си във Франция - АЛЕ ВУЗ АН ! Свят широк. Може да се върнат към африканските си корени ,или френските жилетки да идат да речем в източна Европа да живеят ! Или в Русия , или в Китай ! Ама не искат. Не отиват. Много французи в социалната и обществената сфера просто не знаят какво искат. Усещат че нямат стандарта който си мислят че "заслужават" , дразнят се от горната класа , от такива като Макрон /които наистина понякога сериозно дразнят/ , но не са готови на промени. Не искат лични жертви , не дават извънредни усилия. Затова когато миналата година Макрон нарече французите "фенеан" , мнооого народ се обиди ! Никой не обича да го пипат по тънката струна.
g_ringo

Добър коментар. Верен.

 

А всъщност там тези двукраки вече не са малцинства а абсолютни мнозинства. И аз не виждам защо трябва да имат привилегии и да се харчи този огромен публичен ресурс...

Може би защото ако не се харчи, утре ще подпалят и нарежат за скраб Айфеловата кула.

 

Не е ли куриозно, че ние, тъмните балканци, сме къде-къде по-скромни във вандалщината от културните европейци (щото вандалстват не само ония от черното банлийо) ? Ние най-много да напишем "Пешо беше тук" или "Само Левски", да боядисаме някой и друг паметник, останал от соца. Не палим коли, не опустошаваме моноприта, не рушим паметници ...

Muktata
снимка на Muktata
Вижте Гринго , българинът ако е поставен в регламентирана среда , каквато е общо взето средата от Сърбия на запад , се държи коректно. Спазва правилата , оценя това което дава регламентираната среда /което може НА НЕГО да му даде , щото има сравнения/. Затова българските общности на запад НЕ създават проблеми и са конструктивни , градивни части от обществата , където са дошли и са се заселили. Естествено че българи не биха участвали в палежи , погроми и подобни вандалщини , като станалите тия дни ... Проблемът български е друг. Българинът е изключително способен на индивидуално равнище ! Той е невероятно "дебруянт" /Оправен/ , оцеляващ , напредващ ... И в същото време законо-почитащ човек. Но само в индивидуален план. Постави българина в колектив от други българи , настъпва катастрофа. Бългъринът не е способен да се самоорганизира в общност , да направи колективни усилие с други българи , и в крайна сметка да си поддържа Българска държава ! Такава , каквато има по щастливо стечение на историческите обстоятелства... Защо е така , писано е и обсъждано надълго и нашироко . Не му е мястото тука за анализи на историята , народопсихологията , манталитет.
ИлияНиколов

Авторът, ?

 Augereau, Muktata, много хубаво, четох с кеф! ?

 

Сега, да попитам все пак Muktata: 

Казваш българинът е индивидуалист и трудно се организира в общности. Не оспорвам това, но ако си спомняш навремето съществуваха т. нар. "махали", които бяха колкото административни понятия, останали още от турско, толкова и един вид общности, организирани по местоживеене, тъй да се каже по комшийски - хората живееха задружно, ходеха си по гости, помагаха си, изплакаха си болките, споделяха си радостите, отглеждаха си заедно децата. Може би все още има такива махали, но вече само в малките градчета, хората се отчуждиха. 

Muktata
снимка на Muktata
Да. Махалите... Спомени. Ирелевантно към днешния ден. Мен един приятел французин ме бъзика. Вика - ти си от изток , комунист ! Аз викам - не съм , аз съм индивидуалист ! Той се поправя е и се хили - "Ти си комюнист , ки ньо партаж па !" , демек комунист , ама не споделяш с другите.. Екзактемент ! Поздравявам го за определението , аз съм комунист индивидуалист ! Работя за построяването на собствения си комунизъм ! И двамата се хилим.
mi6osp.

Специалитет на Франция не са само сирената , а и революциите.

А, и гилотината.

Augereau

Муктата, такива българи, които си обясняваха горе-долу всяко зло на Франция с хората от предградията и африканците, ги избягвах като чума, когато живеех във Франция. Не виждам защо не бих ги избягвал по форумите. Нищо лично, просто знам цялата теория наизуст и няма какво ново да науча. Със здраве. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Много интересна и стойностна дискусия ? Аз не виждам Муктата да обяснява всяко зло на Франция с африканците. По-скоро "стрелите" му са срещу редовите французи , които не искат реформи. Поне аз така го разбрах. Анализите за българите в чужбина съвпадат и с моите наблюдения ,макар и не за франция.

Коте-Моте

Muktata,

 

Защо си мислите, че малко хора са засегнати от повишените цени на горивата във Франция?

 

Голяма част от населението живее далече от работното си място и пътува с кола. Хората, които живеят в провинцията, също пътуват с кола почти до всичко - работа, лекар, училище, магазини, поща, гара, летище...

Те са много силно засегнати от това повишение.

Думи думи

Нима мислите, че акцията на интернационалната бригада батакчии е за цените на горивата?

Коте-Моте

Французите обедняват и едва връзват двата края. Белите французи, средните. Погледнете снимки от протестите, където се виждат лица. Само бели са. Французите одобряват протестите масово.

Пък вие може да си строите каквито искате конспиративни теории...

Weiß

Макронистите се оплакват, че народът не ги разбира правилно.

Те всички партии се оплакват от същото. И правителствата.

Бертолд Брехт беше написал:

Правителството гласува вот на недоверие на народа си. Ще проведе избори за нов народ.

Чoк觧

Когато човек си надвие на масрафа , става комунист-индивидуалист , като нашите лидери от БСП ! ?

kaily
снимка на kaily

„Да живее популизмът! Вече няма ляво и дясно – има народ и елит“

Много наивна демагогия.

Кое точно е демагогия? Всяка мисъл за народа е демагогия ли? Значи не трябва да се мисли за народа, а за банките, за капиталите, за бюджета?

Къде си г учил това, отворко?

 

И за наемите...да, искат гаранти и е трудно, но за мое изумление има много стабилен сайт, в който се пускат обяви от частни лица и агенции и познавам хора, които си намират от години наеми без агенции и не плащат комисионни. Такъв сайт в България няма, има сайтове, но не вършат същата работа. И досега никога не са изгаряли с депозита си...

И базовата здравна осигуровка е вече за всички, доколкото чета, няма какво Макрон тепърва да я ръчка. Държавата поема 70% от всички разходи и така зъболекарите излизат доста по-евтино то в България. Същото, мисля, е и в Англия. Същото беше и в България преди демократизирането.

Augereau

Мислиш, познаваш, чувала си, ама нищо не знаеш. 

Първо за наемите, сайтът за който говориш е pap.fr и той няма нищо общо с изискването за гарант - частните лица пак си искат гарант. Отделно понеже не се плащат комисионни има толкова много кандидати за един апартамент, че понякога опашката за визита на апартамента започва от улицата (а апартаментът е примерно на петия етаж)...

Второ, то щото системата за зъболекарски услуги на Англия е много за пример, та затова англичаните се плъзнали из цяла Европа да си правят зъбите. Та какво мислиш ти е все тая. 

Трето, когато говорим за популизъм, се има предвид не "мисъл за народа" (просто защото думата значи горе-долу това), а противоречащи си, захаросани, нереалистични, често неизпълними предизборни обещания и платформи. Примерно: намаляме данъците и осигуровките и същевременно правим здравеопазването безплатно. Затова е наивна популистката демагогия - в крайна сметка уравнението трябва да излезе. Лявото и дясното неслучайно ги има от векове - защото добре или зле (за едни или други), уравнението излиза. 

дон Базилио
снимка на дон Базилио

Погрешното усещане за обедняване

таз фраза долетя и в главата на горанов 

по цецо 

 

тетратките малелей

 

 

kaily
снимка на kaily

Първо за наемите, сайтът за който говориш е pap.fr и той няма нищо общо с изискването за гарант - частните лица пак си искат гарант. Отделно понеже не се плащат комисионни има толкова много кандидати за един апартамент, че понякога опашката за визита на апартамента започва от улицата (а апартаментът е примерно на петия етаж)...

Не е тоя сайт. Писала съм, че гарант се иска. А за многото кандидати ти май не си търсил скоро наем във Франция.

Да, мисля, знам и съм пряк свидетел. И заставам зад думите си. А ти щом даже сайта не знаеш, очевидно не си там.