Quantcast
ГЕРБ: Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ГЕРБ: Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно

Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно, независимо дали ще има тавани на обезщетенията за неимуществени щети за загинал на пътя. Това стана ясно от провелия се  обществен дебат на заседание на бюджетната парламентарна комисия. Той бе заръчан от премиера Бойко Борисов, след като в края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова внесе поправка в Кодекса за застраховане, с която се поставят лимити на компенсациите за близките на загинал на пътя. Това предизвика гневни реакции, тъй като се предлага обезщетенията за неимуществени вреди да варират от 20 000 лв. до 5000 лв. 

Шефът на бюджетната комисия вчера не каза категорично дали оттегля законопроекта си. Само спомена, че предстои още един експертен дебат, преди да се вземе решение.

Законопроектът се появи по настояване на застрахователните компании, след като през юни Върховният касационен съд разшири кръга на хората, които имат право на компенсации. По този повод застрахователите предупредиха, че ако не се поставят ограничения на сумите, застраховката "Гражданска отговорност" ще скочи до 1000 лв.

За последните три месеца вече има над 300 заведени дела по стари инциденти от новите правоимащи и те ще растат прогресивно, посочи Стоянова. По данни на застрахователите по тези дела над 820 наследници от новия кръг имат претенции за общо 100 млн. лв. "Този разход ще става все по-голям, а в момента застрахователите не печелят от "Гражданска отговорност" и покриват загубата от други застраховки. Ако не се вдигне цената й, ще последват фалити", заяви Стоянова.

Представителите на адвокатското съсловие остро разкритикуваха въвеждането на лимитите и поискаха Стоянова да ги оттегли. Това е посегателство срещу принципа обезщетенията да се определят по справедливост от съда, смятат юристите. Освен това се отваряла възможност застрахователи да си търсят горницата над 20 000 лв. по вече изплатени  обезщетения.

"Колеги адвокати, искате да убиете кокошката", така председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова се обърна към адвокатското съсловие. Тя постави въпроса защо в България, за разлика от европейския модел, се водят дела предимно за компенсации за болка и страдания, а не имуществени вреди като загуба на доходи и издръжка, които са лесно изчислими. "Това, което искаме, е да се ограничат обезщетенията за болка и страдания, защото те са трудно прогнозируеми и неясно изчислими", каза Несторова.

Родители на деца, загинали в катастрофи, които също присъстваха на дебата, обаче контрираха - при смърт на малко дете няма имуществени щети и е обидно, че оценявате нашето страдание на 20 000 лв. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

nibbler

Ма няма страшну, поскъпването няма да е с 500%, само с 50%.

wreckage
снимка на wreckage

...имуществени вреди като загуба на доходи и издръжка, които са лесно изчислими. "Това, което искаме, е да се ограничат обезщетенията за болка и страдания, защото те са трудно прогнозируеми и неясно изчислими"

компенсациите се изчисляват на базата на доходите на мъртвеца. Ако приживе мъртвецът е бил на минимална, компенсацията се изчислява върху нея. Ако е бил некъф заможен, компенсацията отива нагоре.

 

Болката и страданието обаче не подлежат на подобна куантификация, щото силата им не се влияе од доходите на засегнатите од тези чуфства лица и застрахователните айдуци естествено се дразнят.

Apolitichen

Болката и страданието обаче не подлежат на подобна куантификация

И как става? Медицинска експериза за определяне праг на болката? Или количеството хероин, заличило болката/страданието.

А като не подлежи на куантификация съдът защо е каунтифицира? Що не реши да обезщети потърпевшия с няколко килограма шоколад, тай масаж или направо застрахователят да вдига ендоморфините ... с по-високи премии?

ER
снимка на ER

Вдигат-губят клиантела...

Конкуренцията ще се погрижи за останалото.

paragraph39

/:/ГЕРБ: Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно

....................................................................................................................

НЕизбежно трябва да е създаването на държавна собственост застрахователна компания/и/- поне за заради задължителните/ наложени от държавата!/ застраховки! За да имат Гражданите и фирмите ИЗБОР, коя от двете равноправни и равнопоставени по  Конституция, форми на собственост/държавна и частна/ да ги обслужва в застрахователния сектор!!! Същото и за банковия сектор!

КАЗАХ!

вила

Шайкааааа

Apolitichen

За последните три месеца вече има над 300 заведени дела по стари инциденти от новите правоимащи и те ще растат прогресивно, посочи Стоянова

Какво са платили застрахователите по тия над 300 дела, та сега се налага възобновяването им? Със сигурност има над 300 души пострадали от общо 50 хил. пострадали от ПТП за последните пет години, които 300 души не са имали преки наследници и за които застрахователят не е платил и стотинка. След тълкувателното решение на ВКС сега дядо, баба, внук, брат или сестра, които са били единствената опора на пострадалия или той на тях, могат да претендират за обезщетение.

Тия дела са висящи, няма постановено обезщетение, а може изобщо да няма, ако не се докаже "дълбоката емоционална връзка". И ако стане така, всуе са "нахранени" предварително задтрахователите.

Ако пък наистина се присъдят неочаквано големи обезщетения, то могат да се ползват застрахователните резерви (ако не са ги изпили), презастраховател (ако не е фалирал като Олимпиец), в крайна сметка банков кредит може да се тегли. Ами тия банки, ако не отпуснат един кредит на застраховател, как ще преживяват!? Ще вземат да фалират и те.

pasi

Увеличените на цената на ГО вероятно наистина е неизбежно. По същественото е застраховането да се постави на реална а не на фиктивна основа.

   Застраховката трябва да покрива отговорността на около 2 млн реални водачи, а не 5 млн. неодушевени безотговорни тенекии и жлеза наречени МПС,  както е сега.. 

EdinIvan

.... и трябва да получиш удар от прозрението да ти нагъне ?

Мошеник

Не е задължително и герб да ни води!

Apolitichen

и е обидно, че оценявате нашето страдание на 20 000 лв.

Горките немци! И тяхното страдание е оценено максимум на едни "смешни" 7.5 млн. евро. Ама какво да се направи, когато не са участвали в изготвянето на застрахователния договор. Нито са заявили рискът, който носят на пътя. Добре е, че немските застрахователи, за разлика от нашите, споделят и анализират информация, включително от всички полицейски камери, които у нас не работят, та са успели да оценят всякакви щети, включително падането на автобус с деца в река Лим.

 

Но, (за)страхувателите са го докарали до смъртен одър, що не се вдигне автокаското, от 700 на 900 лв., бълха ги е ухапала автомобилите на НСО, Народното събрание и полицията!?

Може и застраховането на обществени сгради да се "узакони" - задължително по силата на закона. Само инжекцията от премията на Народното събрание, такава рискова сграда, предизвикала множество инфаркти и побои, може да ги освиряса.

marksman
снимка на marksman

Язе като по-прост да попитам Мендичка. Защо само ГО на автомобилистите се закача туканка. Има още много такива, които следва да станат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, както и автомобилните.

 

В Република България съществуват множество застраховки, като по-популярните от тях са:

Застраховка Гражданска отговорност на лицата, ползващи огнестрелно оръжие

Застраховка Гражданска отговорност на туроператорите съгласно Закона за туризма (чл.42, ал. 5)

Застраховка Гражданска отговорност на застрахователни брокери и агенти

Застраховка Отговорност на превозвача

Застраховка Отговорност на работодателя

Застраховка Гражданска отговорност на медицински персонал

Застраховка Гражданска отговорност на дипломирани експерт-счетоводители

Застраховка Гражданска отговорност на нотариуси

Застраховка Гражданска отговорност на продукта

Застраховка Гражданска отговорност на предприятия, извършващи стопанска дейност

Застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите

 

Някои от тези застраховки са задължителни за лицата (напр. Гражданска отговорност на автомобилистите), а други, са доброволни.

 

Та въпросът е за всички останали. Нали демокрация е, бе. Всички с 400-500 процента нагоре и Гаранционният фонд пълен.

 

Дали ще има писък?!?

 

Ь

Неизбежно? Ма нали уж вие управлявате държавата? Следва тлъста псувня.

Ь

КАЗАХ!

Сметни колко години казваш. Нещо да си променил?

Apolitichen

Важното е, че отстоява себе си и не е опрял до "неизбежната" Мента.

И е предвидим - само казва, но не "изчуква" закона на криво като ковачите в парламента.

Strudel

Когато един застраховател не може да покрие потенциални щети се отказва от част от печалбата и извършва презастраховане за дадени събития към по-мощен застраховател. Но едва ли някой би презастраховал компании на Черепа, ТИМ, Алексей Петров и подобни.

А лимит на печалбата на застрахователните компании има ли?

Ь

Ма не разбирам ква е драмата тук. Щели да фалират застрахователи. И кво от това?

неамнерви

Не би трябвало да има драма, ако не бяха на "наши хора", някои от които посочени от колегата (виж 14).

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

**********Българската премия за „Гражданска отговорност“ в сравнение с ЕС е една от най-ниските - 200 лева при средна за Европа 227 евро.*********

 

 Умниците в парламента не схващат че заплатите у нас са минимум 10 пъти по-малки следователно и премиите трябва да са минимум 10 пъти по-малки

 Т.е. премията трябва да е 227/10=22.7 евро или 50 лева

Всички обещетения трябва да са в зависимост от заплатата в съответната държава. Не може да вземаш 510 лева заплата а да искаш обещетение като за швейцарец със заплата 10000 лева.

Gautama
снимка на Gautama

Коментар от този род ( съпоставка на личните доходи с цени на стоки) постоянно чета под различни теми. Удивително е, че  толкова хора още не са разбрали, че цените на стоките са в корелация с разходите за производство, доставка, дистрибуция и т.н. От доходите може да зависи само обема на търсенето. То влияе на цените, но само докато е изгодно на търговеца да продава. 

 

В случая, цените на застраховките в дългосрочна перспектива винаги ще зависят от сумата на изплатените (и прогнозата за предстоящите за изплащане) обезщетения. Вие може и да имате ниски доходи, но никой не може постоянно да Ви продава застраховки под себестойност - иначе от търговец се превръща в спонсор, а в последствие  от застраховател във фалирал застраховател. 

 

nikipsh
снимка на nikipsh

Под коя себестойност:  за 2018 при очаквани приходи от ГО 1 милиард лева ще се изплатят около 350 милиона щети. Приблизително 700 милиона печалба за застрахователните компании. Ако са им малко за круизи, премии и яхти , може и себестойноста да е малка.

цените на стоките са в корелация с разходите за производство

 

Е да де .... основния разход в производството е цената на труда. При 8 пъти по евтин труд се очаква цената на продукта да е поне с 4 пъти по ниска цена на стоката ....

Обещетенията които плащат застрахователите се присъждат като се отчитат доходите на пострадалото лице живеещо в България а не в Германия ....  

Apolitichen

"Колеги адвокати, искате да убиете кокошката",

Колеги застрахователи, искате да ви избяга кокошката с тия лъжи. Научете се да я прикътвате. Ако снася по едно яйце без да чупи чуждите, не искайте от нея второ яйце. И без отстъпки за чупещите чужди яйца, фирмени и държавни автомобили.

 

mick

С една дума демокрация. Кучетата си лаят керванът си върви. Вълци и овце седнали на една маса и гласуват.. ето това е демокрацията.

don_banani

ГЕРБ знае ли, че е най-тъмно преди изгрев?... сега е най-тъмно, ма няма да се притесняват ?

Zmeja

Ще правят ли КБЗР (Комисия по банково и застрахователно регулиране ) по подобие на КЕВР?

anarhia

...искате да убиете кокошката"

 

 Явно става въпрос за някаква особено ценна кокошка. Може би тази кокошка снася златни яйца. В чий ли полог се снасят тези яйца? Кой ги мъти? Какво се излюпва от тях?

генек

Нищо - пари - пари прим - избори - къща, остров, сметки...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

inventus

Също така може да се каже че при тези обстоятелства падането от власт на шайката е неизбежно.Само не знам кой ще разчисти след тях купчината фекалии под формата на калпави закони които ще останат?

ГАМЕНЧЕТО

Беше време кога Волен ни разказваше че банкерското лоби плаща по 200 хил лв заплати на депутати за да лобират за тях, друго подобно лоби са застрахователите ма Волен веке не е същия човек.

Били

Както са казали в една империя - "Да го духат бедните".

      Какво стана с есенното увеличение на гражданската отговорност. Най-вероятно им се видя малко. Логиката на гробарката е желязна. Излиза, че плачем и се притесняваме за милите щетоводители. Щели да фалират. Е, Олимпик фалира. И какво от това? 200 000 гризнаха дръвцето. Сега, за да не се повтарят такива грешки, ще се увеличи премията, за да се натрупат няколко милиарда.

      Докога ще се афишира и спекулира с информацията, че видите ли в някоя западна държава била такава цената? Да, така е, но в същите тези държави например ДДС за храни, лекарства и други стоки от първа необходимост е минимален или липсва. Да, обаче управляващите не се интересуват от това.

     Нищо не се прави с разум при изготвяне на закони, правилници, наредби и т.н. Кола със свидетелство за съдимост и бележка от КАТ, че не е извършвала нарушение!?!? До тук ли стигнахме?

    НЕНОРМАЛНОООООООО! 

Страници