Quantcast
Пиперо, ягодите, аспержите* | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

45 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пиперо, ягодите, аспержите*

 Политиците са буфосинхронисти. Не са “циркаджии”. Цирковите артисти ни карат да гледаме със затаен дъх летящото салто от трапеца и да се смеем с клоуна.

“Тестът патица “The duck test   е на WASPs (White Anglo Saxon Protestants). Той гласи: If something looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, it is a duck. В Катуница целият ни род търгуваше с Англия. Ако българските ягоди са по-едри, по-ароматни, по-нежни и по-сладки от английските, те стават за по-хубав strawberry jam, ягодов конфитюр, от английските.

Дядо ми Илия, синеок планинец от родопското селце Югово, яздил до Цариград, донесъл в пояса си коренчета на градински ягоди и тръгнал Very brisk business с англичаните, които правели българските ягоди на strawberry jam. Баща ми следвал химия в Гьотинген, немците го научили как да произвежда един прост бързо изветрящ консервант от серниста киселина, преминаваща в калциев бисулфит. Хиляда пъти повече български ягоди тръгнали в бурета с ягодов пулп за Англия. Едно от околните села се преименува на Ягодово. Даже бащата на академик Сендов, умен асеновградчанин, се включи в ягодовия бизнес. Само дивите горски ягоди били по-ароматни от дядовите.

Сега в Англия внасят ягодоберачи от Румъния и България и вместо Very brisk бизнес с анrлийски конфитюр от ароматни български градински ягоди пластмасови ГМО ягоди, миришещи на картофи.

Колежаните в Пловдив бяхме internes et externеs, ние денонощно, външните си спяха вкъщи. Но бяхме заедно и в неделя на “движението”, където се разхождаха пловдивските гаджета.

Падретата, “ле бон фрер”, преди да ни пуснат в “конже диманш”, ни оглеждаха педантично дали сме bien vetus et bien cires, без прашинка по сините блейзъри, обувките - ваксани до блясък, фуражката -  с емблемата на колежа, леко килната странично, не вирната “като на пиян английски моряк”, нито нахлупена като каската на “un soldat Boche” (германски войник). Шовинизъм. Бях имал гувернантка немкиня, много мила фрау. Когато ме закачаха дали съм френски, немски или английски възпитаник, аз stoneface, с каменно лице казвах: Български невъзпитаник. Други въпроси? Нахално отговарях, ама те пък защо се майтапят с мен.

Учебниците ми бяха великолепно илюстрирани и написани, но неподписани. На последната страница само емблемата на йезуитите и тайнствените букви AmDg - Ad maiorem Dei gloriam (Всичко за върховна слава на Бога).

“Ваше благородие, госпожа Удача, Для кого ты добрая, а кому иначе?” За да е добра с вас тази госпожа, трябва да сте по-далновидни от дядо ми Илия. Той като разтоварил каруцата с ягоди за кухнята на двореца в Кричим, княз Фердинанд ги опитал, казал М-м-м-м! М-м-м-м! и дал на дядо един златен наполеон. Дядо се почувствал велик, пишели му името в учебниците по градинарство, обул елегантни цървули от щавена кожа и потури не от шаяк, а от английски шевиот. Засадил и аспержи, казваше им шпарги. Занесъл ги в дворцовата кухня в Кричим. Фердинанд му дал още един златен наполеон. Ама в двореца колко ще изядат, трябва износ. Разгеле, фирмата Тевекелиев, от 1903 г. придворен доставчик, направила в Кричим фабрика за стерилизация. Германски помпи изсмукват въздух, плодът или зеленчукът завират при понижено налягане и се запазват естествените витамини и аромати. Колкото по-нежен е зеленчукът, примерно аспержите, толкова по-ниска точка на завиране трябва. От деца знаем, че водата завира на 100 градуса по Целзий на морското равнище, в планината при по-ниска температура, в домашните pressure-cookers при по-висока от 100. Проста работа. Дядо запретнал ръкави и … цех, клинична хигиена, износ във Франция на аспержи, кокетно подредени във високи стъклени бурканчета. Проста работа.

Ала политиката не е проста работа. 1914-а !!! Първата световна война. La Grande Guerre Quatorze-Dixhuit. За която Ерих Мария Ремарк написал “На Западния  фронт нищо ново”.

Но за дядо било ново. Гръм от ясно небе. Той тъкмо зарибил французите да ядат несравнимите тракийски “спаржи”, те престанали да ядат всякакви аспержи.

След патриотичен призив на френските вестници французите се зарекли да ядат само “les asperges de pauvres“. Аспержите на бедните. Сиреч варен праз, за да проявят солидарност с френските войници, страдащи от “trench foot” в наводнените окопи. Войната се проточила, станала позиционна и оттук заглавието на Ремарк “На Западния фронт нищо ново”.

Огорчен от провала си, дядо се качил на горния чардак и така се напил, че паднал от чардака. Разбил си главата в калдъръма от едри речни камъни и оставил баба ми Тинка вдовица, синовете и дъщеря си без баща. Туй то. Един живот.

 

PS (Post Scriptum in extenso):

Въпреки нерадостния край не е мрачна писаницата, която написах за дядо. Той изживял “Един живот”, своя живот, от ягодовия триумф до асперженото падение.

 

* пиперо

“Дилмано Дилберо, кажи ми как се сади, сади пиперо”

 

* ягодите

Strawberry Fields Forever

 

* За аспержите няма песен

Понеже православните християни възпяват само красивото/хубавото

 

DI Copyright

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

до нови срещи

Ad maiorem Dei gloriam (Всичко за върховна слава на Бога).

 

"For the greater glory of God."

до нови срещи

ДраганOхридски
23 Авг 2014 18:09
Мнения: 84
От: United States Minor Outlying Islands

Според "Речник на крилатите фрази" от Ерик Партридж*, изразът „на Западния фронт нищо ново”, станал заглавие на едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, е подсказан и заимствуван** от заглавието на Верешчагиновия триптих „На Шипка всичко е спокойно”. Авторът подробно, доколкото е възможно в рамките на речник, разказва за произхода на фразата - Натисни тук: 

http://old.segabg.com/replies.php?id=244320&v=5359185#id_5359185
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Eric Partridge, A Dictionary of Catch Phrases from the Sixteenth Century to the Present Day, многобройни издания от 1986 до наши дни.
** suggested by, prompted by в оригинала.

генек

И защо взеха да крият есетата?

За ДИ - ?

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

 

Sine_metu

Сега в Англия внасят ягодоберачи от Румъния и България и вместо Very brisk бизнес с анrлийски конфитюр от ароматни български градински ягоди

 

Трябва някак да се разберете с Хърсев. На дуел ли, как ли

Той в съседна статия доказва, че мястото на българските берачи е в Англия или където щат, само да не се връщат тука. Никогиж.

За да може на мястото им бизнесът да складира данни и да прави семинари и компоти. За толкова благородна цел, държавата даже била длъжна да му подари селата.

Та вижте да уредите малкия спор

maestrata

Ако зажалиш някой ден!Майсторе-???

Devil

Абе не знам за тези ягоди и аспержи, ама в Калифорния(още Алеко го споменава) ми се събраха очите - ягодите като от калъп и определено изглеждат зелени, ама като ги вкусиш - няма такъв аромат и такава сладост - неестествено, плашещо. Дините също - абе не се ядат от захар. В Хавай пък най- ароматните и сочни ананаси и банани. Рекох си - ето на, има голямо значение мястото. После се оказа, че една мултинационална корпорация правила специални канали и пускала в тях някаква адска химия, за да стават в пъти по-бързо и по-сладки плодовете. Пробив-авария, химията изтече и увреди земята. Осъдиха корпорацията да заплати милиони, ако не и милиарди за възстановяване на щетите и за неимуществени вреди. 

Елате ни вижте

А в моето село правехме пулп за Австрия.

Атракцията на децата и гордостта на селото.

Тридесетте години на м.в., дядо ми с няколко  други  съселяни основали Кооперация, акционерно дружество. Дядо ми бил социалист, за другите не знам.

По онези  години намират и пазар в Австрия за производство на полуфабрикатна заготовка на плодове и зеленчуци, наречена пулп, и започват производство и сътрудничество с Австрия.

След Девети, Кооперацията продължава да работи, и беше една от петте или шест самостоятелни кооперации в България, със собственна валутна банкова сметка. И съответно достатъчно богата.

76 година я обединиха със Районната ПОТРЕБИТЕЛНА кооперация, на създадената вече тогава Селищна система.

Нашият т.н. Селкооп беше по-богат от РПК на цялата Селищна, но такова беше решението „от горе„

И през всичките години, на съществуването на нашата Кооперация, всяко лято „Пулпът„ работеше.

Отваряше в началото на май, с подготвителна работа, и в края на същият месец започваше с вишните. После  бяха кайсиите, корнишоните, лукчетата, чесънът. Да се почистят, претеглят, да се поставят в бурета и залеят със слаб р-р на серниста киселина. И цяло лято чукът на бъчваря, затварящ буретата ехтеше в махалата.

Септември месец идваха тировете от Австрия и товареха готовият пулп.. 

Така беше от 30те години на ., до 90те години на м.в.   Седемдесет години сътрудничество  с Австрия.

Не знам коя точно година от деветдесетте  спря „Пулпа„, а Кооперацията не след дълго фалира. Или я фалираха.

Хората още питат какво стана и защо.

А на мястото на „Пулпа„ - сега има само бурени.

Нашият пулп, устоял на румънска окупация, на Голямата война, на фашизъм, на комунизъм, не можа да устои на демокрацията.

Някак така.

 

аванти дилетанти

От дългия разказ (да приемем, че е автентичен) не стана само ясно какво точно наричаш "демокрация". А за пулпа замислял ли си се, че причината може би е в нарастналите изисквания след 70 г. непроменяна дейност?  Например забрана за употреба на сярна ("серниста" не е ли на руски?) киселина като консерватор, необходими инвестиции след 70г., които със сигурност не са направени. Хигиенни изисквания след като Австрия влиза в ЕС, навлизането на други конкурентни производители, като Китай например и други реални икономически причини, които нямат пряка връзка с това, което наричаш "демокрация"? Впрочем системата "кой" има повече прилика с путинова Русия, отколкото с истинската демокрация в развитите западни страни.

Или може би обяснението е във "валутната сметка"   Питал ли си какво е станало с тази сметка и активите на кооперацията. Да не излезе, че кооператорите (или точно определен кооператор) сами са ликвидирали предприятието, за да присвоят активите?

Sine_metu

Вт., 06/11/2018 - 23:37 (нов)

Елате ни вижте

 

Хората още питат какво стана и защо.

 

Хората да не питат повече. Всичко е ясно.

Ами да си спомнят какво е станало в Русия на днешия ден преди 101 години. Явно друг начин да се разговаря със самозабравили се феодали няма

Елате ни вижте

Какво станало в Русия на днешният ден преди 101 години, никой не го отбелязва.

В момента на Ч. площад върви  Парад в чест на 77 годишнината от  Военният парад 1941 година.

„За Родину! За Сталина!„

Аз поне, така го разбирам.

 

Sine_metu

Вт., 06/11/2018 - 23:37 (нов)

Елате ни вижте

Дядо ми бил социалист

 

Па моя, дето го помня, имал кланичка, разправял съм за нея, и два магазина. Значи бил капиталист. И комунист. Все казваше "Който дава на бедните, дава Богу назаем". Сега знам, че това е християн- демократично разбиране, но християн- демократи у нас немало и тогава, както и днес. Значи - комунист. Мразеше партийците.

Щото вземали, а дедо даваше. Дал на едного пари за коне и файтон, щял да ги връща с возене. Ама го било срам да се вози, та човекът два пъти ги откарал до Рилския манастир и дедо опростил. Другиго назначил в магазина, ала хранел и още седем души от родата му. Иначе немало да преживеят войната, а дедо останал сирак от предишната.

Жена ми имаше "червен" дедо, бехме големи приятели. Бил поп. До Девети правил кооперации, после текезесета. Пенсионирал се директор на малък завод. И такива неща имаше по селата. И той недолюбваше партийците. Като Джимо знаеше френски и все повтаряше "L'etat, c'est moi. Merde. Мамка им"

Минал оттук

?

Adolff

Strawberry Fields Forever" - не беше ли песен за едно сиропиталище в Ливърпул? Отвратително място,между другото.

'mnamna

Не Панчо, а сина му Сашо Владигеров направи тия вариации по "Дилмано..." Нищо де, Милчо /Левиев/ също прихвана. А Strawberry Fields Forever е за едно друго нещо. Нейсе, ДИ буди...

Mrx

Колежаните в Пловдив бяхме internes et externеs, ние денонощно, външните си спяха вкъщи. Но бяхме заедно и в неделя на “движението”, където се разхождаха пловдивските гаджета.

 

Ей туй движението (гезмето) в провинвцилните градове беше голяма работа. Тогава нямаше телевизия да кличиш цяла вечер пред теливизора, а излизаш на главната улица и се разхождаш, заедно с приятели. Разхождат се и момичета. И ти се закачаш с тях. Правиш няколко тигела напред и назад по улицата.  

 

За която Ерих Мария Ремарк написал “На Западния  фронт нищо ново”

 

И Ярослав хашек написа "Храбрият войник Швейк". Тези 2 книги дават двете страни на тази война, първата огромните жертви, втората цялата глупост на войната, която основно се води между трима братовчеди: английския крал, руския цар и германския кайзер. Ако се търси някакъв смисъл на тази война, той, че доведе до премахването на 4 полу-феодални империи: Руската, Турската, Германската и Австро-унгарската.

 

Дилмано Дилберо, кажи ми как се сади, сади пиперо”

 

Ха, ха, по тази песен Панчо Владигеров написа пиеса за пиано.

Елате ни вижте

ПСВ премахнала четири империи.Похвално.

Затова пък, останали да благоденстват Английската, холандската, белгийската, френската  империи.

Но те не били изостанали и полуфеодални, а прогресивни, модерни империи.

Та до сега.

А къде е разликата?

аванти дилетанти

За руската империя не си прав. Тя не беше премахната, а се трансформира в СССР, с още по-големи имперски амбиции. За последвалите трансформации да на говорим.

аванти дилетанти

.

аванти дилетанти

Като истински русофил виждаш треската в окото на другите, но не и гредата в собственото си око.

А разликата тогава, както и сега е, че бившите колонии на Франция, Англия и пр. искат да остават в "империите"- индивидуално или колективно, а всички бивши колонии на Русия правят всичко, за да избягат от нея. Сигурно този факт има нещо общо с модерността и прогресивността на първите и полуфеодалността на втората. Защо обаче "полуфеодалност". Феодалността там си е цяла.

stifen

Марксе, добре си го чел маркса, ама не си го разлар. ПСВ довежда до смяната на Германската Империя с нацисткия Хилядолетен Райх, Руската империя се превръща в болшевисткия ГУЛАГ, а перлата на цивилизована Европа - Дунавската Империя е унищожена от завистливата и злобна Франция. Същата тази злобна и отмъстителна Франция унищожава възкръсналата Българска Империя - като отмъщения за победите на канасюбиги Омуртаг над Шарлеман, на цар Калоян над Балдуин фландърски и за победите на доблестната Българска армия на Солунския фронт   -  отмъсти си чрез Ньой

Заиграчка
снимка на Заиграчка

Не е мрачна писаницата за един живот. Хубава е, майсторе❄️

'mnamna

? и колко знавци???

 

blackthorne

Наскоро в една книга попаднах на твърдение, че йезуитите практикували наблюдение и изчакване за да разберът как гледа Бог на даден казус.

аванти дилетанти

Каква е идеята на тази ода за ягоди и аспержи (абсолютно безвкусен зеленчук)? Освен за пореден път да бъдем осветени за "благородния" произход на агента-нарцис.

Елате ни вижте

Аз пък ги погледнах като цвят - зелено, червено бяло.

Колко държави има с този триколор?

Кое ги обединява.

аванти дилетанти

А ако ги погледнеш метафизично и цвят няма да имат. За триколЬор да не говорим.

Елате ни вижте

?

аванти дилетанти

А ако се върнем в реалността на цветовете, те ни обединяват трикольорно с най-популистките, мафиотни и корумпирани държави. Хубава компания. Какво те тегли натам?

Елате ни вижте

Само любопитството. Нищо друго.

А и от известно време все се препъваме в едно черно слънце..

аванти дилетанти

Черни слънца няма. Това е нонсенс. Да ме прощават писатели и социолози. Има черни дупки и една такава е русофилството. В нея сме падали през 1860, 1876, 1879, 1885, 1886, 1914, 1916, 1925, 1944, 1989 без претенции за изчерпателност на списъка.

Страници