facebook
twitter

Вие сте тук

27 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Каракачанов отмени собственото си решение за ремонт на Су 25

Красимир Каракачанов е отменил в петък заповедта си, с която избра беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" за изпълнител на поръчката за ремонт на 14 бойни самолета Су-25, съобщи вестник "Дневник". Министърът на отбраната е направил това заради неяснота около офертата на беларуската фирма. В нея се посочвало, че тя важи само при цялостен ремонт на самолетите, а не за отделни части. Вестникът коментира, че най-вероятно Каракачанов не е забелязал първоначално неяснотите.

Първоначалното ценово предложение на единствения участник в процедурата беше за 132 484 980 евро (без ДДС) според доклада на комисията по търга в Министерството на отбраната. Това са близо 260 млн. лв. без ДДС, или почти 311 млн. лв с ДДС. След преговори е постигнато намаляване до 73 665 500 евро без ДДС или 144 053 074 млн. лв без ДДС. "Настоящата оферта за отстъпки е валидна при сключване на договор за изпълнение на цялостни услуги — възстановяване на летателната годност на самолета с извършване на доработки и ремонт на всички негови компоненти, а не и за отделни работи/доставки (ремонт на самолета, доработка, ремонт на двигателя и др.)", цитира частта от офертата Каракачанов. Според него това "предложение в своята същност създава неяснота във волеизявлението на участника". Каракачанов връща доклада на комисията с указания да бъдат проведени нови преговори с "558 Авиационен ремонтен завод".

Към статията във в. СЕГА
nibbler

Няма да слуша ли? Следващия път ще му изкарат и фактурите за продажбата на паспортите. Така всичко върви по план, следваща точка - нарязването им за скрап на тия льоши, льоши, евтини руски самолети и накрая победа на евротъпанизъма, който идва на крилете на Ф35, дам, звездите ми го говорят, и всички ще сме щастлифти. 

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Националпеликаните се оказаха по-хищен вид и от гигантските пирани. 

ПГеоргиев

Сега, мотивите на Каракачанов са изсмукани от пръстите. Просто е търсил повод и начин да откаже сделката, защото за цената много се разсмърдя.

КВР или Капитално Възстановителният Ремонт по същността си е цялостен ремонт на авиационната техника. Това значи, че самолетът се разкоства така, че остава само корубата. Махат се приборите, агрегатита, системите дори и окабеляването и се започва от нулата, след като се направи дефектоакопия на планьора. Отделно се ремонтират и двигателите.

Така че при КВР не може да се иска ремонт и възстановяване само на отделни прибори или елементи,  защото това влиза в противоречие със същността на ремонта.

Защо руснаците от "Сухой" не са предложили оферта не стана ясно от изявленията на министъра, но вероятно сме били "посъветвани" да ги изключим като кандидат още при изпращане на запитване.

Добре поне, че не ги ремонтирахме в Полша или някъде в Азия, или Африка.

Spandex Opener
снимка на Spandex Opener

Тез самальоти са съвецко-цоциалистически отживелици..до кога ще ги дъвчат в мамковината ??

Душко

ПАРИ НЕМА бате ! 

А за Брацки Целувки нема самальоти...

Мъка ...

rorik

Значи офертата била за основен ремонт , а ние  искаме само ремонт на детайли???

Значи Каракачанът се съгласил само за ремонт на детайли да плати тази цена , а хората му предлагат основен ремонт на тази цена ??

Съвсем се обърках.

Нашенец

То при тия управляващи няма как де не се обърка човек на мислите им. Те самите не знаят какво говорят.

 

аванти дилетанти

Някой може ли да ми обясни за какво са ни 15 изтребители-бомбандировачи. Кого ще бомбандираме? И като го бомбандираме после какво ? Или целта е да се пълнят гушите на руснаците. Или като е Белорусия, та не е същото.

nibbler

Пилотите да стават овчари и така, щото студентите предпочетоха да забягнат в чужбина, вместо да изпълняват мъдрите му банкянски повели, ей затва животновъдството ни е в катастрофално положение. 

geo_19

Нито са изтребители нито са бомбаНдировачи... Най ми били щурмоваци:

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83-25

Пиркс
снимка на Пиркс

Как кого бе, аванти-манти?!? Москалите, когато ни нападнат. С баНбони! 

inventus

Аванти! Това само името му е бомбардировач.Самолета предназначен за непосредствена поддръжка на пехотата както и за борба с танкове. Бронирана кабина. Само за тази екстра си струва парите за ремонта. Няма други такива на пазара. Американският аналог А10 Тъндърболт ако се не лъжа не може да му се мери на параметрите изобщо.

protor

Защо руснаците от "Сухой" не са предложили оферта

Санкций ради животворящих  ?

 

Братя Стругацки

Ами не са нужни бомбардировачи, то като гледам вицето трябва да се закупят не изтребители, а нещо от рода на Ан-225 Мрия, че с тия си килограми няма да мога да го евакуират, като стане напечено. А ще стане напечено, като им гледам как се водят по чужд акъл. 

ПГеоргиев

Колега, Су-25 не са изтребители-бомбардировачи, а щурмови самолети, чиято цел е огнева поддръжка на сухопътните войски и борба с бронираната техника на противника или с живата му сила.

Същата задача изпълняваха щурмовите вертолети Ми-24, но ние бяхме ларж и от 43 бр. ги съкратихме на 22, а после и на 12, за да стигнем до сегашните 2 броя.

В съвременните бойни действия срещу какъвто и да е противник, СВ не могат без въздушна подкрепа.

Щатите имат A-10. Руснаците изпълняват програма по модернизиране на техните Сушки до Су-25М.

А ние може да поддържаме пехотата с мотоделтапланери.

Седем с един...

Само за сведение, последната модификация на Су 25 е Су 25ТМ (Су 39) с доста подобрения, отчитайки опита от афганистанската война и с възможност за използване не само за борба с танкове, но и с други наземни и морски цели, както и възможност да води въздушен бой, като за целта е монтирана и радиолокационна станция.

Mастар

US Airforce използва не само А-10, ами и други играчки. 

Срещу противник, въоръжен с ПЗРК, Су-25 е пътник.

Опитът и на Украйна, и на Русия е показателен.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Още по-показателният опит от Сирия показва, че мастарът ти е много крив.

protor

Срещу противник, въоръжен с ПЗРК, Су-25 е пътник.

Срещу противник, въоръжен със зушка и джапанки, тоже. 

ПГеоргиев

Щурмовите самолети и вертолети са най-уязвими за ПЗРК, защото летят на малка височина и с малка скорост.

Затова са снабдени с топлинни ловушки и системи за объркване на ИЧГ за самонасочване на ракетите. 24- ките имат т.н. "чушкопек" - СОЭП "Липа", която с помощта на ксенонова лампа и въртящ се отражател, създава около вертолета импулсен поток от непрекъснато преместващи се ИЧ лъчи и обърква главата на "Стингер"-а.

Но в края на краищата няма пълно щастие.

Mастар

"Stinger"-a в Афганистан е имал ИЧ и УВ канал. В единият самолетът "свети", в другият засенчва светенето на атмосферата. 

Това му е позволявало да се бори много ефективно със всякакви смущения. 

Сега какво има не съм се интересувал, ама може и да са го усъвършенствали, за изминалите 30 години. 

Manrico
снимка на Manrico

Болшинството забрави как разпалено обясняваше, че СУ 25 е и пълноценен изтребител, може да се вдига до 10 км и да сваля Боинги.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Фалшиво фалцетене.

Су-25 може да се вдигне до 12000 м и може да изстреля ракета ВВ по транспортен самолет, дори и Боинг, но не е пълноценен изтребител и не може да се справи с пълноценен изтребител.

Понеже нечии глави са пълни с тъпи оригиналности, плещят само глупости.

ПГеоргиев

Загубите на вертолети в Афганистан са около 330 броя. Делът на "Стингер" е малък, защото първото му използване е през 1986, ако не ме лъже паметта. Същата 86 г. спецназ на ГРУ залавят две тръби "Стингер" с все документациите и инженерите създават ефективно противодействие.

Първите модификации на Ми-24А са били с единично управление, а операторът в предна кабина само е стрелял. Муджахедите са се изхитрили и са дебнели по склоновете на планините. Когато прелети ниско 24-ка, са се целили в пилота със стрелковото оръжие. Въпреки, че е без поражение, вертолетът се е разбивал, защото не е имало кой да го управлява. По-късно Ми-24Д се прави с двойно управление и операторът става и пилот.

 

ПГеоргиев

В Афганистан Су-25 е бил страшно оръжие, по думите на самите муджахеди. Най ги е стряскал шума от двигателите.

Под крилото на самолета се закача контейнер на сдвоено 23- милиметрово оръдие ГШ-23. Самолетът атакува позициите на муджахедите и излиза от атака в набор на височина. След подобна атака чалмите изкачали от укритията и започвали да пуцат с калашниците по отлитащия самолет. Да, ама руснаците се изхитрили и закачили още едно ГШ, само че обърнато назад. И, когато муджахедите изскчали след атаката, мислейки, че всичко е минало, пилотът откривал отново огън. УжасТ какой то.

Сушката си е много добра. Поради липса на други, да си ги модернизираме и ще ни изкарат поне още 20 години.

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Ремонта струва колкото 1 бр. Ф 35

***

Афганистанците са гепили емблемата на Балкан и името на езерото Ариана в Борисовата градина.

 

http://socbg.com/2016/10/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BE.html

 

https://www.flyariana.com/

 

И Мадарския конник

Може да си мислят че сме 1 народ и могат да вземат без да питат.

 

https://www.vesti.bg/novini/nalozhenite-hipotezi-za-proizhoda-na-bylgarite-se-propukvat-smiata-iranistyt-doc.-d-r-ivo-panov-1272599

 

***

 

Снощи пак е имало изпълнения над Черно море между американци и руснаци.

Руснака пуща форсаж за да пърли американеца както с газова горелка се пърли пиле.

 

https://m.youtube.com/watch?v=t42uYTM0E6M