facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Парламентът отказа да съгласува лобисткия закон за горивата с Еврокомисията

България е заплашена от поредната наказателна процедура от страна на Европейската комисия, след като вчера депутатите отказаха да пратят спорния проектозакон за регулацията на пазара на горива за съгласуване в Брюксел. Такова предложение направиха депутатите от НФСБ, чийто лидер е вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти” Валери Симеонов. Той остро възрази срещу приемането на проекта с мотива, че е лобистки и е в полза на едрите търговци. Предложението да се поиска нотификация от ЕК обаче беше категорично отхвърлено от останалите парламентарни политически сили, включително другите две формации в „Обединени патриоти” – ВМРО и „Атака”.

Христиан Митев от НФСБ изтъкна, че финансовото и икономическото министерство са посочили в становищата си по законопроекта, че е необходимо да се прецени дали съответства на правото на ЕС. Той предложи влизането му в сила да се отложи до получаването на положителна нотификация от Еврокомисията. „С подобно предложение имаме някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и данъкоплатците, на които ще се наложи да плащат отново заради грешки, които допускаме тук”, обобщи Митев.

Предложението беше категорично отхвърлено от Емил Димитров-Ревизоро - депутат от гражданската квота на ВМРО и основен поддръжник на новия закон. „Нито един уред на пристанищата, където се зареждат горива, нито един уред на рафинериите, на данъчните складове, на бензиностанциите, във фабриките за цигари и алкохол, не е нотифициран. Много лесно е да се заиграем с огъня, да кажем, че всички тези уреди може да не функционират, докато не дойде нотификация”, заяви Димитров. Той прехвърли топката на икономическото министерство, което щяло да разполага с време до края на годината, за да реши въпроса с нотификацията, тъй като нормативният акт влиза в сила 6 месеца след обнародването му. „Нека да не намесваме темата нотификация, която стои от години, защото в противен случай може целият едър бизнес, който е вложил около 300 милиона за уреди, да каже, че е могъл да ги вложи за нещо друго по правила, които не са нотифицирани. Да не се заиграваме с чувствата на хората излишно”, завърши Димитров.

Опонентите му контрираха, че това означава директно да не се съобразим с европейското законодателство. „Това би означавало да мислим за излизане от ЕС или изобщо да не се съобразяваме с неговите регламенти. Няма заиграване, има прилагане и спазване на тези европейски правила”, заяви Христиан Митев.

В закона се въвеждат високи изисквания за уставен капитал на търговците на едро - уставен капитал или активи за поне 1 милион лева. За търговците на дребно сумата е 20 000 лева, но за всеки един обект. Освен това фирмите ще трябва да предоставят обезпечения от 20 000 лева за търговците на дребно до 500 000 лева за търговците на едро като гаранция срещу евентуални техни бъдещи нарушения.

САНКЦИИ

Вчера депутатите приеха окончателно и финалните текстове на новия закон, включително санкциите при неспазването му. От 25 000 до 250 000 лв. ще варират глобите за лица, които търгуват, съхраняват или транспортират горива без регистрация, извън нейния обхват или в нарушение на условията й. При повторно нарушение наказанията скачат двойно – от 50 000 до 500 000 лв. Нефт или нефтени продукти, превозвани от лице без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са. Ще се конфискуват и ползваните за целта превозни средства и други съоръжения.

Към статията във в. СЕГА
mamut

и кой точно регламент е нарушен? Изобщо г-н депутата не знае ли че  европейските регламенти са  над вътрешните закони на съответната страна и са задължителни за общността, при противоречие между регламент и закон върховенство има регламента. По ниското ниво е директива. Та точно кой регламент и директива е нарушен, МФ не знаят ли?

Самата нотификация знаят ли какво означава? Това е уведомлението по някаква мярка до ЕК от страна на България, ЕК излиза с решение дали тази мярка е допустима или не.

Отделно когато в някой закон се вмъкват/вписват изисквания  от директива, то тогава държавата пак  уведомява(нотифицира) сътветната генерална дирекция на ЕК със променения закон, т.е. ето ние сме приложили директивата в съответния закон.

 

Интересно ми е, този закон точно за какво по кой регламент или по  ДФЕС ще го нотифицират? Моля редакцията да  зададе  този въпрос

-на министерство на икономиката

-на  финансите

-на депутат предложил това?

Да допълня, производство и търговия с петролни продукти/горива    е най -малко регулираната дейност в сферата на енергетиката, за разлика от електроенергията или природен газ.

Диагностик

Ето какво обсъждат родните парламентарист, когато не са в пленарната зала. Не е учудващо, след почивките се връщат преуморени:

 

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/20...

×