facebook
twitter

Здраве

Защо да растеш на село е здравословно

автор
Дейли Мейл
802
 Pixabay

Децата, отгледани на село, имат по-добро психично здраве като възрастни, сочи проучване, направено сред близо милион жители на Дания. То е установило, че подрастващите, които живеят в зелени площи, е 55% по-малко вероятно да развият някаква форма на психично разстройство по-късно през живота си.

Природата и откритите пространства в провинцията помагат за изграждане на по-сплотени общности и подтикват хората към повече физическа активност, смятат авторите. Това пък подобрява когнитивното развитие на едно дете, което пък има положително влияние върху психичното здраве.

Проучването е на университета в Орхус в Дания и е водено от д-р Кристин Енгеман от факултета по бионауки. При него са използвани сателитни данни между 1985 г. и 2013 г., с които са определени зелените площи около домовете на близо 1 милион датчани. След това информацията е сравнена с риска от развитие на една от 16 различни психични болести, включително шизофрения, анорексия и депресия. Резултатите сочат, че хората, които са отраснали, заобиколени от природа, са с по-нисък риск за психични болести дори след като се вземат предвид социално-икономическият статус, урбанизацията и фамилната обремененост. 

"Имахме възможността да ползваме огромно количество информация от датските регистри, освен всичко друго и за местоживеене и диагнози, и да ги сравним със сателитни снимки, които показват зелените площи около дома на всеки от тези хора, когато е бил дете", обяснява Енгеман. "Изводът е, че вероятността от развитие на психично заболяване намалява с увеличение на времето, прекарано в обкръжението на зеленина във възрастта от рождението до 10 години", допълва тя. 

Затова животът и досегът с природата в детството се смята за все по-важен, а доказателствата, че естествената околна среда има по-голяма роля за психичното здраве, отколкото се смяташе, растат.

Шумът, замърсеният въздух, инфекциите и лошият социално-икономически статус увеличават риска от психични заболявания, сочи още проучването. Затова и според авторите при градоустройството трябва да се предвиждат повече зелени площи.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1042 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

500 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

193 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×