Quantcast

Медия без
политическа реклама

Във вторник ще е ясно намалява ли се ковид карантината

12 Авг. 2022
Асен Меджидиев

Анонсираното по-рано скъсяване на ковид карантината за някои групи все още не е доуточнено. Днес служебният здравен министър Асен Меджидиев съобщи на пресконференция, че обсъждането с експерти на този въпрос ще се състои във вторник. „Ще се постараем да намалим времето на карантина. Смятам, че тя трябва да бъде намалена. Ще се опитаме ваксинираните да получат по-кратък период за изолация”, каза той.  В обсъждането ще участват доц. Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, д-р Данчо Пенчев, представители на експертните съвети по имунопрофилактика и вирусология.

Някои европейски страни намалиха карантината. Но Меджидиев описа проблема у нас: "Държавите, които намалиха карантината, имат над 70% ваксинация. При нас ваксинационното покритие е около 30%". Все пак идеята е на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест -  ако е отрицателен, да се преустанови карантината на съответния имунизиран човек.

Служебният министър представи и приоритетите пред неговия екип - подготовка на евентуална нова ковид вълна, изготвяне на механизми за остойностяване на лекарския и сестрински труд, превенция и профилактика на детското здравеопазване, както и работата по проектите, влизащи в Плана за възстановяване. Меджидиев съобщи още, че от следващата седмица започват проверки в болниците в страната.

 

Още по темата