Quantcast
ООН: Пандемията доведе до ръст в употребата на наркотици | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

ООН: Пандемията доведе до ръст в употребата на наркотици

275 млн. души по света са употребявали наркотични вещества през 2020 г., сочи докладът
631
 Pixabay
Канабисът остава най-разпространеният в света наркотик

Почти 275 млн. души по света са употребявали наркотици през 2020 г., като 36 млн. от тях са страдали от различни видове разстройства заради наркозависимост. Това се казва в "Световния доклад за наркотиците 2021", представен днес от Службата на ООН по въпросите на наркотиците и престъпността

Докладът излиза в навечерието на 26 юни, когато ще бъде отбелязан Международният ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и незаконното им разпространение.

В него се изтъква, че през 2019-а от употреба на наркотици са починали 494 000 човека. А също така, че за десетилетието 2010-2020 г. употребяващите наркотични вещества хора по света са се увеличили с 22%. Прогнозите са, че към 2030 г. броят на хората, приемащи наркотици в световен мащаб ще се увеличи с нови 11%, а специално в Африка - с 40%, заради нейното бързо нарастващо и предимно младо население. 

 

Разпространение на наркотиците и смъртност

В повечето страни по света през 2020 г. е отчитат, че в периода на пандемията от COVID-19 е имало ръст на употребата на канабис и немедицинско използвне на фармацевтични препарати. Около 5.5% от световното население на възраст между 15 и 64 г. е опитало наркотично вещество поне веднъж през последната година. 

Най-разпространените наркотици са били канабисът, опиоидите (хероин, морфин, опиум) и кокаинът. Сред тях най-опасни са опиоидите, чието предозиране често води до смърт.

Докладът посочва, че през последните 24 години употребата на канабис се е увеличила 4 пъти в световен мащаб, а броят на непълнолетните, които го възприемат като вреден, е намалял с 40%.

Около 11 млн. души в света пък си инжектират опиоиди, а половината от тях са заразени с хепатит С, което води до сериозни здравни последствия. 

Както се отбелязва в доклада, смъртността, свързана с употребата на наркотици продължава да нараства по целия свят. 

"Най-изчерпателните и навременни данни за смъртността по целия свят, свързана с наркотиците, са представени в изследването "Глобална тежест на заболяванията", което установи, че през 2019 г. има обшо 494 000 смъртни случаи, свързани с наркотици", се казва в доклада на ООН.

 

Наркопазарът

Според доклада пазарът на наркотици бързо е възстановил работа след застоя в началото на пандемията от коронавирас. В резултат се наблюдава нарастване на незаконния оборот от наркодейността в световен мащаб. За ръста на доставките са допринесли увеличените количества на трафика по наземни и водни маршрути, използването на частни самолети, както и безконтактните методи за доставка до крайни потребители - т.нар. "черна мрежа".

Именно черната мрежа бележи най-голям ръст, като се е увеличила 4-кратно между 2011 и 2020 г. Това се дължи "на технологичните иновации, съчетани с гъвкавостта и адаптивността на тези, които използват нови платформи за продажба на наркотици и други вещества, и вероятно ще доведе до глобализиран пазар, където всички наркотициа са по-достъпни."

ООН съобщава също и за диверсификация на мрежите за доставка на кокаин в Европа по време на пандемията. Това е довело до намаляване на цените и подобряване на качеството на наркотика, което заплашва Стария континент от по-нататъшно разширяване на пазара на кокаин. А тази тенденция, според доклада, потенциално може да увеличи вредата от този наркотик за населението в Европа.

Ключови думи:

ООН, наркотици

Още

Дрогиран шофьор обърна автобус в канавка на магистрала Тракия

13.10.2021

2537
Николай Младенов изплува с офшорка от Досиетата Пандора

07.10.2021

5548
Иран възобновява ядрените преговори със световните сили

22.09.2021

689