Quantcast
ECDC: Трета доза е необходима само за рискови групи | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

ECDC: Трета доза е необходима само за рискови групи

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията излезе с препоръки за допълнителната имунизация
910
 ЕПА/БГНЕС

В момента няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население, но при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози. Това препоръчва Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в технически доклад, оповестен от нашето здравно министерство.

Съображенията идват на фона на очаквано становище на Европейската агенция по лекарствата за прилагането на трета доза ваксина на хора с отслабена защита. България очаква това решение, за да започне да прилага допълнителна имунизация. В последните седмици има запитвания от лекари и учители, ваксинирани в началото на кампанията, които търсят възможности за трета доза. Нашите власти обаче предпочитат да изчакат промяна в продуктовата информация на ваксините, за да разрешат такава стъпка.

Ето основните изводи от публикацията:

- данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени ваксини в ЕС/ЕИП в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация;

- от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID-19 заболяване;

- важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина. Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози, посочват от европейския център. Докато приключи тази процедура, експертите посочват, че държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса /особено при притеснителни варианти/, наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система, препоръчват от ECDC.

Към държавите от ЕС е отправена и препоръката да се наблюдават стриктно данните за ефективност на ваксините и пробивни инфекции, особено сред уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID-19 и сред тези, които живеят в затворена среда. Държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи, смятат от центъра.

 

КЪДЕ ПОСТАВЯТ

Други държави като Германия вече започнаха да прилагат трета доза на определени групи. От вчера в Германия започна поставянето на допълнителна доза ваксина на хората над 60-годишна възраст и на хронично болните. "Ваксините срещу коронавируса са ефективни, но след 6 месеца имунитетът на ваксинираните спада, ако имат придружаващи заболявания или са в третата възраст и затова е разумно да се постави още една, трета ваксина", обяснява вирусологът Кристиян Дорстен, цитиран от БНТ.

В САЩ трета доза се поставя на хора с компрометирана имунна система от 13 август, като вече са я получили над 1 млн. американци. Израел също ваксинира с трета доза от лятото - първоначално започна с хората над 60-годишна възраст, а после предложи и на хората над 50 г. Тази кампания вече е обхванала над 1 млн. израелци. Великобритания също се подготвя да поставя трета доза - засега на хора с имунни проблеми, като болни с HIV/СПИН. Такова намерение заявиха и във Франция.

Още

СЗО: Засега няма сведения за смъртни случаи от щама Омикрон

03.12.2021

11
Починалите от коронавирус намаляха до под 100 за денонощие

02.12.2021

2387
Омикрон затвори граници и постави ваксините на изпитание