facebook
twitter

После

Прелет над печата

Летящият войник

464

„Летящият холандец“ е легендарен кораб призрак, който не може да се завърне у дома и е осъден да плава навеки. (Има и един гимнастик от Нидерландия, на когото му викат Летящия холандец - Епке Зондерланд.) Бързината на плавателния съд била толкова голяма, че хората казвали за неговия капитан, че е направил класическа мефистофелска сделка.

Родната преса разказва пак за летящ, но не холандец, не кораб, не гимнастик, а войник. "Франция показа летящ войник в Деня на Бастилията", пише "24 часа". Въпросното нововъведение представлява войник, облечен в специален костюм, стъпил на малък реактивен двигател и оборудван с каска и пушка. Той може "да се издига до 2000 м височина и да лети с 200 км/ч. Пак часовият всекидневник разяснява, че роботи са дефилирали по Шан-з-Елизе, а дронове летели до хеликоптерите. "Летящи войници и дронове на парада в Париж", пише и "Труд". И там се натъртва на това, че по време на парада във френската столица "акцентът бил поставен върху високите технологии в оръжейните системи".

И още милитаризъм плюс пауперизъм - "Дългът за Ф-16 надхвърли половин милиард лева", пише челно "Дума". "Бюджетният дефицит набъбва 4 пъти след поредната порция облигации", разяснява вестникът. 

Всичко това е нищо в сравнение с фолиото на "Труд", озаглавено - "Юлски мъртвак паникьоса летовниците". Като холандски призрак по Черноморието се появило мъртво вълнение. "Обикновено то се появява около Илинден (20 юли/2 август) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни", пише вестникът като се позовава на спасители.

"Крадат цели каравани от къмпинг на морето", пише от първата си страница пак по морската тема "Монитор" и разяснява, че "апашите загърбиха Слънчев бряг".

Дали не е мъртвак целогодишно всъщност?...

Все още няма коментари

Още

Дупе към небето

18.11.2019

ИВО БАЛЕВ

180
Два аршина, една цел!
Херо опита от всичко

18.11.2019

137

Влез или се регистрирай за да коментираш

×