facebook
twitter

После

Прелет над печата

Летящият войник

466

„Летящият холандец“ е легендарен кораб призрак, който не може да се завърне у дома и е осъден да плава навеки. (Има и един гимнастик от Нидерландия, на когото му викат Летящия холандец - Епке Зондерланд.) Бързината на плавателния съд била толкова голяма, че хората казвали за неговия капитан, че е направил класическа мефистофелска сделка.

Родната преса разказва пак за летящ, но не холандец, не кораб, не гимнастик, а войник. "Франция показа летящ войник в Деня на Бастилията", пише "24 часа". Въпросното нововъведение представлява войник, облечен в специален костюм, стъпил на малък реактивен двигател и оборудван с каска и пушка. Той може "да се издига до 2000 м височина и да лети с 200 км/ч. Пак часовият всекидневник разяснява, че роботи са дефилирали по Шан-з-Елизе, а дронове летели до хеликоптерите. "Летящи войници и дронове на парада в Париж", пише и "Труд". И там се натъртва на това, че по време на парада във френската столица "акцентът бил поставен върху високите технологии в оръжейните системи".

И още милитаризъм плюс пауперизъм - "Дългът за Ф-16 надхвърли половин милиард лева", пише челно "Дума". "Бюджетният дефицит набъбва 4 пъти след поредната порция облигации", разяснява вестникът. 

Всичко това е нищо в сравнение с фолиото на "Труд", озаглавено - "Юлски мъртвак паникьоса летовниците". Като холандски призрак по Черноморието се появило мъртво вълнение. "Обикновено то се появява около Илинден (20 юли/2 август) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни", пише вестникът като се позовава на спасители.

"Крадат цели каравани от къмпинг на морето", пише от първата си страница пак по морската тема "Монитор" и разяснява, че "апашите загърбиха Слънчев бряг".

Дали не е мъртвак целогодишно всъщност?...

Все още няма коментари

Още

Повест за Капитан Копейкин

24.02.2020

927 6
Генералът в своята вътрешна Барселона
Ревизия на вятъра в устата

20.02.2020

2296 2

Влез или се регистрирай за да коментираш