facebook
twitter

После

Прелет на печата

Лениви либералстващи естети

482

Чудите ли се как оцеляват възрастните ни съграждани с минимална пенсия от 207 лв.? Експертите обикновено обясняват това с чудо, "Телеграф" обаче успява и да го разкрие. "Св. Иван Рилски ни плаща тока", пише най-отпред във вестника. А парното? А лекарствата? Кой светец има пръст в покриването на тези екзистенциални консумативи? Всъщност става дума за търговия с излязлата от обращение книжна еднолевка. Колекционери били готови да заплатят между 30 и 40 лв. за ретро банкнотата. Изненадващо, по-старите социалистически пари вървели десет пъти по-евтино. Пенсионерите това си го знаят. Всичко беше по-евтино - бозата, киното, градският транспорт и старите пари. Ама пък светците не плащаха сметки!

И атеистът Живков познаваше Евангелието, за разлика от православния Борисов. Дори папа Франциск знае колко дълбоко религиозни са властимащите ни. "Папата с послание към политиците на български", ахка "24 часа". Цял библейски пасаж от великденската служба на актуалната папа бе прочетен на български език за пръв път. Кое точно е за пръв път, е друг въпрос, понеже и Йоан-Павел Две говореше сегиз-тогиз на български. 

Католиците и естетите по света още страдат за пожара в емблематичната катедрала. Според "Дума" - хак им е на страдащите. "Нотр Дам" е присъда за неолиберализма", удря с чукчето вестникът. В анализа, обогатен с цитати на Маркс като "религията е опиум за народа", се изразява тезата, че "обезкръвяването на държавите (включително френската) от неолибералната политика води до неспособността на същите държави да обезпечат основните си дейности - в това число и опазването на културното наследство". 

От това си правим извода, че катедралата вероятно ще я изоставят като Чинията на Бузлуджа - тия лениви, разпищолени, либералстващи шматки, дето за едно културно наследство ги мързи да се погрижат. 

Все още няма коментари

Още

Между радост и богатство
Между радост и богатство

22.11.2019

507
Мониторинг на любовта

20.09.2019

624
Exodus

21.01.2019

434

Влез или се регистрирай за да коментираш

×