Quantcast
Дългата резервна скамейка в Калининград | СЕГА
facebook
twitter

После

Приложна магия

Дългата резервна скамейка в Калининград

1 315

Известно ви е, че главният HR* на страната Бойко Борисов разполага с дълга-предълга резервна скамейка с висококвалифицирани, морални и компетентни кадри, която ние тук наричаме Калининград. Това е голямата банка кадри, от която излита калинка след калинка и всички са безукорни професионалисти, макар да не е сигурно точно в какво. 

***

20-годишният бял хакер, когото ГДБОП сочи за извършител на деянието "хакване на НАП", изглежда наистина е много ценен кадър. Премиерът го похвали като "уникален мозък", разбил "такива защити!"; Горанов го нарече "терорист", премиерът го нарече "вълшебник", а в четвъртък двама адвокати и негов колега от киберсигурността бяха в националните телевизии да го защитават. 

Самият факт, че в защитата му е мобилизиран такъв сериозен ресурс, означава, че младежът наистина представлява ценност. 

Кристиян работи във фирма, която се занимава с киберсигурност; адвокатите и колегата му заявиха, че не вярват в съчиненията на ГДБОП и прокуратурата, които са по-близо до научната фантастика, отколкото до действителните факти и обстоятелствата. Колегата разказа, че хората от ГДБОП, които са арестували Кристиян, всъщност са техни познати, с които редовно работят. Те познават Кристиян и го уважават за знанията му. Когато БОПаджиите дошли във фирмата да задържат Белия Хакер, хората си помислили, че пак идват да търсят помощ от тях. В тези среди - експертите по киберсигурност - качественият човешки материал не е в неизчерпаемо изобилие. С други думи - младежът Кристиян наистина е национално богатство, БОПаджиите знаят това и вероятно им е било доста неудобно да го арестуват с хлабави псевдодоказателства, които ще послужат за временното му задържане, но съвсем не стават за издръжливо обвинение.

Това неудобство засега се спестява - Кристиян го пуснаха на свобода, преквалифицираха му обвинението в по-леко и му наложиха мярка "подписка" - с тенденция към шушумигане, снишаване, потулване и надежда да се забрави резилът колкото може по-бързо. 

За безпрецедентния пробив в базата данни на НАП оня ден се говореше като за "заплаха за националната сигурност".

За два дни държавата се стабилизира и вече приема нещата по-спокойно. НАХ написали писмо до прокуратурата, в което казват, че пробитата база данни "не е част от критичната инфраструктура". 

Така че - няма страшно, момчетата работят, положението е под контрол. 

Ние в администрацията сме калинка до калинка, но сме добри по сърце, нямаме нереалистични амбиции и сме склонни да изпълняваме дори най-неадекватните разпореждания на Главатаря, защото по принцип толкова си можем - колкото да го излъжем, че работим. 

***

Междувременно мандатът на Иво Атанасов в Съвета за електронни медии изтече и парламентът предложи негов заместник - една чудесна женица на име Галина Георгиева с аграрно образование и буйно развети коси. Така се попълва квотата на НС в СЕМ. За да сме по-точни - предложението дойде лично от председателя на Комисията по медии и култура Вежди Рашидов. Също голям кадровик, култур-носеща колона и медиен човек, който редовно мляска по телевизорите и говори дивотии със сериозен тон.

Г-жа Георгиева, става ясно от биографичната ѝ справка, отива да контролира медийната среда и да избира шефове на обществените медии, когато им свърши мандатът или "Златния корен". 

Най-близката до медийната дейност нейна месторабота е работа в отдел "продажби" на НТВ, преди това била телефонистка.

Иначе е невероятен професионалист и докато е въртяла продажбите и телефоните в НТВ, е научила всичко за медийната среда! 

***

Отстраненият за злоупотреба със "Златен корен" и МПС Константин Каменаров пък се оказа голям финансист - много ще е хубаво да го вземат на работа в леко пробитата НАП. 

От негова декларация до КПКОНПИ стана ясно, че докато е трупал дългове в БНТ (той остави телевизията на 50 млн. минус), в същото време той и жена му са взели пари с "устна уговорка" и кредити за стотици хиляди (при положение че двамата общо вземат десетина хиляди лева заплата). 150 000 евро заем взел с "устен договор", а жена му взела 170 000 лв. потребителски кредит. Много услужливи устни кредитори и банки, бе! 

Как ги обслужват тия гигантски кредити с негигантските си заплати - мистика и вълшебство! 

Такива калинки ни трябват в тая държава!

_________

HR = human resources = кадрова политика, личен състав. 

Още

НАП е осъдена да плати обезщетение за теча на лични данни
Наказани за "НАПлийкс"? Забравете!
СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой шеф

10.05.2021

1497