Quantcast
Балада за личните несигурности на премиера | СЕГА
facebook
twitter

После

Бой с пачки

Балада за личните несигурности на премиера

1 519

Забележка. "После" не притежава военновъздушна експертиза и отново заявява позицията си на пълна индиферентност спрямо драмата - кой точно ще се окъпе в сиянието на звонка. 

Към темата. Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се яви в телевизора да изкаже няколко звънливи тези.

Теза 1. Съществува връзка между "затворническия скеч" с Николай Банев и сделката за самолетите. "Затворнически скеч" Поптодорова нарича сензационните разкрития на прокурор Гешев, че арестантът Банев имал телефон в кутия от натурален сок и през този телефон си общувал с руски лобисти, за да направи евразийска партия в България, а той самият и семейството му да получат политическо убежище в Руската федерация. 

Теза 2. "Правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа".

Третата теза ще представим чрез стенограма от разговора в телевизора.

***

Антон Хекимян, bTV: ... Но част от критиките са - изборът на изтребител като залог за това колко дълго време ще управлява например кабинетът "Борисов"... 

Елена Поптодорова, атлантик с прекрасна кожа и неугасим пламък в очите: Разбира се! 

АХ: ...Приемате ли го по този начин?

ЕП: Ма разбира се, че го приемам! И ще ви кажа, мбмбмм, приемам, че всичко е сведено даже до...

АХ: Защо? Заради международната подкрепа ли включително?

ЕП: Не, не, михихи. Ще ви кажа. Всичко според мен е сведено до личните несигурности на премиера. Да не забравяме, че двете предварителни оставки станаха точно в навечерието на взимане на ТАКИВА решения! Едната стана тогава, когато България имаше възможност да проучва за своите собствени залежи на газ. На шистов газ. Изведнъж се случи оставка, всичко това се разпадна. Аз смятам, че трябва повече политически кураж. Премиерът Борисов иска да даде всекиму. И това го прави относително добре във вътрешни условия. Но той си представя, че като даде на Кремъл, амх, енергийните проекти - един нов Южен поток, "Белене"; като даде ремонта на СУ и на МиГ, ще може същевременно пък да договори сделката за изтребителите със Съединените щати. 

АХ: Това не е така ли?

ЕП: Тооова просто не е така! Последното нещо, което Кремъл би искал да види, е американски самолети, придобити от нас. Те са готови да видят всякакъв друг самолет. Но аз неслучайно започнах с ефекта (от правилния избор на самолети - б.р.). Повярвайте, ако България стане толкова съвместима със съюзниците си в НАТО чрез придобиването на този самолет, това ще развие друг вид военна промишленост. Ние ставаме част от един военнопромишлен комплекс, който вече е натовски военнопромишлен комплекс. И това тотално ще промени и технологичната страна, но и военно-политическата страна. Това е нещо, което Кремъл не би искал. И за съжаление, ще го кажа - всеки, който защитава еднозначно и ясно българската принадлежност към атлантическото семейство у нас, бива неутрализиран. Аз само ще припомня обвиненията срещу Соломон Паси - защото започнахме с Атлантическия клуб, - когато беше обвинен в шпионаж в полза на Израел. Има много, много тежка битка и това е - разбирате ли! - това е последната гранична линия, която трябва да пресечем! (...)

АХ: докъде ще доведете тази битка на лобита обаче?

ЕП: ...Те не са и лобита, няма битка, това ще кажа, аз също от опит ще кажа. По-нервни, по-активни са поддръжниците на "Грипен". От страна на "Локхийд" няма такъв натиск, такава нервност, ммммм, единствено имахме едно изявление от Държавния департамент. Това, което ме тревожи, е, че тази година няма да доведе нищо. Защото имаме европейски избори, в които рязко ще нарасне тази антизападна вълна, антиамериканска вълна. За мен е много смущаващо, аз пак казвам, че няма правителствен отпор на нарастващата антинатовска, антизападна, антиамериканска реторика. Нещо повече. Хората, които, пак казвам, защищават тази ориентация на България, тази принадлежност на България - като фигури, като публични фигури - те биват отстрелвани, биват неутрализирани, за да няма такава видима, звучна аргументация в полза на това, което България вече е. 

Още

Изтребителите "атакуваха" бюджетния излишък

02.09.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

2524
Излишъкът ще се стопи с над 2 млрд. лв. заради сделката за Ф-16

30.08.2019

1337
Русия показа кацането на Су-34 и Ан-26 на строяща се магистрала (видео)

29.08.2019

5855