facebook
twitter

Технологии

Netflix филмира скандала с Cambridge Analytica

201

"Днешните данни струват повече от петрола", това е едно от първите изречения на Британи Кайзер в новия филм на Netflix - The Great Hack. Филмът е достъпен от края на миналия месец и чрез съдбата на няколко участници в работата на Cambridge Analytica разказва историята на може би най-големия скандал, свързан с изтичане на данни.

„Всички трансакции с разплащателни карти, търсене в интернет, местоположения, харесвания и т.н., и т.н се събират в реално време и се свързват към моята идентичност. И всеки купувач на данни има достъп до моя емоционален пулс “, казва един от главните герои в The Great Hack.
„Голямото хакване“ е филм за Британи Кайзер, бивш директор по развитието на бизнеса в Cambridge Analytica. От другата страна на Cambridge Analytica е професор Дейвид Карол. 

Cambridge Analytica е британска компания, която с помощта на куп данни от Фейсбук е работила по десетки предизборни кампании, вкл. Brexit, кампанията на Тед Круз за президентските избори и президентската кампания на настоящия президент Доналд Тръмп. Компанията събира данни чрез апликацията This is Your Digital Life, в която 270 хил. души доброволно дават данните си от Фейсбук, но заедно със своите така дават данни и на своите приятели - така се събира база за 50 млн. души. Автор на апликацията е Александар Коган. Дали компанията наистина има някакво влияние, е трудно да се каже със сигурност, но тя вече стана синоним на влияние в избирателните процеси.

Както казва главната героиня: „Започна с мечта за свързан свят. Пространство, в което всеки може да сподели своя опит и да бъде по-малко сам. Не отне много време на този свят да ни намери партньори. Аз преподавах дигитални медии и разработка на приложения, но докато изследвах, разбрах, че тези цифрови отпечатъци се събират в индустрия за милиарди долари. Сега ние сме стока на пазара. А толкова много искахме тези безплатни връзки, че никой не се спря, за да прочете правилата за употреба".

Въпреки контекста - изборите в САЩ и Brexit, най-важната тема, която отваря филма, не е влиянието на маркетинга, а дали можем да признаем колко лесно е да се манипулира. 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1667 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3980 83

Влез или се регистрирай за да коментираш