Quantcast
Неизползваните езера могат да приютят соларни централи | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Неизползваните езера могат да приютят соларни централи

693

Най-голямата германска соларна централа, разположена върху вода, се строи върху неизползвано езеро. Когато бъде пусната в експлоатация, тя ще произвежда достатъчно енергия за малък град и ще спести емисии на CO2 от 1100 тона годишно. Идеята обаче е по-голяма - неизползваните езера в страната ще могат да осигурят мощност за производство на електроенергия от 20 гигавата. Това е достатъчно за отопление и осветление на 14 милиона жилища.

Създателите на BayWa r.e. казват, че слънчевите ферми ще играят жизненоважна роля за независимостта на Германия от изкопаемите горива в бъдеще.

Досега тридесет страни по света са изградили плаващи слънчеви ферми. Швейцария, например, построи първата плаваща слънчева ферма на висока надморска височина - в Алпите, на 1810 метра. Тази ферма генерира 50% повече енергия от фермите на по-ниска надморска височина - заради по-редкия въздух и заради повечето отразени лъчи, които попадат върху слънчевите панели.

За да се постигнат целите, определени от Парижкото споразумение за климата, до 2050 г., слънчевата и вятърната енергия ще трябва да представляват 70% от общата енергия.

 

 

Ключови думи:

енергия, вода, Слънце

Още

Китай откри следи от вода на Луната

19.06.2022

573
Компенсации за скъп ток ще има и за юни

01.06.2022

285
Днес изтича мораториумът върху цените на тока, парното и водата

31.03.2022

Обновена

1117