facebook
twitter

Технологии

Изкуствен лист имитира фотосинтеза

193
 Pixabay

Учени от университета в Кеймбридж твърдят, че са направили интересно откритие, особено важно заради замърсяването с CO2 и изменението на климата. Те са създали изкуствено листо, което може да произвежда синтетично гориво, без да замърсява околната среда, съобщава Science Alert.

Изкуственото листо имитира процеса на фотосинтеза в растенията, като комбинира постъпващата светлина, вода и въглероден диоксид с катализатор на кобалтов пероксид и произвежда водород и въглероден оксид. Т.е. листото е способно да произвежда синтетичен газ, смес от водород и въглероден оксид. Този вид газ се използва широко при производството на различни горива, фармацевтични продукти, пластмаси и торове; може да се получи по много начини, но обикновено се прави от остатъци от въглища или нефтопродукти. Затова крайният продукт много често е вреден за околната среда.

Сега изкуственото листо се топи във вода и се нуждае от слънчева светлина, но работи добре при облачно време и може да произвежда синтетичен газ, без да отделя парникови газове.

"Ако можем да го произвеждаме постоянно по този начин, това може да бъде от решаващо значение за създаването на устойчива химическа и горивна индустрия", казва химикът Ървин Рейснър. Въпреки че ефективността на листото засега е много ниска, тя може да бъде увеличена чрез допълнителни изследвания, инвестиции и усъвършенстване. Учените смятат, че това е уникална комбинация от материали и катализатори, която е по-добра от други подобни системи.

„Не сте ограничени да използвате тази технология само в горещи райони или през летните месеци. Можете да го използвате от здрач до зори навсякъде по света “, каза Виргил Андрю от университета в Кеймбридж.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

355 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1521 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3730 83

Влез или се регистрирай за да коментираш