facebook
twitter

Технологии

Идва ли краят на Android OS?

1689

Новината на седмицата е, че всички приложения под Android OS ще могат да работят коректно под новата операционна система Fuchsia, която Google подготвя от доста време. Тази новина затвърди слуховете, че Android си отива и мястото му ще бъде заето от забулената в тайни Fuchsia.

И пак да повторим - Fuchsia не е нова версия, не е актуализация на Android. Това е напълно нова операционна система, която ще може да работи на различни устройства. Фуксия (кръстена е на растението) се различава от  Chrome OS и Android OS- те бяха базирани на Линукс, а той е базиран на микроядрото Zircon, произведено от "Little Kernel". Иначе компанията използва собствения си език за програмиране Dart в създаването на кода на операционната система.
Новината е, че потребителите няма да пострадат, ако се стигне до спирането на Android, което вероятно ще се осъществи на етапи: прекратяване на актуализации с нови функции, прекратяване на актуализации на сигурността, спиране на поддръжката на Android ... и т.н.
Освен вчерашното изявление това предположение се базира и на няколко решения и действия на Google през изминалия период. Най-важният ход до момента е, че Google пусна на GitHub сорс кода на Fuchsia, което предполага, че компанията възнамерява да приложи Fuchsia навсякъде - от вградени системи (IoT и коли) до лаптопи и нормални таблетни устройства и смартфони. Втората подадка е, че платформата включва "Physical Based Renderer" с името Еscher, който е направен така, както пише Ars Tech, че да се справя с Material Design на Google. Toзи инструмент позволява да се настройват и променят сенките, наситеността на цветовете и да се разсейва светлината. На трето място е, че Fuchsia ще може да движи приложенията от Android, т.е. от самия си старт операционната система ще бъде с пълен каталог приложения. 

В крайна сметка факт е, че Google активно избягва да споменава Android на публично място. По време на глобалното представяне на Pixel 3 компанията не спомена думата Android нито веднъж. Това вероятно е преднамерен ход и е ясен знак, че Google подготвя аудиторията да забрави за марката Android. Ако компанията успее в това, Fuchsia може да се превърне в единствената операционна система на Google, която да заменя както Android OS, така и Chrome OS.

 

Ключови думи:

Google, Fuchsia
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ смекчиха санкциите срещу Huawei

21.05.2019

3350 53
US производители на чипове също бойкотират Huawei

20.05.2019

8907 79
Google откри лаборатория по изкуствен интелект в Африка

13.04.2019

748 11

Коментари

Архангел

Що за тъпо име??

Влез или се регистрирай за да коментираш

×