Медия без
политическа реклама

2018 - Учените откриха езеро на Марс и кратер в Гренландия

08 Яну. 2019
Пластмасови тапи запушиха устията на реки на остров Ява.

2018 г. бе плодотворна за науката и околната среда. От предупреждението за повишаване на температурите с 1.5 градуса, до откриването на езерото на Марс - тази година беше наистина запомняща се.

Ето преглед на най-интересните истории в областта на науката за 2018 година:

1. Увеличаването на глобалните температури с над 2 градуса до края на този век отдавна се смята за врата към опасното изменение на климата. Изследователите отдавна твърдят, че запазването на тази граница е необходимо, за да се избегнат най-вредните последици от глобалното затопляне. Но някои от тях смятат, че критичната граница е 1.5 градуса. През октомври учени по климата публикуваха мащабен доклад, в който подробно се описва как тази температурна граница трябва да бъде поддържана в тази тясна граница.
Ако температурите не надвишат 1.5 градуса, милиони хора ще запазят домовете си, които могат да бъдат изгубени поради повишаването на морското равнище, по-малко видове ще се изправят пред заплахата от изчезване и ще намалят драстично броя на хората, които биха били изправени пред недостиг на вода.

2. Кризата с пластмасовите отпадъци в света беше една от основните теми на 2018 г. Проблемът бе подчертан от поредицата BBC Blue Planet 2, представена от Дейвид Атънбъро, която показа шокиращи снимки от океана и морския живот, причинени от зависимостта ни от пластмасите. През април пък Дейвид Сукман от Би Би Си посети Индонезия, за да докладва за пластмасово блато, което запуши реките и каналите в Бандунг на индонезийския остров Ява. Кризата беше толкова остра, че армията беше призована да помогне за почистването на огромния пластмасов бент от бутилки, торби и други пластмасови неща.

3. Вече знаем, че на Марс има вода под формата на лед и има признаци на периодични течни потоци. Но през юли екип от учени публикува изследването си за открито езеро, което се простира на 20 километра дължина и се намира на около 1.5 километра от южната полярна шапка на Марс. Но Марс не беше единственото небесно тяло, където се открива вода. През август изследователите съобщават, че имат доказателства за лед на повърхността на Луната.

4. Продължиха изследванията на древни ДНК - извлечен и анализиран бе генетичен материал от хора, които отдавна са починали - и така се отвори един невероятен поглед към миналото. Впечатляващ резултат от 2018 г. бе откритието, че древните хора във Великобритания са били почти заменени по време на масова миграция от континента преди около 450 000 години. По това време бил заменен 90% от британския генофонд. И това се случило само за няколкостотин години. Защо хората са тръгнали на север? Не се знае - вероятното обяснение би могло да бъдат болести, глад и конфликти.
 

5. През ноември учените идентифицираха нещо, което приличаше на голям леден кратер в Гренландия. Дупката, широка 31 километра, излезе на светло, когато учени проучиха радарни изображения на камъните на острова. Вероятно дупката е създадена от железен астероид с ширина 1.5 мили преди около 12 000 до 3 милиона години. Някои изследователи се съмняват в досегашните доказателства.