Медия без
политическа реклама

Въвеждат VAR и в бокса

Всеки отбор ще има право да иска видео преразглеждане на двубои до три пъти в един турнир

07 Ноем. 2022
IBA
Решенията на съдиите ще може да бъдат ревизирани след гледане на видеозапис

Система за видеопреглед на боксовите двубои и евентуално преразглеждане на обявения от съдиите резултат трябва да се въведе, независимо от скорошната съпротива на членовете на международната асоциация за аматьорски бокс (IBA). Президентът на IBA Умар Кремльов настоя, че оганизацията има нужда от "промяна на културата на съдиите, вместо от забрани".

Въвеждането на системата, вече асоциирана с популярната "Видеоасистент рефер" (VAR), бе спряно и поставено под щателна ревизия, но сега Бордът на директорите на IBA взе решение да върне правилото след проведено обсъждане със съдиите на ринга и арбитрите край него.

През май Кремльов потвърди, че организацията е спряла временно процеса за повторно преглеждане на завършилите двубои, за да "се концентрира към основни елементи в реферската работа" заради критиките от страна на МОК, който постави аматьорския бокс пред изваждане от олимпийската програма.

Но сега IBA обяви, че всички турнири под нейна егида ще ползват системата за ревизиране на мачовете.  Според това правило, водачите на отбори могат да подадат протест до 15 минути след края на мача, при условие, че той е завършил с победа по точки. 

Ако протестът бъде приет от техническия делегат, журито трябва да се събере, да изгледа на запис мача и да вземе решение за потвърждаване или за евентуална промяна на резултата. Такова правило не е изключение в индивидуалните спортове - например във вдигането на тежести журито има право да преразгледа редовността на който и да е опит на щангистите по време на състезание и да го отмени, или потвърди.

В бокса обаче няма да може да се преглежда всеки двубой - отборите ще имат право на по три искания за видео преглед врамките на един турнир. 

"Нямахме проблеми със съдийството на завършилите наскоро световни първенства за мъже и жени - в Сърбия и Турция, защото екипът на проф. Ричард Макларън свърши чудесна работа, провери официалните лица и избра най-добрите - заяви Кремльов. - Арбитрите трябва да са наясно, че тяхната работа подлежи на внимателно оценяване."

Съдийството в олимпийския бокс е една от областите, по които МОК изразява дълбока загриженост. И бе сред причините на IBA да бъде забранено организирането на олимипйските квалификации на самия боксов турнир на игрите в Токио 2020. 

Проблемът излезе на преден план след проучването на екипа на канадския юрист Ричард Макларън, който установи манипулации на двубои в Рио`16, включително и на такива за медалите. В резултат 36-има съдии бяха наказани или отстранени от IBA, но въпреки това МОК ѝ иззе организацията за Токио 2020. Същото стана и с предстоящите олимпийски игри в Париж 2024 - IBA изгуби правото да организира квалификациите и турнира във френската столица. В допълнение боксът бе изваден от предварителната програма за Лос Анджелис 2028, като МОК обяви, че очаква генерални промени в аматьорския бокс, за да му върне олимпийския статут.

Ключови думи:

бокс, IBA, МОК, Умар Кремльов

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?