Quantcast
Формула 1 отложи още три състезания | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Формула 1 отложи още три състезания

Отборите се разбраха да забавят с година въвеждането на драстичните промени в правилата
Обновена
195
 ЕПА/БГНЕС
Обновената писта в Зандвоорт трябваше да приеме първото състезание за Гран при на Нидерландия от 1985 г. насам.

Формула 1 отложи още три състезания от календара си заради коронавируса. Стартовете в Нидерландия, Испания и Монако, които трябваше да се проведат през май, ще бъдат насрочени за нови дати. Впоследствие обаче организаторите на Гран при на Монако обявиха, че стартът за тази година се отменя, тъй като не мога да намерят нова дата. Това означава, че първите 7 състезания от сезона няма да се проведат по план. Стартът в Австралия бе отменен в деня на свободните тренировки, а състезанията в Бахрейн, Виетнам и Китай бяха отложени. 

Шефовете на спорта се надяват да намерят нови дати за състезанията, а за целта бе отменена традиционната лятна ваканция през август, като съобщението в сряда гласеше, че е "преместена за март и април". Гран при на Нидерландия се завърна в календара след 35 години и трябваше да се проведе на 3 май. Гран при на Испания трябваше да е на 10 май, а легендарното състезание в Монако - на 24 май. След отлагането им сезонът ще бъде открит със състезанието в Азербайджан на 7 юни. В съобщението си Формула 1 и международната федерация по автомобилизъм (FIA) казват, че се надяват сезонът да започне след май, когато "е безопасно".

"Заради ситуацията с COVID-19 Формула 1, FIA и промоутърите на трите състезания взеха това решение, за да осигурят здравето и безопасността на служителите, участниците и феновете, което остава основна наша грижа. Формула 1 и FIA продължават да следят ситуацията и да търсят възможни алтернативни дати за всяко състезания по-късно през годината, ако ситуацията се подобри. Формула 1 и FIA очакват сезон 2020 да започне, когато е безопасно, така че след май", се казва в съобщението. 

Пандемията доведе и до отлагане на драстичните промени в правилата на Формула 1, планирани за сезон 2021. В конферентна връзка между шефовете на отборите, президента на Формула 1 Чейз Кери и президента на FIA Жан Тод бе решено новите правила да влязат в сила чак през 2022 г., което ще помогне на тимовете да спестят пари. Взето е решение и да се търсят варианти за нови дати за възможно най-много от отложените състезания, тъй като от това зависят приходите на тимовете.

9 от 10-те отбора са се съгласили с отлагането на промените в правилата, които ще доведат и до значително по-различни болиди. Единствено от "Ферари" са поискали повече време да помислят, но директорът Матия Биното в крайна сметка е подкрепил идеята. Решението означава, че отборите ще се състезават с еднакви правила през 2020 и 2021 г., което ще им помогне финансово.

По-рано през деня Биното заяви, че отлагането на промените е нужно: "Трябва да преценим внимателно всеки аспект и да видим дали не трябва да помислим за отлагане на новите технически правила, които трябваше да влязат в сила през 2021 г. Във всеки случай от "Ферари" сме готови да поемем отговорност за избор, който е в интерес на спорта, сега не е време за егоизъм и тактика", каза Биното.

Заради преместването на почивката от август отборите са длъжни да затворят фабриките си за 21 последователни дни, със 7 повече, отколкото е традицията през лятото. Базата на "Ферари" в Маранело вече бе затворена заради ситуацията с коронавируса в Италия.

"Има много ограничения, които бяха въведени, за да се намали риска от заразяване и които влияят на нашия капацитет за работа", допълни Биното.

Ключови думи:

Формула 1, коронавирус

Още

Хамилтън спечели битката на стратегиите за Гран при на Испания

09.05.2021

172
№100 - Хамилтън постави нова летва във Формула 1

08.05.2021

163
Хамилтън спечели победа №96 и увеличи аванса си в F1

02.05.2021

259