Quantcast
Феновете пак убедиха властите да отворят стадионите | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Феновете пак убедиха властите да отворят стадионите

Здравният министър даде знак, че е съгласен след писмо от феновете на "Левски" и ултиматум от тези на "ЦСКА-София"
Обновена
868
 СПОРТАЛ
Секторът с фенове на "ЦСКА-София" по време на финала за Купата на България срещу "Локомотив" (Пд).

Правителството отново поддаде на исканията на фенклубовете за допускане на зрители на футболни мачове. От спортното министерство съобщиха, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов министър Красен Кралев и колегата му от здравното министерство Костадин Ангелов са провели консултация, на която било взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. "Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка", се казва още в съобщението. Публика може да влиза още от първия кръг на новия сезон, който започва в петък.

През деня имаше ясни индикации, че ще бъде взето такова решение. Първо спортният министър Красен Кралев не се обяви категорично против допускането на зрители, но прехвърли топката към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. 

"Всички би трябвало да си помислят какво трябва да се направи преди да се пристъпи към отварянето на залите и стадионите. Според мен въпросът трябва да е насочен към фенклубовете - дали са готови да спазват тези правила. Все пак сме в условия на пандемия и не трябва да се застрашава здравето на зрителите. Обществото е поляризирано по темата със или без зрители на спортните събития. Решението за отваряне на залите и стадионите за публика се взема от министъра на здравеопазването. Разбира се, ние ще водим разговори по тази тема, но първо трябва самите клубове, самите спортни федерации да гарантират, че правилата ще бъдат спазвани", витиевато каза министър Кралев, към когото също бяха насочени исканията на фенклубовете.

Проф. Костадин Ангелов на свой ред даде да се разбере, че е много вероятно отново да бъде вдигната забраната за публика по стадионите. От думите му стана ясно, че отново ще се върне предишното правило от максимум 1000 души на сектор. "Ако получим указания и мерките се спазват, ще разрешим публика на футболното първенството, но само ако се гарантира, че се спазват мерките. Ще координираме с министъра на спорта Красен Кралев и БФС, ако трябва и с участието на РЗИ", обясни още здравният министър.

Тази отстъпчивост беше проявена часове, след като от Националния клуб на привържениците (НКП) на "Левски" също отправиха искане за допускане на зрители на поне 30% от местата на стадионите. Феновете се обосноваха, че по този начин (с продажба на билети) ще се помогне на бюджета на любимия им клуб. От НКП даже обещаха, че ще санкционират всеки нарушител на правилата за социално дистанциране с недопускане до следващ мач.

"Ние показахме нагледно, че при добро желание правилата могат да бъдат спазвани. Публиката на "Левски" беше дадена за пример от страна на много европейски медии, които за разлика от много родни не обслужват интереси. Държим да бъдат отворени поне на 30% стадионите в България. За нашия клуб е от изключително значение да генерира приходи от билети и абонаментни карти, защото след ликвидирането на спонсорите, само почитателите на "Левски" издържат любимия си отбор. Надяваме се, че здравият разум ще надделее, а той казва, че стадионите са далеч по-безопасни от дискотеките и баровете, които работят под пълна пара. Оказва се, че техният бизнес е по-важен от футбола и спорта. Така ли е???", се казва в декларация на НКП до БФС, Националния оперативен щаб и спортния министър Красен Кралев. Тя излиза само три дни преди началото на сезона в Ефбет лига.

Вчера фенове на "ЦСКА-София" поискаха с остър тон също да падне забраната за допускане на зрители на стадионите. Именно техният тим ще открие сезона с мач срещу дебютанта "ЦСКА 1948".

В открито писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев, РЗИ - София, БФС и Професионалната футболна лига, феновете изложиха мотивите си: "Не можем да не отбележим отново работещите нощни клубове и заведения, където на доста по-тесни пространства от футболните стадиони хора се струпват и категорично не спазват необходимите здравни предписания. Не можем и да не споменем вече почти едномесечните протести, където хиляди хора се събират на ограничени пространства, този път на открито. Какви по-безопасни условия за здравето на човек предлагат гореизброените примери от една футболна среща и няколко хиляди души в три сектора на открито?".

Изтъква се и непоследователната политика на "отговорните фактори спрямо коронавируса и риска от разпространението му през последните месеци". Пропуснат е обаче моментът, че за тази непоследователна политика вина имат и самите фенове. При подновяването на сезон 2019/20 в началото на юни първоначално бе решено мачовете да се провеждат пред празни трибуни, като противоепидемична мярка. Дни преди рестарта обаче феновете настояха да присъстват на мачовете и желанието им бе удовлетворено. По-късно обаче агитките не спазиха обещанието си и на почти всеки мач бяха гъсто скупчени. Това обаче се размина с минимални последици, при това не за клубовете - глобени бяха ръководството на ст. "Васил Левски", заради дербито "ЦСКА-София" - "Левски", както и Професионалната футболна лига, която организира финала за Купата на България между "ЦСКА-София" и "Локомотив" (Пд). Около последния двубой имаше също ултиматум от страна на феновете - на столичния тим, ако не бъдат допуснати по-голям брой зрители на финала.

Това накара властите да допуснат пореден компромис. След мача обаче бяха регистрирани увеличен брой случаи на заразени от COVID-19, сред футболисти и фенове на "Локомотив", което доведе до въвеждане на забрана за зрители на трибуните.

Сега, преди началото на новия сезон, отново има налице ултиматум, макар и неясно изразен и подканяне да се вземе "правилното решение". "За да не оставаме с впечатлението, че мотивите за липсата на хора по трибуните е съвсем друга, призоваваме властимащите да вземат правилното решение и тази безсмислица (б.ред. - със забраната на достъп на фенове) да бъде коригирана още преди старта на първенството в петък. В противен случай ще ни се наложи да потърсим алтернативно място, от което да наблюдаваме нашите мачове, което може и да не се хареса на всички ви", се казва в писмото на привържениците на "ЦСКА-София".

 

 

 

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

31 октомври

31.10.2020

22
Новозаразените с COVID-19 у нас гонят 3000 души за денонощие

31.10.2020

524 1
Белгия затвори почти всичко и пусна учениците във ваканция

30.10.2020

Обновена

1836 9

Влез или се регистрирай за да коментираш