facebook
twitter

Спорт

Борисов счупи държавната касичка пред волейболистите във Варна

Дадохме 350 млн. лв. за зали, може да отделим стотина милиона за "кокетно ново стадионче", пресметна премиерът
534
БГНЕС
Бойко Борисов се здрависа индивидуално с всеки от волейболните национали при посещението си във Варна вчера. На игрището дойде дори контузеният разпределител Георги Братоев, който пропуска Мондиал `18 заради операция на десния глезен.

Бойко Борисов посети волейболния национален отбор във Варна с цел да мотивира играчите за участието им на световното първенство, но и да обере овации за държавния принос в организирането на Мондиал `18 в Италия и България. Министър-председателят припомни колко пари е отпуснало правителството за домакинството ($5 млн. за последните 2 г.), като не пропусна да спомене и всички предишни инвестиции в спортни съоръжения на неговите кабинети. Премиерът освежи репертоара си с позабравената идея за изграждане на чисто нов футболен стадион, сега вече изцяло с бюджетни средства. И не на последно място нахока своите политически опоненти за безхаберие към спортната инфраструктура.

"Първо започнахме с масовия спорт. Десетки, стотици игрища, физкултурни салони - върна се Борисов назад във времето. - И тогава, знаете, че заварихме България без спортни зали. Имаше една във Варна, която вие имахте честта да я видите в какво състояние беше. Вместо да се подпира на колоните, тя висеше във въздуха и имаше девет метра отдолу вода. Господ ни е спасил да не се срути и да загинат хиляди хора. Ето тази зала, която сега колегите казват, че е най-красивата зала. Инвестираха се много пари. Много, дето се вика, воля трябваше да се полага. Като започнахме, в София - "Арена Армеец", "Фестивална" да ремонтираме. Русе, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Ботевград, Сливница, Свиленград, Стара Загора (б.а. - втори път). Понеже съм ги откривал всичките, от А до Я. Щото е хубаво да седнеш и да гледаш. И това е прекрасно за зрителите, но за да се стигне дотука, са години наред строителство, ремонти, спортни деятели, които да се преборят световните първенства да са тука. Три в момента провеждаме - по волейбол, по художествена гимнастика и по гребане. Едновременно. Шефовете на световните федерации са тука. От цял свят елитът е тука. И пак няма да кажат една добра дума! Само да кажем на волейболистите и на техните треньори и ръководители, че само таксата е 10 млн. лв. Над 350 млн. лв. сме дали за зали. Но тия пари са важни да мотивират децата, юношите, девойките да ги гледат. Помните в Русия, като беше световното по футбол - колко инвестирали, колко хвалба беше. А ние правиме три едновременно. По другия масов спорт след футбола."

Подсетил се за футбола, министър-председателят похвали българските национали за силното им начало в новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. И използва момента да разкрие най-новата си идея.

"Ако продължат така и се класират, аз мисля, че догодина може едно кокетно ново стадионче да им направим - погледна в бъдещето Борисов. - Ама да е така, първо като волейболистите. Да зарадват народа, да има желаещи да ходят. Много бих се радвал да станат първи в групата. Могат да го направят, играят много сърцато. Мисля, че стотина милиона може да се отделят за един нов стадион да им направим, но да има защо. На "Васил Левски" нали му правиха за толкова пари ремонт... А бе, вие забравяте, много забравяте. Нали го избушиха, откраднаха парите, не му направиха ни козирка, ни зали, нищо. Протече, правихме му наново ремонт. Не помните ли? Това са пък едни десни, които приказват много. Като помните, го кажете. Тея го обраха, откраднаха."

В случая премиерът явно визираше правителството на Иван Костов, по чието време започна първата голяма реконструкция на Националния стадион "Васил Левски". След 5-годишно протакане тя беше завършена от кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2002 г., под контрола на тогавашния председател на ДАМС Васил Иванов-Лучано. През 2012 г. и 2015 г. последваха нови ремонти на построеното през 1953 г. съоръжение в центъра на София, извършени от първите два кабинета на Борисов.

Редом до премиера в зала "Конгресна" на ДКС във Варна вчера беше застанал и спортният министър Красен Кралев. Той също се включи в общия тон и даде редица обещания за светло бъдеще на спорта в България.

"По принцип политиката ни ще бъде в следващите години да продължим с домакинствата на силните, традиционни за България спортове - посочи Кралев. - Основно искаме да спечелим квалификации за олимпийските игри. Това ще ни помогне нашите силни атлети да могат да се реализират по-добре и да спечелим повече квоти. За да успеем обаче там, трябва да сме направили отлични европейски и световни първенства. Така че тези домакинства са част от една дългосрочна стратегия. Не е само желанието нашите атлети да играят пред родна публика. Имаме огромното желание да вземем олимпийски квалификации по бокс, борба, волейбол. Сами виждате, че с толкова зали вече имаме по-голям избор на българските граждани, на отборите да си изберат къде да се състезават. Географията се разширява на спорта, възможността българските деца да гледат идолите си става все по-голяма."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът на МОК стана "Доктор хонорис кауза" на НСА

14.09.2018

565 4
Бивш капитан на А тима пак стана треньор в "Левски"

19.02.2019

17
ГЕРБ направи обратен завой за Изборния кодекс

Коментари

LEFT

"Той" и пак "Той" - че кой друг?! Остана само волейболистите да коленичат и да му целуват ръцете...

Влез или се регистрирай за да коментираш