facebook
twitter

Спорт

БФС ще възражда футбола ни с "брадясала" идея

След кански усилия догодина трябва да бъде въведена единна концепция за школите, при това не във всички клубове
367
 БГНЕС
След много усилия на неговите предшественици Красимир Балъков ще има късмета да е първият селекционер, при когото БФС ще въведе единната методика за тренировки.

БФС най-сетне се очаква да сложи ред в работата на детско-юношеските школи в страната. Това трябва да започне да се случва догодина, а резултати от нововъведението може да има до 6-7 години. Прогнозният срок за първите плодове на това решение бе даден от селекционера на националния отбор Красимир Балъков. Именно той пръв съобщи за подготвяните промени.

"Нещо куца в цялата ни клубна система.Ние гласим да се вкара единна концепция, която да се интегрира в 90% от клубовете в развитието на юношеския футбол. В момента всеки работи за себе си, по свой начин и няма общ план. Това искаме да променим още през следващата година. Очакваме да има резултат от тази стратегия до 6-7 години", заяви Балъков на пресконференцията преди снощната контрола срещу Ирландия. Във въпросните 10%, които не влизат в сметката, вероятно са големите клубове като "Лудогорец", "Левски" и "ЦСКА-София", които сами си въведоха единна методика в школите.

Идеята за обща стратегия не е нова за ръководството на БФС. През есента на 2011 г., след поредната порция слаби резултати на юношеските и мъжкия национален отбор, бе инициирана дискусия за обсъждане на изработения проект "Единна методика за обучение и развитие на младите таланти в българския футбол". Още тогава бе признато, че за концепцията са ползвани за пример Холандия, Германия и Швейцария. А това са само част от страните, които работят с подобна единна методология, при това от десетилетия. Тя дава възможност за непрекъснат прилив на млади футболисти, които да захранват успешно клубовете, а и националните отбори. Друг ярък и успешен пример е Франция, като резултатите там вече са две световни титли - от 1998 и 2018 г., плюс европейска титла от 2000 г.

При нас по различни причини обаче тези идеи буксуват. Пореден опит за въвеждане на единна методика бе направен в края на 2017 г. Тогава идеята бе да се обхванат всички футболисти от 8- до 16-годишна възраст, като всички клубове да работят по нея от сезон 2018/19. И това не стана. Не проработи и планът на бившия селекционер Петър Хубчев, който викна на 1-2 сбора млади футболисти, за да тренират по плана, който следват мъжките национали.

 

ЖЕЛАНИЕ

На фона на опитите на БФС да намери начин за развитие на повече качествени млади футболисти не секват и желанията на чужденци от българското първенство да играят за националния ни отбор. Поредният стана бразилецът Сисиньо ("Лудогорец"). Пред медии в родината си той заяви, че в края на настоящия сезон той ще направи 5 г. престой в страната ни, което ще му позволи да кандидатства за българско поданство. Десният бек веднага изрази готовност да играе и за държавния тим по подобие на съотборниците си от "Лудогорец" Марселиньо и Вандерсон. "Мисля, че мога да помогна на селекцията с мотивация и отдаденост - качества, които показвам и в "Лудогорец". Ако остана и получа нов договор в "Лудогорец", ще е чест и удоволствие за мен да играя за България", заяви Сисиньо.

Все още няма коментари

Още

"ЦСКА-София": Шансовете ни с "Базел" са изравнени

30.09.2020

83
"Манчестър С" купи португалец за 68 млн. евро

30.09.2020

112
Меси зарови томахавката и призова за единство в "Барселона"

30.09.2020

141 1

Влез или се регистрирай за да коментираш