facebook
twitter

Спорт

Австриец разкри допинг мрежа в Германия

Прокуратурата в Мюнхен започна разследване след разказите на ски бегача Йоханес Дюр
367
ЕПА/БГНЕС
Йоханес Дюр изглеждаше като обещаващ млад състезател в ски бягането, преди да бъде уличен в употреба на допинг в Сочи `14. Най-доброто му постижение бе трето място във веригата "Тур дьо ски" през сезон 2013/2014, което впоследствие му бе отнето.

Прокуратурата в Мюнхен започна разследване за евентуално разпространение на допинг на територията на Германия. Федералното обвинение в столицата на Бавария се самосезира след разкрития на австрийския ски бегач Йоханес Дюр, изтърпял 2-годишно наказание за употреба на забранени вещества.

Бившият национал на Австрия бе главен герой в документалния филм на ARD "Алчност за злато - пътят към капана на допинга", излъчен миналия четвъртък по държавната германска телевизия. В него 31-годишният Дюр разказа как редовно е приемал допинг, а също така многократно се е подлагал на кръвопреливане, като повечето от манипулациите са извършвани на територията на Германия.

По думите му, първите количества кръв за подмяна са му взети в мотел на една от отбивките на магистрала А8 край Мюнхен. По-късно доставките на чиста кръв били извършвани на място в зимните центрове, където се провеждали стартовете за Световната купа, но не навсякъде процедурите минавали гладко.

"В Оберхоф, например, не беше възможно да го организираме в хотела, защото не бях в самостоятелна стая. Затова го правехме в една кола на паркинга. Просто излизах и се качвах в автомобила", разказа Дюр пред ARD. И добави, че в Мюнхен имало още няколко места, където се е подлагал на кръвни вливания, включително едно на летището и едно в центъра на града.

Ски бегачът обаче не каза нито едно име на замесен в допинг схемата и точно това предизвика интереса както на прокуратурата, така и на националната антидопингова агенция на Германия (NADA). От NADA разпространиха изявление, в което съобщиха, че ще изискат допълнителни сведения от Дюр.

"Тъжно е, че един млад човек е избрал такъв път, без дори да се замисли за последствията, особено за своето здраве. Нашата програма за превенция "Заедно срещу допинга" е насочена точно към спортисти, които трябва да вземат решение в кризисна ситуация и да потърсят алтернативни възможности, вместо да прибегнат до употреба на допинг. Екипът на NADA ще продължи да работи в посока на предотвратяване на случаите, описани във филма на ARD. Направените за първи път от г-н Дюр разкрития, касаещи Германия, ще бъдат разследвани от нас, заедно с прокуратурата. Конкретно ще проверим вероятността за наличие на потенциална мрежа от помощници тук, в страната. Вече влязохме в контакт със състезателя", съобщи NADA.

Йоханес Дюр даде положителна проба за кръвния хормон еритропоетин (ЕПО) по време на олимпиадата в Сочи `14 и бе дисквалифициран за 2 г., считано от 23.02.2014 г. Впоследствие му бяха добавени още 2 г. изпитателен срок и той възстанови състезателните си права в началото на 2018 г.

От тогава обаче специалистът на дълги дистанции не е участвал за Световната купа, а намерението му е да обяви край на кариерата си след световното първенство в северните дисциплини в Зеефелд (Ав). Дюр трябва да стартира на 15 км кл. стил на 27 февруари и на 50 км св. стил на 3 март.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

WADA прибра над 2200 проби от московската лаборатория

02.05.2019

96
Затвор грози австрийски полицай заради акция срещу допинга

06.04.2019

353
Спортни вести

21.03.2019

20

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...а за руската връзка и намесата на КБЖ нито дума!

Шо?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×