facebook
twitter

Спорт

Австриец разкри допинг мрежа в Германия

Прокуратурата в Мюнхен започна разследване след разказите на ски бегача Йоханес Дюр
367
ЕПА/БГНЕС
Йоханес Дюр изглеждаше като обещаващ млад състезател в ски бягането, преди да бъде уличен в употреба на допинг в Сочи `14. Най-доброто му постижение бе трето място във веригата "Тур дьо ски" през сезон 2013/2014, което впоследствие му бе отнето.

Прокуратурата в Мюнхен започна разследване за евентуално разпространение на допинг на територията на Германия. Федералното обвинение в столицата на Бавария се самосезира след разкрития на австрийския ски бегач Йоханес Дюр, изтърпял 2-годишно наказание за употреба на забранени вещества.

Бившият национал на Австрия бе главен герой в документалния филм на ARD "Алчност за злато - пътят към капана на допинга", излъчен миналия четвъртък по държавната германска телевизия. В него 31-годишният Дюр разказа как редовно е приемал допинг, а също така многократно се е подлагал на кръвопреливане, като повечето от манипулациите са извършвани на територията на Германия.

По думите му, първите количества кръв за подмяна са му взети в мотел на една от отбивките на магистрала А8 край Мюнхен. По-късно доставките на чиста кръв били извършвани на място в зимните центрове, където се провеждали стартовете за Световната купа, но не навсякъде процедурите минавали гладко.

"В Оберхоф, например, не беше възможно да го организираме в хотела, защото не бях в самостоятелна стая. Затова го правехме в една кола на паркинга. Просто излизах и се качвах в автомобила", разказа Дюр пред ARD. И добави, че в Мюнхен имало още няколко места, където се е подлагал на кръвни вливания, включително едно на летището и едно в центъра на града.

Ски бегачът обаче не каза нито едно име на замесен в допинг схемата и точно това предизвика интереса както на прокуратурата, така и на националната антидопингова агенция на Германия (NADA). От NADA разпространиха изявление, в което съобщиха, че ще изискат допълнителни сведения от Дюр.

"Тъжно е, че един млад човек е избрал такъв път, без дори да се замисли за последствията, особено за своето здраве. Нашата програма за превенция "Заедно срещу допинга" е насочена точно към спортисти, които трябва да вземат решение в кризисна ситуация и да потърсят алтернативни възможности, вместо да прибегнат до употреба на допинг. Екипът на NADA ще продължи да работи в посока на предотвратяване на случаите, описани във филма на ARD. Направените за първи път от г-н Дюр разкрития, касаещи Германия, ще бъдат разследвани от нас, заедно с прокуратурата. Конкретно ще проверим вероятността за наличие на потенциална мрежа от помощници тук, в страната. Вече влязохме в контакт със състезателя", съобщи NADA.

Йоханес Дюр даде положителна проба за кръвния хормон еритропоетин (ЕПО) по време на олимпиадата в Сочи `14 и бе дисквалифициран за 2 г., считано от 23.02.2014 г. Впоследствие му бяха добавени още 2 г. изпитателен срок и той възстанови състезателните си права в началото на 2018 г.

От тогава обаче специалистът на дълги дистанции не е участвал за Световната купа, а намерението му е да обяви край на кариерата си след световното първенство в северните дисциплини в Зеефелд (Ав). Дюр трябва да стартира на 15 км кл. стил на 27 февруари и на 50 км св. стил на 3 март.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руските атлети остават наказани заради дълг от $3.2 млн.

12.03.2019

47
Руските атлети остават наказани заради дълг от $3.2 млн.

11.03.2019

908 3
България догонва WADA с изцяло нова антидопингова наредба

08.03.2019

ЯВОР ЕВТИМОВ

60

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...а за руската връзка и намесата на КБЖ нито дума!

Шо?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×